Ετικέτες

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

STRATFOR: Τα μυστικά της ρωσικής στρατηγικής στην Ουκρανία

Σε πλήρη εξέλιξη το «σκάκι» Ουκρανίας-Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία. Η δράση των αυτονομιστών και το κόστος της στρατιωτικής απάντησης του Κιέβου. Ο ενεργειακός και πολιτικός «διάλογος» με τη Ρωσία και οι σχέσεις με τη Δύση.
Κίεβο και Μόσχα κλιμακώνουν τη μάχη τους για τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας. Η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 3 Ιουνίου ότι θα εξαπολύσει την επόμενη φάση της επιχείρησης για την ανάκτηση του ελέγχου των ανατολικών περιοχών της χώρας από τους αντάρτες αυτονομιστές. Την ίδια ώρα, ομάδες που στηρίζονται από τη Ρωσία κινούνται για να εδραιώσουν τον έλεγχό τους πάνω στους ίδιους αυτονομιστές, προκειμένου να πιέσουν περισσότερο το Κίεβο να προχωρήσει σε συμβιβασμό. Και οι δυο πλευρές πιστεύουν πως η ανατολική Ουκρανία είναι κρίσιμης σημασίας για τον καθορισμό του μελλοντικού προσανατολισμού της χώρας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, και η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει ότι «πάτημα» μπορεί να βρει προκειμένου να πιέσει το Κίεβο να αποδεχθεί τους όρους της για αποκλιμάκωση της κρίσης.
Οι αυτονομιστές συνεχίζουν την κατάληψη κτηρίων και την κατάρριψη ουκρανικών ελικοπτέρων, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση του Κιέβου. Αν και οι αυτονομιστές είναι εξαπλωμένοι σε πόλεις και χωριά των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, τα προπύργιά τους βρίσκονται στις πόλεις Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ και Σλαβιάνσκ. Ομάδες ανταρτών βρίσκονται επίσης γύρω από ορισμένα σημεία των μη ασφαλισμένων συνόρων του Λουγκάνσκ. Υπάρχουν, ωστόσο, αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ αυτών των ομάδων των αυτονομιστών.

Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου