Κατάματα κοιτάζουν πια την κάμερα οι τζιχαντιστές…
Oι ειδικοί που εξετάζουν το τελευταίο βίντεο με τον αποκεφαλισμό του Αμερικανού Πίτερ Κάσινγκ και των άλλων 19 Σύρων ομήρων του Ισλαμικού Κράτους καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κάτι έχει αλλάξει. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα βίντεο, το τελευταίο φαίνεται να είναι πρόχειρα και βιαστικά γυρισμένο, ενώ δεν εμφανίστηκε ο Πίτερ Κάσινγκ να κατεκεραυνώνει τη Δύση, όπως έγινε τις προηγούμενες φορές. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο πλήγμα που έχει δεχτεί το Ισλαμικό Κράτος από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και την αντίσταση που πλέον συναντά επί εδάφους.

Υπάρχει όμως και μια άλλη διαφορά. Στο τελευταίο βίντεο, οι εκτελεστές δεν φορούν κουκούλα, δεν στρέφουν το βλέμμα τους μακριά από τον φακό. Αντίθετα, όλοι εμφανίστηκαν με πρόσωπα ακάλυπτα, ακόμη και όταν διέπρατταν το φρικιαστικό τους έγκλημα. Ήξεραν ότι πολλοί από αυτούς θα αναγνωρίζονταν, όπως και έγινε. Από τις πρώτες κιόλας ώρες άρχισε να αποκαλύπτεται η ταυτότητά τους. Ήδη ξέρουμε ότι ανάμεσα στους δήμιους βρίσκονταν ένας Βρετανός και δύο Γάλλοι.
Ήταν από την αρχή γνωστό ότι στις τάξεις των τζιχαντιστών πολεμούν πολλοί Δυτικοί. Υπολογίζεται ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που προέρχονται από χώρες της Δύσης ανέρχονται σε χιλιάδες. Μάλιστα, μια εκτίμηση ανεβάζει τον αριθμό των Δυτικών τζιχαντιστών γύρω στις 30.000. Οι περισσότεροι έφυγαν από τις χώρες τους, σπάνια επικοινωνούν με τις οικογένειές τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να σβήσουν τα ίχνη τους.
Η αδιαφορία με την οποία κοιτούσαν την κάμερα, στο τελευταίο βίντεο, χωρίς να νοιάζονται ότι θα αναγνωριστούν, προβληματίζει τους ειδικούς, οι οποίοι πιστεύουν πως οι τζιχαντιστές έφτασαν στο σημείο να θεωρούν τους εαυτούς τους άτρωτους. Διαπράττουν φοβερά εγκλήματα, ξέρουν ότι πολλοί θα δουν αυτά τα βίντεο και όμως δεν τους νοιάζει.
Το Ισλαμικό Κράτος μπαίνει σε μια νέα φάση. Καθώς οι θεαματικές νίκες τις οποίες πετύχαινε στην αρχή έχουν σταματήσει και σε πολλές περιπτώσεις οι τζιχαντιστές οπισθοχωρούν, ψάχνουν να βρουν νέους τρόπους να τρομοκρατήσουν τη Δύση. Και τι πιο καλό από έναν ακάλυπτο δήμιο που σφάζει το ανίσχυρο θύμα του με απάθεια. Όχι φορώντας κουκούλα, αλλά αφήνοντας όλους να δουν το πρόσωπό του.
Ξένια Τούρκη