Ετικέτες

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Μετά την “αραβική άνοιξη” το …ριζοσπαστικό Ισλάμ;


Μετά την “αραβική άνοιξη” το …ριζοσπαστικό Ισλάμ;


undefined
Dr. Maha Azzam, Noman Benotman και Camille Tawil
“Ο Ισλαμισμός είναι ένας όρος που έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει δύο πολύ διαφορετικές τάσεις”, έγραψε η Dr. Maha Azzam, αναπληρωτής ερευνητής στο Chatham House, σε μια πρόσφατη εργασία σχετικά με τις επιπτώσεις της Αραβικής άνοιξης στη Βρετανική εξωτερική πολιτική.

“Πρώτον, περιγράφει την όχι βίαιη αναζήτηση για μια ισλαμική φιλική κοινωνία βασισμένη στις «αρχές του Ισλάμ», που συνεπάγεται με μια πιο φιλελεύθερη εφαρμογή της ισλαμικής διδασκαλίας και παράδοσης σε μια πιο αυστηρή ερμηνεία. Δεύτερον, ο ισλαμισμός σχετίζεται άμεσα με τον βίαιο εξτρεμισμό, κυρίως αυτόν της Αλ Κάιντα που προωθεί την τρομοκρατία”.
Η Dr. Maha Azzam, όπως και μια σειρά από εμπειρογνώμονες, έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι η Αραβική άνοιξη δεν έχει να αποδείξει τίποτα στο Ισλάμ και το αντίθετο.
Μιλώντας την περασμένη βδομάδα στον Observer η Dr. Maha Azzam, δήλωσε ότι, ενώ είναι πολύ νωρίς να κρίνουμε την πολιτική φιλοσοφία των νέων κομμάτων που έρχονται στο προσκήνιο μετά την κατάρρευση των τυραννικών καθεστώτων, ωστόσο προτεραιότητα όλων είναι τα νέα καθεστώτα να αντιπροσωπεύουν το μετριοπαθές Ισλάμ και όχι το ριζοσπαστικό”.
Σε αντίθετη περίπτωση η ανατροπή των τυραννικών καθεστώτων μπορεί να αποβεί και μπούμεραγκ για τη Δύση, θα συμπληρώσω ο ίδιος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου