Ετικέτες

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Διαμάχη για τα φροντιστήρια μεταξύ Ερντογάν, Γκιουλέν και Κούρδων

27/11/13 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 18 εμφανίσεις
1472096_10202689181210248_1063098100_nΤο KCK επιτρέπεται να έχει τα δικά του σχολεία σε αντίθεση με την Τζεμάατ (η κοινότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν)
 Μια διαφορετική άποψη αναφορικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει για τα φροντιστήρια, επιχειρεί ο Εμρέ Ουσλου της Taraf.  Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, η προσπάθεια του Ερντογάν να κλείσει τα φροντιστήρια παραμονές των εκλογών δεν ήταν μια ορθολογική κίνηση, για την οποία όμως υπάρχει μία μόνο πιθανή απάντηση: η εκστρατεία εναντίον των φροντιστηρίων είναι σχεδιασμένη προκειμένου να ικανοποιήσει το ΡΚΚ.
 Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΡΚΚ και τουρκικής κυβέρνησης στο Όσλο, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, δεσμεύτηκε για τοπική εκπαίδευση. Οι προσπάθειες που καταβάλει η κυβέρνηση δεν επαρκούν εφόσον υπάρχουν ιδρύματα που ελέγχονται από τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Αυτός είναι και ο λόγος, γράφει, που η κυβέρνηση αποφάσισε να απομακρύνει τα φροντιστήρια του Γκιουλέν.
 Ο Ουσλού υποστηρίζει τη θέση του ως εξής:

  • Το 2010 ο έγκλειστος ηγέτης Οτζαλάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ότι τα εσώκλειστα σχολεία στη Νοτιοανατολική Τουρκία χρησιμεύουν ως πολιτιστική αφομοίωση. «Τα παιδιά απομακρύνονται από την οικογένειά τους και ξεχνούν την κουλτούρα και τη γλώσσα τους». Το 2013 ο Π/Θ ανακοίνωσε ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να αποκόπτονται από την οικογένειά τους προκειμένου να πηγαίνουν σχολείο, και αποφάσισε να κλείσει τα εσώκλειστα σχολεία.
  • Το 2010, ο Οτζαλάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του ότι τα ιδρύματα του Φετουλάχ Γκιουλέν αποτελούν ένα ακόμα όργανο αφομοίωσης. Στη συνέχεια τα ιδρύματα έγιναν στόχος επιθέσεων. Δάσκαλοι σκοτώθηκαν και σχολεία δέχτηκαν βομβιστικές επιθέσεις. Τώρα τα εν λόγω ιδρύματα θα κλείσουν όπως ακριβώς και τα εσώκλειστα σχολεία.
  • Παράλληλα με τις δράσεις εναντίον των εσώκλειστων σχολείων και των φροντιστηρίων, οι δήμοι που ελέγχονται από  το BDP εγκαινίασαν τα δικά τους «Κέντρα Υποστήριξης Εκπαίδευσης». Ο αριθμός των κέντρων αυτών στο Ντιγιάρμπακιρ φτάνει τα 16 και στη Νοτιοανατολική Τουρκία ξεπερνά τα 150. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, τα κέντρα αυτά χρησιμοποιούνται για τη διδασκαλία της  κουρδικής κουλτούρας και της στρατολόγησης μελών του ΡΚΚ. Τα κέντρα αυτά λειτουργούν παράνομα αλλά η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καμία δράση για το κλείσιμό τους. Όπως υποστηρίζει, τα κέντρα αυτά αποτελούν μέρος των υποσχέσεων του Φιντάν για την μεταφορά της εκπαίδευσης στους δήμους.   

Ανιχνεύσεις.blog

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου