Καυτοί διάλογοι, κόντρες, υπερασπιστές της Ελλάδας και οπαδοί του Grexit, γύρω από το τραπέζι. Οι παρασκηνιακές συζητήσεις, όπως συγκεντρώθηκαν από τους ανταποκριτές
Η Σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας δεν έβγαλε deal, καλλιέργησε όμως λίγο παραπάνω τον καρπό της συμφωνίας για να έχουμε τελικά πρόσφορο έδαφος και να πάμε σε χειραψία αύριο, Πέμπτη.
Τα μέτρα βέβαια που είναι ήδη σκληρά και υφεσιακά, θα περάσουν από τη μέγκενη του σημερινού Eurogroup που θα επικυρώσει την εκτίμηση των Θεσμών, ή θα ζητήσει περισσότερες “προσαρμογές”.
Στο παρασκήνιο το ΔΝΤ και η Λαγκάρντ που “γκρινιάζουν” για τα μέτρα, ενώ η Μέρκελ αποκλείει “κούρεμα” ή διευθέτηση του χρέους.
Ζήτημα με το χρέος τίθεται και από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ετοιμάζονται να τοποθετηθούν αρνητικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος πριν κατατεθεί το τελικό κείμενο προς ψήφιση στη Βουλή.
Πάμε όμως να δούμε τους παρασκηνιακούς διαλόγους στη Σύνοδο της Δευτέρας με κάποιους ηγέτες να μας θέλουν εκτός Ευρωζώνης.
Οι πιο ακραίες φωνές ακούστηκαν από τη Λιθουανή Πρόεδρο, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε και τη Λετονή Πρωθυπουργό, Λαϊμντότα Στραουγιούμα. “Είστε πολύ μακριά, τι είναι αυτό που μας φέρατε; Δεν έχει σχέση με το μνημόνιο. Πρέπει να είστε προσηλωμένοι στο μνημόνιο που έχετε υπογράψει και αυτά που προτείνετε είναι απαράδεκτα”, είπαν χαρακτηριστικά, φέρνοντας μαύρα σύννεφα στις Βρυξέλλες.
Θετικός ως προς το ενδεχόμενο ρήξης ήταν και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε, που χαρακτήρισε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ “αφηρημένες” παρά τις τεράστιες υποχωρήσεις.
Την ίδια ώρα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός κατά την άφιξή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα επισήμανε πως “πρέπει να περιμένουμε την εκτίμηση των Θεσμών” σχετικά με την πρόταση της ελληνικής πλευράς, ενώ διευκρίνισε πως πρέπει “να περιμένουμε για να δούμε κατά πόσο είναι αρκετή” η προσπάθεια που έχει καταβληθεί από την ελληνική πλευρά.
Ωστόσο, μέτωπο υπέρ της παραμονής της Ελλάδας έβαλαν οι οι ηγέτες του Βελγίου και της Αυστρίας ενώ ο Φρανσουά Ολάντ είπε πως “η Ελλάδα έχει κάνει πάρα πολλά. Είμαστε πλέον έτοιμοι. Μην τους πιέζετε να κάνουν περισσότερα”.
Ανατροπή είχαμε από την πλευρά της Ιρλανδίας που μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο κρατούσε αρνητική στάση, ενώ οι θέσεις του υπ. Οικονομίας της χώρας ήταν ιδιαιτέρως επικριτικές ως προς τους χειρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ.
“Και εμείς ήμασταν νέα κυβέρνηση όταν αναλάβαμε μεσούντος του προγράμματος και μας δόθηκε η δυνατότητα να αλλάξουμε μέτρα όπως ο ΦΠΑ, και να κάνουμε το δικό μας πρόγραμμα”, είπε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι.
Από τη δική του μεριά, ο Μαριάνο Ραχόι τόνισε πως η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο. “Να σου δώσω μια συμβουλή. Κατά την άποψή μου πρέπει να επιμείνεις πολύ στο αναπτυξιακό πακέτο για να τονώσεις την ανάπτυξη”, είπε στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Μάριο Ντράγκι έθεσε το δικό του τελεσίγραφο λέγοντας πως η ΕΚΤ θα στηρίζει μέσω ELA μόνο όσο θα είμαστε σε πρόγραμμα. “Ο ELA θα υπάρχει και θα παρέχει ρευστότητα όσο υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις”, είπε.
Από τη δική του μεριά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει και να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι “έγιναν πολλά βήματα αλλά θέλει δουλειά ακόμα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια μέχρι να φτάσουμε στο αποτέλεσμα. Όποια συμφωνία επιτευχθεί, θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και μετά από τα Ευρωπαϊκά”. Επιφυλακτική με λίγα λόγια.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι τα μέτρα είναι υφεσιακά.
“Μας κατηγορείτε για αντιαναπτυξιακά μέτρα και εσείς μιλούσατε για ανάπτυξη η οποία θα ερχόταν τα προηγούμενα χρόνια με το μνημόνιο. Για μας είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει επιμερισμός των φορολογικών βαρών και να μην επιβαρυνθούν πάλι οι ασθενέστεροι που σήκωσαν το βάρος τα προηγούμενα χρόνια”, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και σε αυτό συμφώνησε και ο Ολάντ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος και το ζήτημα του χρέους αλλά οι αντιδράσεις ήταν αρνητικές.
Παράλληλα, αναφέρθηκε και στον ΦΠΑ στα νησιά:
“Μας λέτε και επιμένετε ότι πρέπει να εξομοιωθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, αλλά για λόγους νησιωτικότητας, είναι κατοχυρωμένο και για εμάς είναι σημαντικό, θα προτιμούσαμε να μην προχωρήσουμε σε αυτό”.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα μετέβη στις Βρυξέλλες μαζί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.
Σημειώνεται, ότι στις Βρυξέλλες βρίσκονται, ήδη, ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς και ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης, αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσκαλώτος.
A.Τσίπρας σε συνεργάτες του:”Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα”
“Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα”, είναι η φράση με την οποία ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίασε σε συνεργάτες του, λίγο προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα.
“Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα”, είπε ο Πρωθυπουργός σε συνεργάτες του σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.
Η προθεσμία για συμφωνία λήγει στο τέλος του μήνα
Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εταίρους της στην ευρωζώνη μπορούν να συνεχισθούν και μετά την αυριανή ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής και η Αθήνα έχει περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα για να αποτρέψει πιθανή χρεοκοπία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο ιταλικό κοινοβούλιο, ο Ματέο Ρέντσι δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας “είναι πιθανόν να μην ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, διότι η προθεσμία λήγει στο τέλος του μήνα”.
Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν καταλήξει σε αποτέλεσμα έως τις 20:00, οπότε πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup για να ενημερωθεί αναλυτικά για το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία θα πρέπει να κλειδώσει αύριο Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής.
Χρήστος Δεμέτης
www.news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου