Ετικέτες

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Αερομαχίες βρετανικών και συριακών μαχητικών πάνω από την Κύπρο


9/9/13 | 0 σχόλια | 0 απαντήσεις | 19 εμφανίσεις
Dogfights ανάμεσα σε Typhoon της RAF και Sukhoi Su-24 της Συρίας

Σύμφωνα με τη βρετανική Mirror, τα συριακά Σουκχόι είχαν αποστολή να ελέγξουν την αεράμυνα της βάσης στο Ακρωτήρι

Πολεμικά αεροσκάφη Typhoon της RAF (Βρετανική Βασιλική Αεροπορία) κέρδισαν αερομαχία με δύο πολεμικά αεροσκάφη της Συρίας που κατευθύνονταν προς τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, αποκαλύπτει η εφημερίδα Mirror.

Όπως αναφέρεται στη ηλεκτρονική της έκδοση, η δραματική αερομαχία ήταν αποτέλεσμα της αποστολής από τον Πρόεδρο Μπασαρ αλ – Ασαντ δύο ρωσικής κατασκευής αεροσκαφών Sukhoi Su-24 για ανίχνευση της βρετανικής αεράμυνας. Οι Σύροι πιλότοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε επανειλημμένες απόπειρες από τον πύργο ελέγχου στο Ακρωτήρι να επικοινωνήσουν μαζί τους. Οι πιλότοι της RAF ενεπλάκησαν στην αερομαχία πριν τα Sukhois εισέλθουν στα 14 μίλια της βρετανικής ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού.
Τα Typhoons πέταξαν στον ουρανό για να πραγματοποιήσουν οπτική επαφή με τους Σύριους πιλότους, αλλά τη στιγμή που οι Σύριοι εντόπισαν τα βρετανικά αεροπλάνα στο ραντάρ τους, έκαναν στροφή για να επιστρέψουν στη βάση τους.
Σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες, που επικαλείται η εφημερίδα, αν τα βομβαρδιστικά εισέρχονταν στη βρετανική ζώνη αποκλεισμού θα καταρρίπτονταν.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι παρά την άρνηση του Κοινοβουλίου για την επιβολή στρατιωτικών κυρώσεων κατά της Συρίας, η ταχεία ανταπόκριση της RAF είναι μια προειδοποίηση προς τις δυνάμεις του δικτάτορα Άσαντ να μην ενοχλήσουν την Βρετανία.
Η αναμέτρηση έγινε την περασμένη Δευτέρα πριν ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αναχωρήσουν για τη σύνοδο κορυφής των G20 στη Ρωσία ώστε να πιέσουν για μέτρα κατά της Συρία.
Αναφέρεται επίσης ότι δύο τουρκικά F-16, έσπευσαν στη σκηνή από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, ωστόσο έφτασαν πολύ αργότερα από τα βρετανικά Typhoons.
 Δημήτρης Κυπριανού Π.Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου