Ετικέτες

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΑΤΟΙΚΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΕΥΡΩΠΗ (Μικρή συλλογή άρθρων)

Α)Λαβρόφ: «Αντιπαραγωγική» η επέκταση του NATO προς ανατολάς


Η επέκταση του NATO προς ανατολάς είναι «αντιπαραγωγική», εκτίμησε χθες ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατήγγειλε επίσης την «επιθυμία» των Βρυξελλών να «τιμωρήσουν» τη χώρα του, την επομένη της ανατολής των έργων κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου South Stream από τη Βουλγαρία.


«Η προσπάθεια του NATO να συνεχίσει την επέκτασή του προς ανατολάς, όπως και η συνέχιση της ενίσχυσης των στρατιωτικών υποδομών κοντά στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αντιπαραγωγική», σημείωσε ο Λαβρόφ σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον επικεφαλής της διπλωματίας της Φινλανδίας Έρκι Τουομιόγια.

Η επέκταση της συμμαχίας «αντικρούει τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει τα κράτη-μέλη του NATO στο πλαίσιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και την Ιδρυτική Πράξη NATO-Ρωσίας» του 1997, υποστήριξε ο Λαβρόφ.

Μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, το NATO έχει ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία κοντά στα σύνορα των χωρών της Βαλτικής με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας επέκρινε επίσης την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του αγωγού South Stream που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, μια εξέλιξη στην οποία συνέβαλαν κυρίως οι χώρες εκείνες οι οποίες επιθυμούν να «υπονομεύσουν τον διάλογο για ενεργειακά θέματα ανάμεσα στη Ρωσία και στην ΕΕ».

«Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι οι Βρυξέλλες παγώνουν τις διαπραγματεύσεις για τον South Stream καθώς η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τις αρχές του Κιέβου. Το βρίσκετε εποικοδομητικό αυτό;», πρόσθεσε.

«Οι Βρυξέλλες καθοδηγούνται από την επιθυμία να τιμωρήσουν, να εκδικηθούν, όχι από μια επιθυμία να εγγυηθούν (. . .) τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα, νόμιμα και φυσιολογικά, των κρατών μελών της ΕΕ», συνέχισε ο Λαβρόφ.

Η κατασκευή του αγωγού South Stream έχει στόχο να προμηθεύει τα κράτη της νότιας Ευρώπης με φυσικό αέριο παρακάμπτοντας την Ουκρανία, μέσω της οποίας μεταφέρεται ένα μεγάλο μέρος των ποσοτήτων που παραδίδονται σήμερα. Η Ουκρανία έχει λάβει προθεσμία ως αύριο Τρίτη από τη Ρωσία για να διευθετήσει προηγούμενες οφειλές της για αέριο, που ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια, και τις οφειλές της για τον Ιούνιο. Σε διαφορετική περίπτωση η ρωσική δημόσια επιχείρηση αερίου Gazprom απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα.

Στρατιωτικά γυμνάσια του NATO στη Βαλτική

Το NATO άρχισε εξάλλου χθες στις χώρες της Βαλτικής μεγάλης κλίμακας στρατιωτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή δέκα κρατών-μελών του, σε μια από τις μεγαλύτερες ασκήσεις του είδους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

Περίπου 4.700 στρατιώτες και 800 οχήματα από τη Βρετανία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Φινλανδία και την Πολωνία, μεταξύ άλλων, λαμβάνουν μέρος στα γυμνάσια τα οποία διεξάγονται κοντά στη Ρίγα, την πρωτεύουσα της Λετονίας.

Οι τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία, οι οποίες εντάχθηκαν στο NATO το 2004, ανησυχούν για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που διατηρεί στα σύνορα, και η κρίση στην Ουκρανία τις ώθησε να διατυπώσουν εκ νέου δημόσια την ανησυχία τους.

«Η άσκηση αυτή είναι πολύ σημαντική δοθείσης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας», δήλωσε στον Τύπο ο Λετονός υπουργός 'Αμυνας Ραϊμόντς Βεγιόνις.

Η Ρωσία επέκρινε έντονα τα γυμνάσια και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βλαντίμιρ Τιτόφ έκανε λόγο περί μιας «επίδειξης εχθρικών προθέσεων» σε μια συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

Τα γυμνάσια θα συνεχιστούν σήμερα

Τρίτη στη γειτονική Λιθουανία· θα διαρκέσουν έως την 20ή Ιουνίου.

Πηγή: express.gr
===================================================
Β) H Ρωσία προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει σε ενίσχυση ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων
Posted: 09 Jun 2014 10:38 AM PDT
9-6-14



Η Μόσχα υπογράμμισε πως θα θεωρήσει «ένδειξη εχθρικών διαθέσεων» πιθανή ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε περιοχές κοντά στα σύνορά της, προειδοποιώντας πως θα λάβει ανάλογα πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα.

Χώρες της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη -ιδιαίτερα η Πολωνία- έχουν καλέσει σε ενισχυμένη παρουσία των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων εξαιτίας της ανησυχίας τους με φόντο την ουκρανική κρίση.

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ενίσχυση των δυνάμεων στα ρωσικά σύνορα ως τίποτε άλλο παρά ένδειξη εχθικών διαθέσεων» είπε ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τίτοφ σε συνέντευξή του στο ρωσικό Interfax.



Ο Τίτοφ υποστήριξε ότι ενίσχυση των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη, ακόμη και σε εκ περιτροπής βάση όπως τόνισε, θα θεωρηθεί παραβίαση της Συνθήκης ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997.

«Θα αναγκαστούμε να αναλάβουμε όλτα τα απαραίτητη πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα για τη διαφύλαξη της ασφάλειάς μας», πρόσθεσε.

Μετά τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε σχέδια για επιπλέον δαπάνες 1 δισ. δολαρίων για υποστήριξη και εκπαίδευση των στρατιωτικών δυνάμεων όσων μελών συνορεύουν με τη Ρωσία.

Ωστόσο, αν και σημείωσε ότι θα αναθεωρηθούν οι δυνάμεις των αποστολών στην ανατολική Ευρώπη, δεν δεσμεύτηκε για ενίσχυσή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου