Ετικέτες

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Αλβανία και Κόσοβο ενοποιούν το εκπαιδευτικό τους σύστημα



03.06.2014

Συμφωνία για την ενοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος και τη χρήση κοινών εγχειριδίων υπέγραψαν την Τρίτη η Αλβανία και το Κόσοβο. Ειδικότερα, τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Παιδείας της Αλβανίας και του Κόσοβου, Λιντίτα Νικόλλα και Ραμ Μπούια, παρουσία του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Η Αλβανίδα υπουργός Παιδείας Λιντίνα Νικόλλα σημείωσε: «Οι Κοσοβάροι φοιτητές, οπουδήποτε, μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα αλβανικά σχολεία και αντίστροφα. Οι μαθητές μας θα είναι σε θέση να φοιτούν σε σχολεία της ΕΕ, επειδή το πρόγραμμα σπουδών είναι το επίσημο πρόγραμμα σπουδών της ίδιας της Ένωσης».

«Το βήμα αυτο προς αυτή την ενοποίηση δεν αποτελεί απλά και μόνο μια μηχανική κίνηση προς την ενότητα πέρα από τα σύνορα μας, αλλά αποτελεί ένα κοινό ταξίδι προς το τι επιθυμούμε για το αύριο της νέας γενιάς των Αλβανών», τόνισε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, ενώ πρόσθεσε πως «αυτή η ιστορική συμφωνία θα οδηγήσει προς την πρόοδο και τη βελτίωση της αλβανικης γλώσσας. Οι προσπάθειες για την ενοποίηση αποτελούν μία ευκαιρία για να σταματήσει η περαιτέρω υποβάθμιση της αλβανικής γλώσσας και να στραφεί η προσοχή στη σημασία της στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Τέλος, εντός των ημερών αναμένεται να ολοκληρωθεί η συμφωνία με την εταιρία Google, η οποία θα συμβάλλει στις τεχνολογικές υποδομές που θα βελτιώσουν τη διαδικασία εκμάθησης στα σχολεία σε όλη τη χώρα.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου