Ετικέτες

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Κασπάροφ: Η ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σχέση με τη δικτατορία Πούτιν

Κασπάροφ: Η ελληνική Δημοκρατία δεν έχει σχέση με τη δικτατορία Πούτιν


24-6-15




Ο
ρκισμένος εχθρός του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο διάσημος Ρώσος σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ, αποκάλεσε τον πρώτο αρκετές φορές «δικτάτορα» στη συνέντευξη Τύπου στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του προγράμματος «Σκάκι στα σχολεία».

Οι θέσεις του Γκ. Κασπάροφ δεν είναι καινούργιες. Την εποχή των αγώνων στο Σότσι, ο σκακιστής έφτασε στο σημείο να συγκρίνει τον ρώσο πρόεδρο με τον Αδόλφο Χίτλερ. Συνεπώς δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να πει τη γνώμη του όταν ρωτήθηκε για την πρόσφατη προώθηση των σχέσεων Ελλάδας-Ρωσίας.

«Ο Πούτιν, όπως κάθε δικτάτορας χρειάζεται να διαιρέσει τον εχθρό του, να εκμεταλλευτεί τα τρωτά σημεία του, τον αδύναμο κρίκο του. Αυτό προσπαθεί να κάνει τώρα με τις δυσκολίες της Ελλάδας. Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι μια χώρα σαν την Ελλάδα, με Δημοκρατία από την αρχαιότητα, έχει κοινό τόπο με τη δικτατορία του Πούτιν».

Το πρόγραμμα «Σκάκι στα σχολεία» ξεκίνησε πιλοτικά στην Ελλάδα το 2013, όταν το Kasparov Chess Foundation Europe σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το υλοποίησε σε 20 δημόσια σχολεία της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 500 μαθητών της πρώτης και δευτέρας δημοτικού.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε διάφορες χώρες του κόσμου και βασίζεται στο γεγονός ότι έχει αποδειχθεί πως η εκμάθηση σκακιού σε μικρή ηλικία βελτιώνει σημαντικά τις γνωστικές και συμπεριφορικές ικανότητες των παιδιών. Συμβάλλει δε στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την πιλοτική φάση το 2013 ήταν πολύ ενθαρρυντικά και έτσι το σχολικό έτος 2014-2015 επεκτάθηκε σε ακόμα 170 δημόσια σχολεία από όλη την Ελλάδα, με την υποστήριξη του υπουργείου Παιδείας. Η επιλογή των σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα έγινε από την Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης και αφορούσε κατά κύριο λόγο σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές, όπου η εκμάθηση σκακιού αναμενόταν να προσφέρει στους μικρούς μαθητές σημαντικές ευκαιρίες για τη μελλοντική τους ανάπτυξη και πορεία.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε 300 τμήματα 190 σχολείων και το παρακολουθούν 6.500 μαθητές και δάσκαλοι οι οποίοι εκπαιδεύονται. Το σπουδαιότερο όλων: Το καλοκαίρι θα ταξιδέψει σε δεκαοκτώ νησιά της άγονης γραμμής μέσα από το πρόγραμμα «Αθλητικά μονοπάτια» και ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 350 άτομα.

Σε ερώτηση του Βήματος για το πώς ο Κασπάροφ αντιμετώπιζε το στρες στη διάρκεια της καριέρας του και με δεδομένο ότι το σκάκι είναι το άθλημα που προκαλεί το μεγαλύτερο στρες από οποιοδήποτε άλλο παρενέβη ο Γιάννης Αντωνιάδης, πρόεδρος της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης και είπε ότι «έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά που παίζουν σκάκι διαγωνιστικά, ιδίως από μικρή ηλικία, όταν δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις είναι απολύτως συγκεντρωμένα, λιγότερο αγχωμένα, αφού έχουν μάθει να διαχειρίζονται και την πίεση του χρόνου, και έτσι κατορθώνουν να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματά και τις επιδόσεις τους».

Ο Κασπάροφ βρίσκεται στην Αθήνα προσκεκλημένος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και  θα παίξει σκάκι σιμουλτανέ με 15 νεαρούς Έλληνες Πρωταθλητές 8- 15 χρόνων στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου