Ετικέτες

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Στ’ αλήθεια μας «καίει» το άγγιγμά του…

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013


Το άγγιγμα ενός ατόμου του αντίθετου φύλου είναι αρκετό για να νιώσουν οι γυναίκες ότι «καίγονται», σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, και μόνο να μας αγγίξει ένας άντρας στο πρόσωπο, αυξάνεται η θερμοκρασία στο δέρμα μας.

Τα ευρήματα αυτά, που προέρχονται από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Σαιντ Άντριους στη Σκωτία, υποστηρίζουν εκείνα προγενέστερων μελετών σε άντρες, οι οποίες είχαν δείξει ότι και το δικό τους δέρμα γίνεται πιο ζεστό όταν τους αγγίζει μία γυναίκα.

Οι ερευνητές λένε πως η αύξηση στην θερμοκρασία του δέρματος προκαλείται από την επιτάχυνση της κυκλοφορίας του αίματος, η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει κοκκίνισμα του προσώπου, καθιστώντας το έτσι πιο ελκυστικό.

Το σχεδόν αδιόρατο κοκκίνισμα του ανδρικού προσώπου μπορεί επίσης να αποτελεί ακούσια ένδειξη ερωτικής διέγερσης προς το άτομο που δέχεται το χάδι, γράφουν οι επιστήμονες του Σαιντ Άντριους στην επιθεώρηση «BiologyLetters».

Η μελέτη διεξήχθη σε 16 ετεροφυλόφιλες γυναίκες, ηλικίας 19 έως 24 ετών.

Δίχως οι νεαρές γυναίκες να το γνωρίζουν, οι ερευνητές έβγαζαν θερμικές φωτογραφίες των προσώπων τους την ώρα που δύο μέλη της ομάδας τους (ένας άντρας και μία γυναίκα) παρίσταναν ότι μετράνε την θερμοκρασία του δέρματός τους χρησιμοποιώντας μία πλαστική συσκευή.

Οι «μετρήσεις» γίνονταν στην παλάμη, στο μπράτσο, στο θώρακα και στο πρόσωπό τους, με την κάθε μία να διαρκεί 2 δευτερόλεπτα.

Κάθε φορά που ακουμπούσε τις εθελόντριες ο «ερευνητής», η θερμοκρασία στο δέρμα τους αυξανόταν – η μέση αύξηση ήταν 0,1 βαθμοί Κελσίου. Η αύξησή της όμως ήταν πολύ εντονότερη όταν τις άγγιζε στα πιο «προσωπικά σημεία», δηλαδή στο πρόσωπο και στο θώρακα.

Αντιθέτως, όταν τις άγγιζε η «ερευνήτρια», οι αυξήσεις ήταν μηδαμινές.

Σημασία είχε επίσης το σημείο του προσώπου που άγγιζε ο «ερευνητής» για να κάνει την «μέτρηση». Στην πραγματικότητα, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας των γυναικών ήταν μεγαλύτερες στο κέντρο του προσώπου: 0,2 βαθμοί Κελσίου όταν τις άγγιζε γύρω από τη μύτη, 0,3 βαθμοί όταν τις άγγιζε γύρω από τα μάτια και 0,4 βαθμοί όταν τις άγγιζε γύρω από το στόμα.

«Οι αλλαγές στη θερμοκρασία του δέρματος ήταν πολύ μεγαλύτερες με την επαφή στο πρόσωπο και στο θώρακα απ’ ό,τι με αυτήν στο μπράτσο ή στην παλάμη, γεγονός που υποδηλώνει ότι τις προκαλούσε η θέση της επαφής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αμάντα Χαν, από το Τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου.

Η δρ Χαν πρόσθεσε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί εάν αυτού του είδους οι κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μπορεί να προκαλέσουν αλλαγή και στο χρώμα του προσώπου – κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό, αλλά δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η θερμοκρασία του προσώπου και του σώματος αυξάνονται και σε περίπτωση ερωτικής διέγερσης.




Πηγή :  katidiaforetiko.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου