Ετικέτες

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Η ναυμαχία της Έλλης


Η ναυμαχία της Έλλης

Αναρτήθηκε από τον/την olympiada στο Δεκεμβρίου 3, 2011
Γράφει η Σοφία Τ.






Η ναυμαχία της Έλλης στις 3 Δεκεμβρίου 1912, ήταν η πρώτη από τις δύο κορυφαίες μάχες μεταξύ του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Οθωμανικού Στόλου κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και πραγματοποιήθηκε στην έξοδο των στενών των Δαρδανελλίων (ή Ελλησπόντου). Η ναυμαχία έληξε με τη νίκη του ελληνικού στόλου και τον εγκλεισμό του οθωμανικού εντός των στενών.
Πριν την ναυμαχία

Τους πρώτους μήνες του πόλεμου ο τουρκικός στόλος υπό την διοίκηση του ναύαρχου Ραμίζ Μπέη παρέμεινε προστατευμένος στα στενά των Δαρδανελίων (στο ναύσταθμο Ναγαρά), χωρίς να επιχειρήσει έξοδο στο Αιγαίο. Από την άλλη πλευρά ο ελληνικός στόλος υπό την διοίκηση του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη κράτησε επιθετική στάση απελευθερώνοντας ένα ένα τα νησιά του Αιγαίου και αναμένοντας την έξοδο των τουρκικών πλοίων από τα Στενά. Αρχικά απελευθέρωσε τη Λήμνο και εγκατέστησε στον όρμο του Μούδρου το 
προκεχωρημένο αγκυροβόλιο του Στόλου. Ακολούθησε η απελευθέρωση του Αγίου Όρους, των νησιών του βορείου και ανατολικού Αιγαίου (Θάσος, Σαμοθράκη, Ίμβρος, Τένεδος, Αγ. Ευστράτιος, Μυτιλήνη, Χίος). Μετά την απελευθέρωση της Τενέδου στις 24 Οκτωβρίου/6 Νοεμβρίου ο ναύαρχος Κουντουριώτης έστειλε τηλεγράφημα στον Τούρκο αρχηγό του στόλου με το μήνυμα “Σας περιμένομεν”.
Η ναυμαχία
Την παραμονή, το βράδυ της 4 Δεκεμβρίου 1912, σύμφωνα με τη διήγηση του παρόντος Τούρκου Πλωτάρχη Χασάν Σαμί Μπέη, οι Τούρκοι αξιωματικοί έγραψαν τις διαθήκες τους και αποσύρθηκαν νωρίς για ύπνο ώστε να είναι ακμαίοι το πρωί. Τα ξημερώματα, ο Μουεζίνης κάλεσε τα πληρώματα γονατιστά να προσευχηθούν. Αμέσως μετά, ο Τουρκικός στόλος απέπλευσε. Το πρωί της 3/16 Δεκεμβρίου στις 8 η ώρα με καλό καιρό και ήσυχη θάλασσα, άρχισε η έξοδος του Τουρκικού στόλου από τα Στενά. Οι καπνοί του εξερχόμενου από τα Δαρδανέλια Τουρκικού στόλου φαίνονταν καθαρά. Τα ελληνικά ελαφρά σκάφη που περιπολούσαν στην περιοχή έστειλαν μήνυμα στην ναυαρχίδα ειδοποιώντας την για την έξοδο. Η αναφορά “ΕΧ ΕΧ ΕΧ” (εχθρός εν όψει) διέτρεξε όλα τα ελληνικά πλοία. Στον τουρκικό στόλο προηγούνταν το καταδρομικό Μετζιτιέ και τρία αντιτορπιλικά και ακολουθούσαν τα θωρηκτά Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα (ναυαρχίδα), Τουργούτ Ρεΐς, Μεσουντιέ και Ασάρι-ι-Τεφίκ. Στο τέλος βρίσκονταν 6-8 αντιτορπιλικά και πλωτό νοσοκομείο σε γραμμή παραγωγής.
Ο ελληνικός στόλος με επικεφαλής την ναυαρχίδα θωρηκτό Αβέρωφ, ακολουθούμενη από τα θωρηκτά Ύδρα, Σπέτσες, αρχηγίδα του Μοιράρχου Πλοιάρχου Πέτρου Γκίνη και Ψαρά, και από πίσω τα αντιτορπιλικά Αετός, Ιέραξ, Λέων και Πάνθηρ (τα αποκαλούμενα Θηρία) έσπευσε να συναντήσει τον αντίπαλο στόλο.
Τα τέσσερα τουρκικά θωρηκτά με την έξοδό τους έστριψαν δεξιά παραπλέοντας το ακρωτήριο της Έλλης (επειδή δεν ήθελαν να απομακρυνθούν από τα φρούρια της ακτής), ενώ τα ελληνικά στράφηκαν προς συνάντησή τους. Οι δύο στόλοι ήρθαν αντιμέτωποι στις 09:00 σε διάταξη μάχης και απόσταση 17 χλμ. Σε αυτό το σημείο ο ναύαρχος Κουντουριώτης σήμανε πολεμική έγερση και εξέπεμψε το παρακάτω ιστορικό σήμα προς τον στόλο:
«Με την βοήθειαν του Θεού, τας ευχάς του Βασιλέως μας και εν ονόματι του Δικαίου, πλέω μεθ’ ορμής ακαθέκτου και με την πεποίθησιν της νίκης κατά του εχθρού του Γένους».
Στις μέρες μας οι Τούρκοι είναι φίλοι, Ευρωπαίοι σχεδόν, απλά κάνουν βόλτες και ασκήσεις και δεν θέλουν κάτι ερχόμενοι ως το Σούνιο ή πηγαίνοντας «κρουαζιέρα» στα ελληνικά νησιά ή πετώντας στον αέρα μας. Ένα μείγμα ασιατικών φυλών, που έκλεψε για την σημαία του ελληνικό σύμβολο και η κύρια πόλη και πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας του είναι ελληνική μας απειλεί, για να κάνουν κάποιοι προδότες το χατίρι «πολιτισμένων» με το ελληνικό πνεύμα, Ευρωπαίων και Αμερικανών αργότερα. Το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ δε, αν είστε πλούσιος, διατίθεται για γαμήλιες δεξιώσεις και… ό,τι προκύψει στο «γλέντι». Δεν βλέπουμε ΟΛΟΙ οι Έλληνες τούρκικα σήριαλ. ΔΕΝ ξεχνάμε ούτε το 1821, παρά τις προσπάθειες κάποιων ΜΜΕ και «πολιτικών» τουρκολάγνων, και τα μαθήματά του, ούτε το 1922, ούτε την Κύπρο, ούτε τις απειλές και δολοφονίες αδερφών μας από το 1974 ως σήμερα, ούτε τις κινήσεις της σε Θράκη και Βαλκάνια. Όσο περνάει από το χέρι μας, η Τουρκία δεν θα διοργανώσει Ολυμπιακούς, ούτε θα μπει στην ΕΕ. Και ας είναι ελκυστικό το «θαύμα» της οικονομίας της(βάση του τα ναρκωτικά και οι λαθρομετανάστες). Το Αιγαίο ήταν, είναι και θα είναι ελληνικό! Αν δεν ήταν οι Φράγκοι και οι ελληνόφωνοι υποτακτικοί τους, οι Τούρκοι θα ήταν εκεί από όπου ήρθαν στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου