Ετικέτες

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ολλανδία: Ορκος… πίστης στις τράπεζες



Wisselbankσημ.Αμετανόητου: Πέρασε στα ψηλά.Ας αναρωτηθούμε ΟΛΟΙ μας αν αυτοί οι χρόνοι που περνούμε είναι οι “Εσχατοι”…και δεν το λέω με πνεύμα δογματικό ή εσχατολογικής σοβαροφάνειας…προσωπικά αν εξαιρέσω τις μυστικές δοξασίες κάποιων στοών προς το “χρήμα”…δεν έχω ξαναδιαβάσει τέτοια είδηση.
Υπενθυμίζω ιστορικώς ότι:  οι Ολλανδοί α) με την Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών και β) με την Wisselbank τον 17ο αιώνα,  προώθησαν και εφηύραν πολλά από τα κολπάκια του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των ανωνύμων εταιρειών
Αυτό ΟΜΩΣ δεν είναι κόλπο…αλλά περνάει μάλλον στη σφαίρα της μεταφυσικής…μου θυμίζει τον Νίκολας Σάξον όταν έγραφε το κεφάλαιο για το Σίτι του Λονδίνου στα “Offshore,τα νησιά των θησαυρών”:“μας έχει κυριεύσει κάτι το δαιμονικό.Οι θεσμοί το κρατούν ζωντανό αλλά είναι τμήμα όλων μας”
***
Ο όρκος θα γίνει υποχρεωτικός για όλους τους υπαλλήλους των τραπεζών της Ολλανδίας από το β’ εξάμηνο, ενώ οι παραβάτες του θα τιμωρούνται. Πρωτοφανής κίνηση για τη χώρα που έδωσε 95 δισ. ευρώ σε τραπεζικές διασώσεις.
«Ορκίζομαι ότι θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να διατηρήσω και να ενισχύσω την εμπιστοσύνη στον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Μα τον Θεό!».

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο όρκος αυτός, ο πρώτος αυτού του είδους που επιβάλλεται στην Ευρώπη, έγινε υποχρεωτικός για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των ολλανδικών τραπεζών τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της κυβέρνησης να ελέγξει έναν τομέα με περιουσιακά στοιχεία υπερτετραπλάσια του μεγέθους της οικονομίας της χώρας.
Από το β’ εξάμηνο, τον όρκο αυτόν -ή κάποιον παρόμοιο που δεν θα θίγει τους άθρησκους- θα πρέπει να δίνουν επίσης και οι 90.000 υπάλληλοι των ολλανδικών τραπεζών, οι οποίοι θα τιμωρούνται εάν παραβαίνουν τους νέους κανόνες δεοντολογίας, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Τραπεζικής Ένωσης Christ Buijink.
Συγκεκριμένα, οι Ολλανδοί τραπεζίτες που δεν τηρούν τους νέους κανόνες, μπορεί να μπουν σε μαύρη λίστα, να τους επιβληθούν πρόστιμα ή και να τεθούν σε διαθεσιμότητα, σύμφωνα με τον Buijink. Ο αναθεωρημένος κώδικας θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους μήνες και τα πειθαρχικά μέτρα θα εφαρμοστούν από την αρχή του επόμενου έτους, συμπλήρωσε.
Οι τραπεζίτες παγκοσμίως αγωνίζονται να πείσουν τον κόσμο ότι έχουν εξαλείψει τις ανήθικες συμπεριφορές που συνέβαλαν στη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και κόστισαν στους φορολογούμενους εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολ.σε πακέτα διάσωσης. Η Ολλανδία απαιτεί από τους τραπεζίτες να επιβάλουν αυστηρότερους κανόνες δεοντολογίας, αφού δαπάνησε περισσότερα από 95 δισ. ευρώ σε κεφάλαια και εγγυήσεις τα τελευταία έξι χρόνια για τραπεζικές διασώσεις.
Πηγή: http://www.euro2day.gr/news/world/article/1181295/ollandia-orko-pisths-sto-systhma-dinoyn-oi.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου