Ετικέτες

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Credit Suisse: Γιατί η Γερμανία κινδυνεύει να γίνει ο μεγάλος χαμένος της ουκρανικής κρίσης;



Περιορισμένες είναι οι επιπτώσεις της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για την παγκόσμια οικονομία, όμως, από τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Credit Suisse προκύπτει ότι δεν ισχύει το ίδιο και για τη γερμανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει να γίνει ο μεγάλος χαμένος αυτής της κρίσης. Η Angela Merkel, που τηρεί ειδικούς δεσμούς με τη Ρωσία και θεωρεί τον εαυτό της σαν τον ενδιάμεσο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, η Ρωσία αποτελεί μόλις το 2,9% του παγκόσμιου ΑΕΠ (αφού η οικονομία της υπολογίζεται στα 2,2 τρισ. δολάρια) και η Ουκρανία δεν ξεπερνά το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας. Οι ρωσικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη ανέρχονται σε 11 δισ. δολάρια και 87 δισ. ευρώ αντίστοιχα (0,7% και 4,6% των συνολικών εξαγωγών αντίστοιχα, κάτι που μεταφράζεται σε μόλις 0,1% του ΑΕΠ των ΗΠΑ και 0,9% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης).

“Επομένως, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι η ουκρανική κρίση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη από μόνη της”, καταλήγουν οι οικονομολόγοι της Credit Suisse.
Όμως, προειδοποιούν ότι από τις μεγάλες ανεπτυγμένες αγορές, αυτή που φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η Γερμανία.
Ενώ το ποσοστό των γερμανικών εξαγωγών που καταλήγουν στη Ρωσία διαμορφώνεται μόλις στο 3% (και δεν ξεπερνούν το 1,3% του ΑΕΠ της Γερμανίας), η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι το 50% των γερμανικών εισαγωγών πετρελαίου προέρχονται από τη Ρωσία, με το αντίστοιχο ποσοστό για το φυσικό αέριο να διαμορφώνεται στο 39%.
Με δεδομένο ότι η Ρωσία έχει μεγάλη ανάγκη τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι μάλλον απίθανο να διακόψει εντελώς τη ροή προς τη Γερμανία, εκτιμά η Credit Suisse. Όμως, στην περίπτωση μιας προσωρινής διαταραχής, τα ασυνήθιστα υψηλά ενεργειακά αποθέματα που τηρεί η χώρα θα μπορούσαν να εξαντληθούν. Είναι άξιο προσοχής ότι περίπου το 50% των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ευρώπη περνά από την Ουκρανία (ποσοστό που πέφτει στο 40% με τη λειτουργία της επέκτασης του αγωγού Nord Stream, φέτος).
Αυτοί οι οικονομικοί δεσμοί της Γερμανίας με τη Ρωσία φέρνουν σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση την Angela Merkel, η οποία, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, έχει σαν πρότυπό της την Αικατερίνη τη Μεγάλη. Το πορτρέτο της Ρωσίδας αυτοκράτειρας, που επέκτεινε τα ρωσικά εδάφη προς τη Δύση και το Νότο (για να συμπεριλάβουν μεταξύ άλλων και την Κριμαία), κοσμεί το γραφείο της Γερμανίδας καγκελαρίου.
Η Αικατερίνη “κατάφερε πολλά πράγματα υπό δύσκολες συνθήκες”, έχει πει η Merkel σε παλαιότερη συνέντευξή της.
Η καγκελάριος, που μιλά πολύ καλά ρωσικά και ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, έχει έναν ειδικό δεσμό με τη Ρωσία. Μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και ταξίδευε συχνά στη Μόσχα στο πλαίσιο των σπουδών της.
Αυτός ο ειδικός δεσμός διατηρείται μέχρι και σήμερα, όπως μαρτυρούν και τα τουλάχιστον τρία τηλεφωνήματα που είχε με τον Putin, μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα. Η Merkel γνωρίζει καλά το ρόλο της ως βασικού ενδιάμεσου μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
“Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τα όποια δραστικά ευρωπαϊκά μέτρα ή κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας”, δηλώνει στο Bloomberg ο Fredrik Erixon, διευθυντής του European Centre for International Political Economy. “Τα βασικά θύματα των κινήσεων αυτών θα είναι οι γερμανικές εταιρείες που εξάγουν στη Ρωσία ή εκείνες που βρίσκονται στη Ρωσία”, προσθέτει, καθώς περισσότερες από 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Ανάμεσα στις εταιρείες που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έκθεση είναι η Siemens (που κατασκεύασε το τρένο που συνδέει τη Μόσχα με την Αγία Πετρούπολη) και η BASF (που το 2012 συμφώνησε να μεταβιβάσει τη μονάδα εμπορίας αερίου της στη Gazprom, με αντάλλαγμα ποσοστά σε δύο κοιτάσματα πετρελαίου της Σιβηρίας). Η Γερμανία αποτελούσε το 2012 το σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ρωσίας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, κατέχοντας μερίδιο 31% των συνολικών ευρωπαϊκών εξαγωγών προς τη χώρα. 
http://www.newmoney.gr/article/41962/credit-suisse-giati-i-germania-kindyneyei-na-ginei-o-megalos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου