Ετικέτες

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία.


27.11.13




Ξημέρωσε... κυβέρνηση στη Γερμανία, αφού μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για το σχηματισμό του «μεγάλου συνασπισμού», της δεύτερης κυβερνητικής σύμπραξης των δυο κομμάτων στην ιστορία της Γερμανίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ είχε δώσει προθεσμία για να βρεθεί λύση σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα μέχρι σήμερα. Και περίπου στις 06:00 τα ξημερώματα, δύο συντηρητικοί πολιτικοί ανακοίνωσαν τη συμφωνία μέσω twitter. Λίγο αργότερα, το επιβεβαίωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων διαπραγματευτές των κομμάτων.


Οι διαπραγματεύσεις ήταν ολονύχτιες και η συμφωνία επετεύχθη κατά τις 06:00 (ώρα Ελλάδος) σύμφωνα με τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ και την Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, συντηρητική πρωθυπουργό του κρατιδίου Σάαρλαντ.Δύο μήνες μετά την εκλογική νίκη της Μέρκελ και έναν μήνα μετά την έναρξη των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, η συμφωνία θα δώσει τη δυνατότητα στην Γερμανίδα καγκελάριο να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα.
Για να γίνει βέβαια αυτό θα πρέπει πρώτα το SPD πάρει το πράσινο φως κατά την ψηφοφορία των περισσοτέρων από 474.000 μελών του.Οι ηγέτες των κομμάτων αναμένεται να παρουσιάσουν λεπτομέρειες της συμφωνίας σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα.

Όλα είναι σε αρχικό στάδιο. Ακόμη κανείς δεν ξέρει πως «χωρίστηκαν» τα υπουργεία, αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών ή τη θέση του θα πάρει ο Γεργκ Άσμουσεν ή πρόσωπο από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών.

Και δεν αποκλείεται να χρειαστεί... αγωνία δυο εβδομάδων για να ανακοινωθεί η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.Για να φτάσουν στην οριστική συμφωνία, οι δυο πλευρές έπρεπε να τα βρουν για τον κατώτατο μισθό, το συνταξιοδοτικό και τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού Τύπου, SPD και CDU συμφώνησαν για την εισαγωγή υποχρεωτικού κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο από το 2015, το ύψος του οποίου θα καθοριστεί στα 8,50 ευρώ την ώρα. Δεν είναι ωστόσο ακόμη γνωστό εάν θα προβλέπονται εξαιρέσεις. Επιπλέον, οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες της Rheinische Post και της Bild, συμφώνησαν να τεθεί ως όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση το 63ό έτος, αλλά με 45 χρόνια κρατήσεων.

Συμφωνία υπάρχει και για τη διπλή υπηκοότητα. Η συμφωνία αίρει την υποχρέωση που ίσχυε μέχρι σήμερα για τα παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία από ξένους γονείς να επιλέγουν ανάμεσα σε δύο υπηκοότητες πριν από τα 23α γενέθλιά τους.

Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες συμφώνησαν να μην αυξήσουν τη φορολογία και να μην επιβαρυνθούν με νέο κυβερνητικό χρέος από το 2015.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης ήταν οι πλέον μακροχρόνιες στην ιστορία της Γερμανίας. Το 1976 είχαν περάσει 73 μέρες μέχρι την ορκωμοσία του καγκελάριου Χέλμουτ Σμιτ, αλλά τώρα, στην καλύτερη περίπτωση, με δεδομένη και την προσφυγή του SPD στην βάση του για την έγκριση της συμφωνίας, θα συμπληρωθούν περισσότερες από 100 ημέρες μέχρις ότου η Μέρκελ ορκιστεί για τρίτη φορά καγκελάριος.

Πηγή newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου