Ετικέτες

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Υπόγειες συνομιλίες και δράσεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.



Senior Fatah and Hamas officials celebrate the new unity government. Suhaib Salem / Reuters / Reuters


05.06.2014

Η οργάνωση της Hamas έχει ιστορικό πολλών δεκαετιών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής με δραστηριότητα στην Λωρίδα της Γάζας. Θεωρείται από πολλούς ως η πολιτική έκφραση της Παλαιστινιακής κοινότητας πριν αλλά και μετά την οργάνωση της PLO.  Σε πολλές χώρες της Δύσης έχει καταταχθεί στην λίστα τρομοκρατικών οργανώσεων. 


Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Sheera Frenkel εδώ και αρκετούς μήνες , αξιωματούχοι της Αμερικανικής Κυβέρνησης είναι σε διαρκείς συνομιλίες για την δημιουργία μια ενιαίας κυβέρνησης εκπροσώπησης των Παλαιστινίων με την Hamas και την Fatah που κυριαρχεί στην περιοχή της Δυτικής Όχθης, στην προσπάθεια αντιμετώπισης κάποιων καταστάσεων σε Αίγυπτο, Ιράκ και Ισραήλ.

Οι αντιδράσεις τόσο από το Ισραήλ όσο και τις ΗΠΑ στις αποκαλύψεις ήταν έντονες καθώς οι πρώτοι αναφέρονται στο γεγονός σαν «υπόθαλψη και στήριξη τρομοκρατών» ενώ οι ΗΠΑ αρνούνται κάθε ανάμειξη, αν και τα δεδομένα μάλλον τις εκθέτουν από όσο γράφει η δημοσιογράφος αφού υποδεικνύει με στοιχεία συναντήσεις σε Κατάρ, Ιορδανία και Αίγυπτο.

Η αποκάλυψη έρχεται σε πολύ δύσκολο χρονικό σημείο σχέσεων με το Ισραήλ, μετά τις δυσκολίες που προέκυψανστην πρόσφατη συνάντηση των υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ JKerry  και πρωθυπουργό του Ισραήλ ,Netanyahu. Μοιάζει σαν η ρήξη μεταξύ της κυβέρνησης B.Obama και Β.Netanyahu να οξύνεται με τον καιρό και σε βαθμό μεγάλο μάλιστα. Είναι όμως πραγματικά έτσι;

Έχοντας υπόψη πως το μεγάλο πρόβλημα της Ισραηλινής κυβέρνησης είναι το Ιράν αλλά και η Hezbollah, τότε ίσως έχει και μια άλλη οπτική το όλο θέμα. Η εσωτερική διαμάχη των δύο οργανώσεων Hamas και Hezbollah είναι ήδηκαταγεγραμμένη. Μια υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις οργανώσεις που βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά από την οργάνωση της Hezbollah, ρίχνει μάλλον λάδι στην φωτιά με φόντο τον Λίβανο αλλά και το Ιράν.

Η οργάνωση της Hezbollah, είναι μια οργάνωση που λειτουργεί από την χώρα του Λιβάνου ( σ.σ. πολλοί την αναφέρουν και ως ουσιαστική κυβέρνηση εκεί) και λειτουργεί με την στρατιωτική πτέρυγα της υπέρ των διαθέσεων του Ιράν και της Συρίας. Οι αναλυτές του Πενταγώνου και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ το γνωρίζουν καλά , όπως και την διάθεση να ηρεμήσουν λίγο τις εντάσεις στην περιοχή μεταξύ Ιράν και Ισραήλ που μέρα με την μέρα μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο μοιάζοντας με ατύχημα που είναι θέμα χρόνου να συμβεί.

Η διαχείριση όμως της κατάστασης δεν είναι εύκολη και ήδη μετά την αποτυχία ουσιαστικά των ΗΠΑ να κυριαρχήσουν στην Συρία με την ανατροπή Assad, δείχνει να μην εμπνέει εμπιστοσύνη στο δεδομένο ότι η Αραβική Άνοιξη είναι ικανή να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε. Η διάθεση του Ιράν από την άλλη είναι εμφανής να εκπληρώσει μια δημιουργία τόξου επιρροής πάνω από Λίβανο, Ιορδανία και Συρία μέσω της οργάνωσης της Hezbollah, που δραστηριοποιείται στις χώρες αυτές, κάνοντας χρήση της δικής της επιρροής πάνω στο εθνικό Παλαιστινιακό στοιχείο.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν , οι ΗΠΑ με την στήριξη των εσωτερικά αντίθετων οργανώσεων επιρροής, της Hamas & Fatahείναι μια κίνηση πίεσης και αναχαίτισης της διάθεσης για Ιρανικό τόξο; Κάτι που μπορεί μεν για το πρώτο οπτικό πεδίο από το Ισραήλ να αντιμετωπίζεται με ένταση ( σ.σ. ίσως λόγω αδιεξόδων στην συνάντηση που αναφέραμε) αλλά κατά ουσία να έχει την επιλεκτική στήριξη του;

Το δόγμα γενικά στις υπηρεσίες πληροφοριών είναι πώς στην ουσία «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται» , μένει λοιπόν να δούμε αν όντως ισχύει το παραπάνω και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

 Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας.

===================================================================

Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του IISCA - © 2014.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του 
IISCA. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου