Ετικέτες

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Οι Ελληνες ομογενείς που θριάμβευσαν στις εκλογές της Αυστραλίας και βάζουν πλώρη για υπουργεία


Οι Ελληνες ομογενείς που θριάμβευσαν στις εκλογές της Αυστραλία και βάζουν πλώρη
Δύο ομογενείς υπουργούς αναμένεται να έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της Αυστραλίας η κυβέρνηση του νέου πρωθυπουργού, Τόνι Αμποτ, με τους Αθανάσιο Συνοδινό και Σοφία Πανοπούλου – Μιραμπέλα να αναλαμβάνουν σημαντικές θέσεις.
Ο Αθανάσιος Συνοδινός, με καταγωγή από την Κεφαλλονιά, θεωρείται ως ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στο «παρασκήνιο» της πολιτικής σκηνής, ενώ είναι και παλιά καραβάνα με ενεργό συμμετοχή στα κοινά εδώ και δεκαετίες.

Υπερήφανος για την ελληνική καταγωγή του, ο κ. Συνοδινός έχει υπάρξει θύμα ρατσιστικής βίας από πολύ μικρός, καθώς στο σχολείο τον φώναζαν «βρωμομετανάστη», ενώ είναι ενεργό μέλος του Συντηρητικού κόμματος από το 1996.
Συνδυάζει γνώσεις οικονομίας, πολιτικής, αλλά και δημόσιας διοίκησης και αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.
Εχει εργαστεί στην Goldman Sachs JBWere και στη συνέχεια στη National Australia Bank πριν επιστρέψει στην πολιτική αρχικά ως πρόεδρος του Φιλελεύθερου κόμματος της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας και στη συνέχεια ως γερουσιαστής.
Η Σοφία Πανοπούλου – Μιραμπέλα, από την άλλη πλευρά, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας, ωστόσο, τίποτα δεν είναι ακόμη σίγουρο, καθώς η καταμέτρηση ψήφων συνεχίζεται και δεν είναι σίγουρο εάν θα κρατήσει τη έδρα της.
Με καταγωγή από την Κόρινθο είναι γνωστή για τη μαχητικότητά της αλλά και για τις συντηρητικές της θέσεις και έχει συμβάλει όσο λίγοι στη διατήρηση της μοναρχίας στην Αυστραλία.
undefined
Ρεκόρ ψήφων για τον Νίκο Ξενοφώντα
Ένας άλλος ομογενής που δεν θα είναι υπουργός στην κυβέρνηση, αλλά θα είναι από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες της αυστραλιανής πολιτικής σκηνής είναι ο ανεξάρτητος γερουσιαστής της Νότιας Αυστραλίας Νίκος Ξενοφών ο οποίος έλαβε και ρεκόρ ψήφων το Σάββατο. Καθώς η κυβέρνηση Αμποτ δεν κέρδισε την πλειοψηφία της Γερουσίας θα υπολογίζει τώρα σε μεγάλο βαθμό στην ψήφο του γερουσιαστή Ξενοφώντα για να περνούν τα νομοσχέδιά της από το Σώμα.
Ο Νίκος Ξενοφών γεννήθηκε στην Αδελαΐδα από Ελληνίδα μητέρα και Κύπριο πατέρα. Ο ίδιος έχει αναφερθεί πολλές φορές στον ρατσισμό που αντιμετώπισε ως παιδί στο σχολείο λόγω της καταγωγής του. Ο Νίκος Ξενοφών εργάστηκε αρχικά ως δικηγόρος και το 1997 εκλέχθηκε στο πολιτειακό κοινοβούλιο της Νότιας Αυστραλίας με τη σημαία της εκστρατείας κατά των τυχερών παιχνιδιών. Περιγράφεται ως «προσωπικότητα που ξεχωρίζει», ενώ ο καθηγητής M. Γιανγκ τον χαρακτηρίζει «άνθρωπο αρχών, ατρόμητο, αληθινό στρατιώτη».
Ο Νίκος Ξενοφών με τις ατάκες του και τις προεκλογικές του εκστρατείες έγινε γρήγορα ιδιαίτερα αγαπητός από τα ΜΜΕ της Αδελαΐδας. Αποφάσισε να παραιτηθεί από το πολιτειακό κοινοβούλιο, συμμετείχε στις ομοσπονδιακέςεκλογές του 2007 και εξελέγη ανεξάρτητος γερουσιαστής. Η παρουσία του στη Γερουσία έκτοτε καθιστά πιο δύσκολη την υπερψήφιση των νομοσχεδίων των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Ο ίδιος δείχνει ξέχωρο ενδιαφέρον για την ελληνική γλώσσα και για το Κυπριακό.
undefined
Πηγή: www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου