Ετικέτες

Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Είκοσι οκτώ διμερείς συμφωνίες υπέγραψαν Ιταλία και Ρωσία.


27.11.13

Συνολικά 28 χωριστές διμερείς συμφωνίες ανάμεσα σε ρωσικές και ιταλικές επιχειρήσεις υπεγράφησαν χθες στην Τεργέστη, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα.


Ανάμεσα στην Ιταλία και στην Ρωσία «έχουν δημιουργηθεί νέες και ιδιαίτερα ανεπτυγμένες σχέσεις σε όλους τους τομείς, σχέσεις που ξεπερνούν τα κομματικά όρια», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος προσήλθε με αρκετή καθυστέρηση στην συνάντηση με τον Λέτα.

Προχθές -σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο- είχε αφιχθεί στο Βατικανό για τη συνάντησή του με τον πάπα Φραγκίσκο μια ώρα αργότερα από την ώρα που είχε συμφωνηθεί. Στην Τεργέστη υπεγράφησαν είκοσι διακυβερνητικές συμφωνίες και ένα πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας.

Οι κύριες εμπορικές συμφωνίες αφορούν τον τομέα της ενέργειας, τα ναυπηγεία, τα ταχυδρομεία και τον τραπεζικό τομέα. «Οι σημερινές είκοσι οκτώ συμφωνίες είναι η καλύτερη απόδειξη της επιτυχίας της συνόδου μας και της άριστης συνεργασίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο», υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα.

Παράλληλα, ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ιταλική προεδρία στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα καταβάλει προσπάθεια για την ενίσχυση της συνεργασίας (της Ευρώπης) με την Ρωσία και στην ανάπτυξη του διαλόγου σχετικά με τα βασικής σημασίας δικαιώματα που τόσο απασχολούν τις πολιτισμένες κοινωνίες μας».

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε εξάλλου σε δηλώσεις του στη συμφωνία της Γενεύης με το Ιράν, εκφράζοντας την «ελπίδα να μπορέσει να σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας περιόδου στο πεδίο των διεθνών σχέσεων».

Χθες το πρωί μέλη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία και του Κινήματος Πέντε Αστέρων, διαδήλωσαν στην πλατεία Unità της Τεργέστης εναντίον της πρόσφατης κύρωσης ενός νόμου στην Ρωσία ο οποίος περιστέλλει την ελευθερία των ομοφυλόφιλων πολιτών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου