Ετικέτες

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Καταστράφηκαν τα τελευταία 2.280 βλήματα

Σάββατο, 16 Ιουνίου 2012

Καταστράφηκαν τα τελευταία 2.280 βλήματα

ΝΕΑΡΧΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
ΕΞΑΛΕΙΦΘΗΚΕοριστικά ο κίνδυνος από την ύπαρξη και αποθήκευση πεπαλαιωμένων βλημάτων σε εγκαταστάσεις της Εθνικής Φρουράς. Χθες στο πεδίο βολής Καλού Χωριού Λάρνακας καταστράφηκαν τα τελευταία 2.280 βλήματα ΒΟFΟR 40 χιλιοστών που ήταν αποθηκευμένα σε στρατόπεδο της Παλώδιας.
Τα πυρομαχικά καταστράφηκαν με τη μέθοδο ηλεκτρικής πυροδότησης και επί των πυρομαχικών είχε τοποθετηθεί μια αντιαρματική νάρκη και τρεις λίβρες ΤΝΤ βάρους μισού περίπου κιλού και ακαριαίο πυραγωγό σχοινί. Χρησιμοποιήθηκαν 40 εστίες και στην κάθε εστία υπήρχαν περίπου 57 βλήματα. Ο υπουργός Άμυνας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την ολοκλήρωση του δύσκολου και επικίνδυνου έργου της καταστροφής συνολικά 223.845 βλημάτων (περίπου 770 τόνων) που ήταν αποθηκευμένα για δεκαετίες σε υπαίθριες στιβάδες στο στρατόπεδο «Νίκου Ευαγόρου» στην Παλώδια. «Ήταν μια τεράστια ποσότητα από πεπαλαιωμένα και επικίνδυνα πυρομαχικά που αποτελούσαν πραγματικό, άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για την πόλη της Λεμεσού .

 Η επιχείρηση απομάκρυνσης από την Παλώδια και εναποθήκευσης τους σε απομακρυσμένη ορεινή περιοχή και η διαδικασία καταστροφής ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2011 και ολοκληρώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες). Ένας εφιάλτης ανήκει στο παρελθόν», ανέφερε σε ομιλία του ο υπουργός. Σημειώνεται ότι στην προσπάθεια καταστροφής η Κύπρος είχε τη συνεργασία και στήριξη εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ καθώς και εμπειρογνωμόνων των βρετανικών Βάσεων. Στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ που επισκέφθηκαν την Κύπρο συμμετείχαν ειδικοί από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Σλοβενία και το Κέντρο Πρόληψης Συγκρούσεων.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της ΕΦ αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης τόνισε: «Είναι μια προσπάθεια πάρα πολλών μηνών, είναι μια επικίνδυνη ενέργεια και τα στελέχη που συμμετείχαν ήταν εκτεθειμένα σε αρκετά υψηλό κίνδυνο. Απολογούμαστε και ζητάμε την ανοχή των κοινοτήτων Καλού Χωριού και Ασγάτας. Κάναμε κάτι που έπρεπε να κάνουμε και θα συνεχίσουμε κάτι που πρέπει να κάνουμε, διότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
http://www.philenews.com/digital/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου