Ετικέτες

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ιδιωτικές εφορίες θέλει το ΔΝΤ - Εκβιάζει με νέα μέτρα


Ιδιωτικές μέχρι και τις εφορίες θέλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος νέων μέτρων. Αυτό αναφέρει στην έκθεσή του για την πορεία του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.

Την ώρα που οι ευρωπαίοι δανειστές πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να επισπεύσει τις αποκρατικοποιήσεις, ξεπουλώντας στην ουσία τη δημόσια περιουσία της, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εισηγείται την αποκρατικοποίηση των εφοριών! Μάλιστα, εκβιάζει για την επιβολή νέων οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και κοινωνικές παροχές, εάν δεν λειτουργήσει με επιτυχία ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός τον οποίο χαρακτηρίζει ως «απογοητευτικό».

Η αύξηση των εσόδων από την επιβολή φόρων θεωρείται δεδομένη από τους ευρωπαίους από την άλλη πλευρά όμως είναι ιδιαίτερα δύσκολο να επιτευχθεί εν μέσω της βαθιάς ύφεσης που διανύει η οικονομία και της πολιτικής λιτότητας που ασκείται στους πολίτες.

Κατά τα λοιπά το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η σχεδιαζόμενη αυτονόμηση της Διοίκησης Εσόδων ούτως ώστε να απομονωθεί από πολιτικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται:

«H πρόοδος στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού παραμένει πολύ απογοητευτική. Και αυτό καθίσταται επείγον ζήτημα για το εάν οι αρχές αποδειχθούν ικανές να αποφύγουν -όπως έχουν υποσχεθεί- περισσότερες οριζόντιες περικοπές στον δημόσιο τομέα και τα κοινωνικά επιδόματα, αφού οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι πιθανόν να αντισταθμίσουν την ελληνική αδυναμία να αντιμετωπίσουν το περιβόητο πρόβλημα φοροδιαφυγής, παρέχοντας στη χώρα περισσότερη ρευστότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο η σχεδιαζόμενη αυτονόμηση της Διοίκησης Εσόδων είναι κρίσιμη ώστε να “απομονωθεί“ από συνεχιζόμενες πολιτικές παρεμβάσεις. Εάν αυτά τα μέτρα – ή άλλα μέτρα- για τον εκσυγχονισμό του νομικού πλαισίου του μηχανισμού φορολογικών εσόδων, της λειτουργίας του και της διαχείρισης προσωπικού, αποτύχουν, τότε οι αρχές θα πρέπει να εξετάσουν πιο ριζικές αλλαγές όπως την μετάπτωση σε μία υπηρεσία εσόδων έξω από τη δικαιοδοσία των δημοσίων υπηρεσιών».
Έντονη αντίδραση των εφοριακών

Σίγουρα δεν είναι το τελευταίο επεισόδιο από ένα κακόγουστο σήριαλ που παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, για τις αναφορές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ιδιωτικοποίηση των εφοριών.

Παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια Κυβέρνησης και Τρόϊκας για να πείσουν, ότι για όλα φταίνε οι εφοριακοί- προσθέτει η ανακοίνωση- και υπογραμμίζει: Εμείς απαντούμε, ότι για τα χάλια του φορολογικού συστήματος, ευθύνη έχουν :

-Όσοι νομοθετούν με ριπές πολυβόλου, για να επιβεβαιωθεί το ανέκδοτο της «φορολογικής σταθερότητας».

-Όσοι ανίκανοι ταλαιπωρούν τους φορολογούμενους με γραφειοκρατία, προβληματική μηχανοργάνωση και αντικρουόμενες αποφάσεις.

-Όσοι διαλύουν τον φορολογικό μηχανισμό, με παιδαριώδεις πειραματισμούς, απουσία κεντρικού σχεδίου και προχειρότητα.

-Όσοι κλείνουν το μάτι στα μεγάλα εισοδήματα, χαρατσώνουν τα μικρά και τα μεσαία και κρύβουν λίστες (διαχρονικά και διακομματικά) στα συρτάρια τους.

-Όσοι δεν μπορούν και δεν θέλουν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή.

Η ΠΟΕ/Δ Ο Υ, καλεί την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, την ΑΔΕΔΥ, το Οικονομικό Επιμελητήριο, να πάρουν ξεκάθαρη θέση για το θέμα και να τοποθετηθούν δημόσια, ενώ προαναγγέλλουν αγώνες για το δημόσιο χαρακτήρα των εφοριών.

ΑΓΓ.ΚΙΛ.

Διαβάστε ΕΔΩ την έκθεση του Ταμείου




Πηγή :  newpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου