Ετικέτες

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Οι γκάφες των ΗΠΑ, της ΕΕ και της Ελλάδας συνεχίζονται

"Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν πολλά Ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως και η Κύπρος. Αν υπάρξει απαγόρευση πώλησης Ρωσικών όπλων στην ΕΕ, η Ελλάδα όπως και η Κύπρος δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν σύντομα όπλα απο τις ΗΠΑ ή την ΕΕ παρά μόνο με εγγύηση τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων τους."
Του Καθ.Δρ.Γ.Ζουγανέλη
Είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ θέλουν να ελέγχουν τη ροή της ενέργειας προς την ΕΕ και ιδιαίτερα πρός τη Γερμανία που είναι η ατμομηχανή της ΕΕ. Αυτό είναι αναγκαίο, αφού η ανάπτυξη μιας χώρας εξαρτάται απο το κόστος της ενέργειας που χρησιμοποιεί και το ποσό στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση. Η Γερμανία λοιπόν δεν επιθυμεί να χάσει κανένα αγωγό φυσικού αερίου είτε αυτός προέρχεται απο την Ρωσία είτε αυτός προέρχεται απο τη Τουρκία.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να ελέγχουν τα πάντα και αυτό το προωθούν με ταχύτητα, καθότι η Ρωσία αυξάνει καθημερινά τις δυνατότητες της ενώ έχει και ένα τεράστιο αριθμό Αμερικανικών ομολόγων, που ανα πάσα στιγμή μπορεί να διαθέσει όπως θέλει και να ρίξει το Αμερικανικό Χρηματιστήριο, όπως και η Κίνα.

Η Ουκρανία ήταν ένα καλό σημείο σύγκρουσης για να βγεί η Ρωσία εκτός “νόμου” και να περιοριστεί η δυναμική της στην ΕΕ και στις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να επιθυμεί ακόμη και η Γερμανία αλλά όχι τελείως. Για το λόγο αυτό, οι Δυτικοί οργάνωσαν την πτώση της νόμιμης κυβέρνησης της Ουκρανίας του Γιανουκόβιτς. Το έκαναν όμως πολύ βιαστικά και την πάτησαν. Το κόλπο φάνηκε!

Δυστυχώς, η Ρωσία μετά τα γεγονότα της Συρίας στα οποία πολλά πράγματα μπήκαν σε μια “τάξη”, είχε καταλάβει τη στρατηγική των ΗΠΑ και αυτή τη φορά ήταν περισσότερο έτοιμη. Έτσι, μετά τη αντισυνταγματική εκδίωξη Γιανουκόβιτς απο τη Πρωθυπουργία της Ουκρανίας η Ρωσία σε χρόνο μηδέν (άρα ήξερε) ανέλαβε υπο τον έλεγχό της όλη τη Ανατολική Ουκρανία. Οι ΗΠΑ με τη σειρά τους εξανάγκασαν τη Ρωσία να αποχωρήσει απο τους G8 και να πάει πρός τη μεριά της Κίνας! Αυτό και αν είναι γκάφα.

Οι ΗΠΑ σε χρόνο μηδέν κατέστρεψαν σχέδια που χρειάστηκαν χρόνια για να πραγματοποιηθούν. Μπορεί μεν η Ρωσία να μην ήταν συνοδοιπόρος των ΗΠΑ αλλά τουλάχιστον ήταν ένας παίχτης που στο μέλλον θα μπορούσε να εξισορροπήσει το παιγνίδι των ΗΠΑ και της ΕΕ με τον γίγαντα της Ασίας. Πραγματικά  αξίζει το βραβείο βλακείας στους συμβούλους του Ομπάμα.
Το χρηματιστηριακό παιγνίδι δεν βλάπτει τη Μόσχα αφού το χρηματιστήριο δεν αποτελούσε ποτέ σημείο αναφοράς της παραγωγής μιας χώρας αλλά πάντα αποτελούσε ένα σφαγείο των επενδυτών απο τους τραπεζίτες.

Η Ρωσία πρέπει να προχωρήσει στην κατάληψη όλης της Ανατολικής Ουκρανίας και να επιδιώξει τη δημιουργία δύο κρατών, το ένα με βάση τη Κριμαία και να έχει λόγο και στο άλλο δηλαδή τη Δυτική Ουκρανία. Κάθε τι άλλο δεν τη συμφέρει.

Οι ΗΠΑ το εξυπνότερο που έχουν να κάνουν είναι να δεχθούν τη παραπάνω κατάσταση. Πολλές φορές αν επιμείνει κάποιος σε κάτι μπορεί να χάσει σε βάθος χρόνου πολύ περισσότερα πράγματα. ¨Ενας άξονας Ρωσίας και Κίνας σε πλήρη αρμονία θά έκανε στο τέλος την Κίνα τη μοναδική υπερδύναμη. Και το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθεαυτό αλλά η διαφορά των πολιτσμών που θα δημιουργήσει τεράστιες συγκρούσεις σε όλα τα επίπεδα.

Η Ελλάδα σε αυτή την ιστορία έπρεπε να διέθετε άλλους πολιτικούς, διότι αυτοί που έχει δεν την εκπροσωπούν σε τίποτα. Ελπίζω η Ρωσία να μην επιβάλλει αύξηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα (δεν θα ήταν έξυπνο για αυτή) και ελπίζω η Ελλάδα να προβάλλει βέτο στην επιβολή κυρώσεων της ΕΕ στην Ρωσία στο κομμάτι που αφορά το εμπόριο όπλων και γεωρφικών προιόντων και να το κρατήσει για πάντα.
Αν δεν το κάνει, η Ελλάδα θα βρεθεί σε πολύ άσχημη θέση στο μέλλον και θα διαμελισθεί με πολύ ευκολότερο και αμεσότερο τρόπο από ότι η Ουκρανία.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν πολλά Ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως και η Κύπρος. Αν υπάρξει απαγόρευση πώλησης Ρωσικών όπλων στην ΕΕ, η Ελλάδα όπως και η Κύπρος δεν θα μπορέσουν να αγοράσουν σύντομα όπλα απο τις ΗΠΑ ή την ΕΕ παρά μόνο με εγγύηση τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων τους. 

Όπως και να έχει, στην Ελλάδα θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα αφού σε ένα χρόνο μέρος των Ελληνικών ΕΔ θα καταρρεύσει απο έλλειψη ανταλλακτικών και ιδιαίτερα σε όσα όπλα αφορούν την αεράμυνα της χώρας.

Είναι απαράδεκτη και εθνικά επικίνδυνη η συμπεριφορά του πρώην Τούρκογλου έναντι της Ρωσίας, πρός την οποία έπρεπε να μιλάει μόνο σαν εκπρόσωπος της ΕΕ και όχι σαν εκπρόσωπος της Ελλάδας. Η ΕΕ με τη σειρά της πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τις στρατηγικές επιλογές της Ελλάδας αλλοιώς θα την οδηγήσει σύντομα εκτός αυτής. Η Ελληνική κυβέρνηση όπως πάντα ούτε γνώμη έχει ούτε τα εθνικά συμφέροντα προασπίζει ούτε κάνει κάτι σωστό για τη  χώρα. Η ΕΕ μόνο στα χαρτιά υπάρχει και αυτό δεν μπορεί να το αντιληφθεί επειδή δεν θέλει.




Λυπάμαι για το χάλι τους. Δεν αντιλαμβάνονται ότι στρέφουν το κόσμο προς τον Εθνικισμό;
Ότι έγινε στην Ουκρανία, θα λειτουργήσει σύντομα και σαν μοντέλο για την Ελλάδα. Αυτό προσδοκούν;
Το ότι μπορεί να καταλήξει αλλοιώς κάτι στην Ουκρανία δεν σημαίνει τίποτα. Το κόλπο δοκιμάστηκε και πλέον υπάρχει εμπειρία…
Στην Ελλάδα, απο τη μια οι περιφέρειες και η αυτονομία που τους έδωσε ο Καλλικράτης του ΓΑΠ, απο την άλλη οι δήθεν ανεξάρτητες φωνές κάποιων ΜΜΕ που ξεπηδούν σε αυτές σαν μανιτάρια, δημιουργώντας και αναδεικνύοντας συνέχεια μεγάλες διαφορές με τη συμπεριφορά των ΜΜΕ του κέντρου (του κράτους των Αθηνών, όπως έχει αρχίσει να κατονομάζεται) και τέλος το νέο σύνταγμα που έχει ήδη στα σκαριά η πολιτική “μορφή” που λέγεται πρώην Τούρκογλου και ΣΙΑ, δημιουργούν το περιβάλλον που θα διαλύσει τη χώρα.

Λείπει το φυτίλι. Θα βρεθεί και αυτό.

Τα κόκκινα δάνεια και μια απότομη άνοδος των επιτοκίων των Ελληνικών ομολόγων μετα τις εκλογές και μετά από μια αποτυχημένη δεύτερη ανακεφαλοποίηση των τραπεζών που είναι σε εξέλιξη και για την οποία πολύ λίγα ΜΜΕ μιλούν θα μπορούσε να δημιουργήσει το κλίμα, μέσα στο οποίο μπορεί να ανάψει το φυτίλι.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα στήθηκε στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε. Οι υδρογονάνθρακες πάντα υπήρχαν και όλοι το ήξεραν…

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου