Ετικέτες

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

Η κρίση κάνει τους Έλληνες «βαποράκια»

Αρχική > Διεθνή - Γεοπολιτικά, Ελληνισμός Διασποράς > Η κρίση κάνει τους Έλληνες «βαποράκια»


Μεγάλη αύξηση καταγράφεται στον αριθμό των συλλήψεων Ελλήνων υπηκόων στο εξωτερικό, για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως ηρωίνης και κοκαΐνης. Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής, από τον Απρίλιο του ΄12 μέχρι τον Ιούλιο του ΄13 έχουν σημειωθεί περισσότερες από 180 συλλήψεις Ελλήνων σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ, ποσοστό αυξημένο κατά πολύ σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Οι περισσότεροι είναι συνήθως νεαροί, ηλικίας 20-23 ετών, μη σεσημασμένοι και πιθανώς πρόσφατα στρατολογημένοι από διεθνή κυκλώματα.
«Πριν από την κρίση, σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, με έντονο μάλιστα το ελληνικό στοιχείο, υπήρχε περίπτωση να υπάρχουν δύο ή το πολύ τρεις συλλήψεις Ελλήνων τον μήνα. Σήμερα, στις ίδιες χώρες, γίνονται πενταπλάσιες συλλήψεις. Αντί για δύο, 12 Έλληνες υπήκοοι οδηγούνται στις εισαγγελικές αρχές» δήλωσε στο Έθνος της Κυριακής ανώτατο στέλεχος του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. «Πρόκειται για Ελληνόπουλα που πλέον, λόγω της κρίσης, έχουν μετατραπεί σε “βαποράκια” στα κυκλώματα Νιγηριανών και Αλβανών, θέσεις που μέχρι πρόσφατα κατείχαν Αλβανοί, Λετονοί, Λιθουανοί και Εσθονοί», επισημαίνει ο ίδιος.
Όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές στο Έθνος, η στρατολόγηση των νέων μελών των κυκλωμάτων ξεκινά πολύ συχνά από την Ελλάδα όπου οι επισκέψεις μεγαλεμπόρων στα νεανικά στέκια της Δυτικής Αττικής και της παραλιακής έγιναν συχνότερες.
Οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται σε αεροδρόμια και αφορούν στη μεταφορά κοκαΐνης και ηρωίνης προς την Ευρώπη. Από τους αριθμούς των συλλήψεων, καταγράφονται και οι δρόμοι των ναρκωτικών, είτε της κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική είτε της ηρωίνης από την Τουρκία, τη Γεωργία ή τα Βαλκάνια.
Πηγή : koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου