Ετικέτες

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Κυβέρνηση προστασίας των τραπεζών


Είναι προφανές ότι η καμία αλλαγή πολιτικής δεν προβλέπεται από τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης Σαμαρά που προέκυψε από τον ανασχηματισμό. Το κρισιμότερο υπουργείο, αυτό των Οικονομικών, αναλαμβάνει ο Γκίκας Χαρδούβελης, ένα πρόσωπο που βρίσκεται μέχρι σήμερα στην υπηρεσία των τραπεζών.
Της Βασιλικής Σιούτη
Με την απόφαση αυτή όχι μόνο στροφή προς μία πιο κοινωνική πολιτική δεν αναμένεται –όπως επέμεναν οι κυβερνητικοί βουλευτές ότι θα συνέβαινε μετά την αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα- αλλά τα δύο κόμματα που συγκυβερνούν επί της ουσίας παραδέχονται απροκάλυπτα ότι ενεργούν υπό την καθοδήγηση των δανειστών, των τραπεζών και της διαπλοκής.
Ο Γκίκας Χαρδούβελης δεν είναι επιλογή ούτε του Α.Σαμαρά, ούτε του Ευ.Βενιζέλου. Ούτε ο Κ.Σημίτης τους τηλεφώνησε υποχρεώνοντας τους να αξιοποιήσουν τον παλιό του σύμβουλο. Ο Γκίκας Χαρδούβελης επιβλήθηκε από τους δανειστές και τους τραπεζίτες, όπως περίπου είχε γίνει και με τον Λουκά Παπαδήμο. Αυτό είναι κοινό μυστικό τόσο στην κυβέρνηση όσο και στα κόμματα και σχολιάζεται ήδη ευρέως, αλλά όχι επισήμως.
Η λαϊκή απαίτηση, όπως αυτή εκφράστηκε και στις ευρωεκλογές με την αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, ήταν να σταματήσει η κυβέρνηση να σώζει τις τράπεζες και τη διαπλοκή και να ασχοληθεί με τη διάσωση των μεσαίων και χαμηλών οικονομικών στρωμάτων. Οι σημερινές επιλογές του Α. Σαμαρά δείχνουν ότι αγνόησε για άλλη μια φορά το λαϊκό συμφέρον και αποφάσισε να συνεχίσει να σώζει τις τράπεζες σε βάρος του λαού.
Κατά τ’ άλλα, η κυβέρνηση αποτελεί ένα συνονθύλευμα ακροδεξιών, γραφικών δεξιών και πρόθυμων υποτακτικών, σχεδιασμένη με βάση το μικροκομματικό συμφέρον και τις εσωκομματικές ισορροπίες, με αυξημένη τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ, παρά τη μείωση της δύναμής του. Μία κυβέρνηση από την οποία οι εργαζόμενοι, τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα δεν έχουν να περιμένουν τίποτα θετικό. Η κρίση, με αυτή την κυβέρνηση, θα εξακολουθήσει να αποτελεί ευκαιρία για τις τράπεζες και τραγωδία για τους υπόλοιπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου