Ετικέτες

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Ο ύποπτος ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας


Ο ύποπτος ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Λόγω τεχνικών προβλημάτων προς το παρόν δεν είναι δυνατή η ανάρτηση φωτογραφιών



“Για μερικούς ανθρώπους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μοιάζει με μια…πυροσβεστική υπηρεσία που αφήνει το σπίτι να καίγεται μόνο και μόνο να διδαχτούν τα παιδιά να μην παίζουν με τα σπίρτα”.
Έτσι έγραψε ο Jack Ewing στους New York Times την περασμένη εβδομάδα.
“Η ΕΚΤ έχει τη μάνικα της πυροσβεστικής – την ικανότητά του να τυπώσει χρήματα. Αλλά το τραπεζικό σύστημα αρνείται να το πράξει λόγω κρίσης χρέους της ευρωζώνης.
“Οι φλόγες ανέβηκαν ψηλά τελικά και την Παρασκευή το Ιταλικό υπουργείο Οικονομικών έπρεπε να καταβάλει επιτόκιο της τάξης του 6,5% – το υψηλότερο επιτόκιο που η Ιταλία αναγκάστηκε να πληρώσει λόγω χρεών της από τον Αύγουστο του 1997″
Σύμφωνα με άρθρο της THE WALL STREET JOURNAL στις 28 Νοεμβρίου: “Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από καιρό ανησυχεί ότι αγοράζοντας κρατικά ομόλογα χωρών με οικονομικό πρόβλημα με σκοπό να μειώσει το κόστος δανεισμού των χωρών αυτών, θα καθυστερήσει την λιτότητα του προϋπολογισμού και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται”.
“Οι ηγέτες της Ευρωζώνης διαπραγματεύονται μία εν δυνάμει επαναστατική δημοσιονομική μέθοδο ώστε να επιβάλλουν μία δημοσιονομική πειθαρχία με νομικές και εκτελεστικές δεσμεύσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ελπίζουν σε μια νέα συμφωνία, η οποία θα είχε ως στόχο να συρρικνωθεί το υπερβολικό δημόσιο χρέος των χωρών, που ήταν η αιτία της κρίσης και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλαμβάνει πιο δραστικά μέτρα ώστε να αντιστρέψει την δυσμενή κατάσταση καθώς και τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις στην αγορά χρέους της Ευρωζώνης”.
GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου