Ετικέτες

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Η ρωσική αλαζονεία, η Ολλανδία και το πρωτογενές πλεόνασμα


Κρίνοντας από τη συμπεριφορά του Ρώσου προέδρου απέναντι στον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς επίσης από κάποιες άλλες λεπτομέρειες έχουμε την άποψη ότι, αφενός μεν ο κ.Putin επιδιώκει την ανάδειξη του σε έναν νέο «πλανητάρχη», διαδεχόμενος στη φαντασία του τις Η.Π.Α. και τον κ.Obama, αφετέρου ότι ξεπέρασε τα όρια.

Όσο αδύναμες και αν είναι οι Η.Π.Α., σαν αποτέλεσμα των τεραστίων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν (τα σημαντικότερα είναι ίσως η δραματική αύξηση των επιτοκίων των δεκαετών ομολόγων, ο φόβος να σπάσει η φούσκα των παραγώγων, η οποία υπολογίζεται στα 440 τρις $, καθώς επίσης η υπερχρέωση), συνεχίζουν να είναι μία στρατιωτική και χρηματοπιστωτική δύναμη, κατά πολύ ανώτερη από το αμέσως επόμενο κράτος.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΤΩΝ Η.Π.Α.
Διάγραμμα εξέλιξης του επιτοκίου των ΗΠΑ τον Σεπτ. 2013
Κατ’ επακόλουθο έχουμε την άποψη ότι, η Ρωσία θα κληθεί κάποια στιγμή να πληρώσει ακριβά την αλαζονεία του προέδρου της – ο οποίος, καταλαμβάνοντας για τρίτη φορά την εξουσία («δόλια» ουσιαστικά, αφού το σύνταγμα της χώρας του, πολύ σωστά, δεν το επιτρέπει), έχει μάλλον «θεοποιήσει» τον εαυτό του, νομίζοντας ότι μπορεί να πετύχει τα πάντα (όπως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας ο οποίος, με τη νεοαποκτηθείσα αλαζονεία του, οδηγεί τη χώρα του στην καταστροφή – καθώς επίσης η καγκελάριος της Γερμανίας, εάν εκλεγεί για τρίτη φορά πλειοψηφικά).
Αυτή τη στιγμή οι Η.Π.Α., αδυνατώντας να βρουν συμμάχους για την επίθεση στη Συρία, πληρώνουν ουσιαστικά το τεράστιο «λάθος» τους, τα αποτρόπαια εγκλήματα καλύτερα, τα οποία έκαναν χωρίς αντικειμενική αιτία στο Ιράκ – μοιάζοντας με εκείνον το βοσκό που, όταν για πολλοστή φορά φώναξε «λύκος, λύκος», κανένας δεν το πίστεψε, ενθυμούμενος τα ψέματα του παρελθόντος.
Όσον αφορά τώρα την ΕΚΤ και τη χθεσινή της σύσκεψη (όπου το βασικό επιτόκιο αποφασίσθηκε να συνεχίσει να είναι χαμηλό, επειδή δεν φαίνεται να ανακάμπτει η Ευρωζώνη), θεωρούμε πως η σημαντικότερη είδηση ήταν ο πανικός του προέδρου της, σχετικά με το θέμα της Ολλανδίας (ανάλυση μας). Αν και μάλλον δεν έγινε αντιληπτός από όλους έχουμε την άποψη ότι, εάν στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Ιταλία και η Ισπανία, προστεθούν αυτά της Ολλανδίας, η κατάσταση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό – εάν δεν ξεφύγει εντελώς από τον έλεγχο.
Στην Ελλάδα τώρα, η οποία συνεχίζει να είναι βυθισμένη στην ύφεση και στην ανεργία, η κυβέρνηση επιλέγει δυστυχώς να «παραπλανήσει» τους πολίτες, με τη δήθεν επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων – όταν το δημόσιο χρέος έχει εκτοξευθεί, πλησιάζοντας το 180% του ΑΕΠ (ανάλυση).
Σύμφωνα λοιπόν με την ίδια, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 2,6 δις €, για τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Εάν όμως αφαιρέσει κανείς το 1,5 δις € από τα κέρδη των ομολόγων που επέστρεψαν στην Ελλάδα οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, τα 107 εκ. € που αφορούν ενδοκυβερνητικούς τόκους, τα 1,3 δις € που δόθηκαν από την Ευρώπη για έργα (ΠΔΕ), τα οποία δεν εκτελέστηκαν, τα 700 εκ. φόρων που δεν επιστράφηκαν, τα 420 εκ. επιδόματα για πολυτέκνους που δεν πληρώθηκαν κοκ,, θα διαπιστώσει ότι, το πρωτογενές (προ τόκων) έλλειμμα ξεπέρασε το 1,5 δις €.
Εκτός αυτού, εάν συνυπολογισθούν οι οφειλές του δημοσίου, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του καλύτερα ύψους 4,3 δις € (τα οποία δεν εγγράφονται στον προϋπολογισμό, σαν να μην υπάρχουν!), το πρωτογενές έλλειμμα θα πλησιάσει τα 6 δις € – ξεπερνώντας το 3% επί του ΑΕΠ.
Στην περίπτωση αυτή, όσο και αν υποκλίνεται δουλικά η κυβέρνηση απέναντι στη Γερμανία, όσο και αν συνεχίζεται λοιπόν ο εθνικός μας εξευτελισμός, η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποφύγει τη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας της, την εξαθλίωση, τη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ – όσα «δανεικά και αγύριστα» χρήματα και αν της δοθούν.
Δυστυχώς, είναι πολύ επίφοβο και καθόλου απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο – παρά το ότι είναι μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, η γεωπολιτική θέση της οποίας έχει αναβαθμισθεί τόσο από τα γεγονότα της Συρίας, όσο και από την αγωνία της Ευρώπης, ειδικά της Γερμανίας, να βρει επειγόντως λύση στο θέμα της απόλυτης σχεδόν ενεργειακής εξάρτησης της από τη Ρωσία (αγωγός TAP, αγωγός «Λεβιάθαν», ελληνικά και κυπριακά ενεργειακά κοιτάσματα κλπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου