Ετικέτες

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ψυχρός πόλεμος τότε και τώρα!





Ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν ο γεωπολιτικός, ιδεολογικός και οικονομικός αγώνας μεταξύ των δυο υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κράτησε από το 1947, μέχρι την πτώση του τείχους του Βερολίνου στις 11 Νοεμβρίου 1989 και λίγο αργότερα την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων στα άλλα κράτη επιρροής της ΕΣΣΔ.

Ονομαζόταν Ψυχρός Πόλεμος γιατί δεν διεξήχθη ποτέ ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ. Ο "πόλεμος" έγινε με τη μορφή αγώνα επικράτησης σε διάφορους τομείς όπως τα συμβατικά και τα πυρηνικά όπλα, τα δίκτυα συμμαχιών, οικονομία και οικονομικούς αποκλεισμούς, προπαγάνδα, κατασκοπεία, πολέμους σε περιφερειακά κράτη, και τον ανταγωνισμό για την κατάκτηση του διαστήματος.



Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ έφτασαν στα όρια του πολέμου κατά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Πόλεμοι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου έγιναν στην Κορέα, στο Βιετνάμ, στο Αφγανιστάν καθώς και μικρότερες συγκρούσεις στην Ανγκόλα, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Νικαράγουα.

Ο Ψυχρός Πόλεμος βασίστηκε στο φόβο και των δυο πλευρών για την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων και για το λόγο αυτό και οι δυο πλευρές ανέπτυξαν πολιτικές αποφυγής της χρήσης τους. Κατά τη διάρκειά του, δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ πυρηνικά όπλα.


Ιστορικοί σταθμοί του Ψυχρού Πολέμου


-1946 Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ δηλώνει: "Ένα σιδηρούν παραπέτασμα έχει πέσει στην Ευρώπη".

-1947 Αμερικανική επέμβαση στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο με το δόγμα Τρούμαν

- 1948 Τείχος του Βερολίνου - Αποκλεισμός του Ανατολικού τομέα του Βερολίνου από τους Σοβιετικούς.

-1949 Ίδρυση του ΝΑΤΟ, που με καθοδήγηση των ΗΠΑ έχει ως κύριο στόχο την αποτροπή κομουνιστικής απειλής κατά της Ευρώπης.

- 1950 Διώξεις κομμουνιστών στις ΗΠΑ στην ίδια την κυβέρνηση, αλλά και εναντίον σκηνοθετών.

- 1950-1953 Ο Πόλεμος της Κορέας φέρνει σε αντιπαράθεση τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της με την Κίνα και τη Σοβιετική Ένωση.

- 1955 Υπογράφεται το Σύμφωνο της Βαρσοβίας βάσει του οποίου συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις της ΕΣΣΔ και των άλλων Σοσιαλιστικών (κομουνιστικών) Χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

- 1962 Κρίση της Κούβας μετά το αποτυχημένο σχέδιο εγκατάστασης σοβιετικών πυραύλων.

- 1965-1975 Πόλεμος του Βιετνάμ, οι αμερικανικές δυνάμεις έρχονται σε αντιπαράθεση με το Βόρειο Βιετνάμ το οποίο υποστηρίζει και βοηθά η Κίνα.

-1987 Υπογράφεται μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ το πρώτο σύμφωνο πυρηνικού αφοπλισμού.

- 1989 Πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

- 1990 Ένωση της Γερμανίας και διάλυση της Στάζι.

- 1991 Διάλυση της ΕΣΣΔ και τέλος του Ψυχρού Πολέμου


Στην εικόνα που ακολουθεί παρατηρούμε τις δυο πλευρές του ψυχρού πολέμου όπως είχαν διαμορφωθεί το 1980.

Με μπλε σκούρο απεικονίζονται τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, μπλε ανοιχτό οι σύμμαχοι των ΗΠΑ,μπλε σταυρό οι αντικομμουνιστικές δυνάμεις ανταρτών, κόκκινο τα κράτη μέλη του συμφώνου της Βαρσοβίας , κόκκινο ανοιχτό τα σοσιαλιστικά κράτη σύμμαχοι της ΕΣΣΔ, με ροζ άλλοι σύμμαχοι, με κόκκινο σταυρό οι κομμουνιστικές δυνάμεις των ανταρτών, με κίτρινο η Κίνα και ανοιχτό γαλάζιο τα αδέσμευτα κράτη. 




Σε ένα νέο κλίμα ψυχρού πολέμου από τη δεκαετία του 80 εξελίσσεται το διπλωματικό πόκερ των τελευταίων ημερών και κυρίως ωρών στην Ουκρανία. ΗΠΑ και Ρωσία εκτοξεύουν εκατέρωθεν απειλές και ο Ουκρανικός λαός , αλλά και ο πλανήτης παρακολουθεί με τρόμο.


Στις 05:00 σήμερα τα ξημερώματα έληξε και το το υποτιθέμενο τελεσίγραφο της Ρωσίας προς τις αρχές της Κριμαίας να παραδοθούν, αλλιώς θα υπάρξει εισβολή. Τίποτα δεν έγινε όμως!!!


Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το παιχνίδι των απειλών από πλευράς ΗΠΑ. Μετά τις δηλώσεις του Μπαράκ Ομπάμα πως η Ρωσία βρίσκεται στη λάθος πλευρά της Ιστορίας, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να αναστείλει όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι.



Από την πλευρά της Ρωσίας, ο Σεργκέι Γκλαζίεφ, σύμβουλος στο Κρεμλίνο, ήταν ξεκάθαρος δηλώνοντας ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας, η Μόσχα είναι πιθανόν να αναγκασθεί να εγκαταλείψει το δολάριο ως νόμισμα αναφοράς και να αρνηθεί να αποπληρώσει τα δάνειά της προς τις αμερικανικές τράπεζες. Αφήνοντας,μάλιστα να εννοηθεί ότι η Αμερική θα επιστρέψει στην εποχή του Μεγάλου Κραχ του 1929. Ο Γκλαζίεφ τόνισε ακόμη η Μόσχα θα συστήσει στους κατόχους αμερικανικών αξιών να τις πουλήσουν.

Στα λεγόμενα του Γκλαζίεφ έρχεται να προσυεθεί το γεγονός ότι η Μόσχα κτίζει γέφυρα επικοινωνίας με την Κίνα. Σύμφωνα με το Ρωσικό ΥΠΕΞ, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας διαπίστωσαν τη συμφωνία των απόψεών τους για την κατάσταση στην Ουκρανία σε τηλεφωνική συνομιλία τους. Από την πλευρά του, όμως, το κινεζικό ΥΠΕΞ κράτησε χαμηλότερους τόνους σε μια προσπάθεια να μη διαφανεί πως το Πεκίνο εγκρίνει απόλυτα, όσα πράττει η Μόσχα.

Είναι ολοφάνερο πλέον πως αν η Μόσχα πιεστεί ιδιαίτερα, τότε θα αναλάβει το Πεκίνο να την βγάλει από τη δύσκολη θέση, απαιτώντας από τις ΗΠΑ να εξοφλήσει το χρέος της σε ράβδους χρυσού.

Ως κερασάκι στο ψυχροπολεμικό σκηνικό που εκτυλίσσεται σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, έρχονται οι απειλές από τη κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας τη Gazprom, η οποία  προειδοποίησε την Ουκρανία ότι ενδέχεται να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου που παρέχει στο Κίεβο μετά το πρώτο τετράμηνο του έτους. Και ίσως αυτή η απειλή να είναι μόνο η αρχή.

Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση στη σκακιέρα;; Θα δούμε σε σύντομο διάστημα!


Επιμέλεια: Γιώτα Χουλιάρα  για το Geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου