Ετικέτες

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2013

Ο ξαφνικός θάνατος τη δημόσιας τηλεόρασης


undefined
Παπαδάκου Γιάννα
Ζητάω συγνώμη εκ των προτέρων για τον προσωπικό μου τόνο, αλλά υπήρξα επί 28 χρόνια δημοσιογράφος της τηλεόρασης της ΕΡΤ. Ολα αυτά τα χρόνια που βίωσα τη διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης με το πέρασμα τουλάχιστον 25 διευθυντών ειδήσεων, έζησα πολλά.
Κυρίως όμως μεγάλες πολιτικές δίκες που σφράγισαν την νεώτερη ιστορία και είχα την ευκαιρία να τις καταγράψω με εκατοντάδες τηλεοπτικές ώρες, όπου είχα και τη βοήθεια έντιμων τεχνικών και μεροκαματιάρηδων οδηγών, μπούμαν, ηχοληπτών, που κάποτε υπερέβαλλαν εαυτούς και τις δυνάμεις τους για να φτάσει η εικόνα στο σπίτι του έλληνα πολίτη και τότε που δεν υπήρχαν τα ιδιωτικά κανάλια.

Αν η ΕΡΤ ήταν διεφθαρμένη, όπως μας είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου; Ναι ήταν και διεφθαρμένη. Όταν για παράδειγμα διόριζε παιδιά πολιτικών απευθείας με σημειώματα σε διευθύντριες ειδήσεων, όταν με μια εντολή έβαζε στο ψυγείο επαγγελματίες διότι δεν συνεμορφώθησαν με τη γραμμή, όταν κατέβαζε γραμμή κάποιος απίθανος υπουργός «βάζοντας στο ψυγείο» εκπομπές, άψογη δημοσιογραφική δουλειά, επαγγελματικά γυρίσματα.

Από κοντά και ένας εσμός από ευνοούμενες παλλακίδες, που το έπαιζαν δημοσιογράφοι, διευθύντριες, στελέχη κ.λ.π. Έως και πρόσφατα. Όσοι δουλέψαμε για την κρατική ή δημόσια τηλεόραση τα ζήσαμε όλα αυτά... Οι αρχιτέκτονες άλλωστε αυτής της απαξίωσης της ΕΡΤ ήταν πάντα οι πολιτικοί, οι οποίοι πολύ συχνά σήκωναν το τηλέφωνο και έδιναν τη γραμμή ή διόριζαν διεφθαρμένες διοικήσεις ή ανίκανα στελέχη...

Ζήσαμε όμως και άλλα: Όπως τις αποκαλύψεις που κάναμε με την αυτοθυσία στελεχών που μας στάθηκαν, απολαύσαμε την ανάλυση εθνικών θεμάτων που δεν μπόρεσαν να κάνουν τα ιδιωτικά κανάλια. Ο βραχνάς της τηλεθέασης δεν μας καταδίωκε όπως στα ιδιωτικά Μέσα όπου κάθε πρωί παίζονται ακόμα μικρά δράματα...

Παρακολουθήσαμε παγκόσμιες πολεμικές συρράξεις με 24ωρα προγράμματα, διασκεδάσαμε με εκπομπές που άφησαν εποχή σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο ξαφνικός θάνατος της δημόσιας τηλεόρασης θα μπορούσε να εξυπηρετεί την ανάγκη για οικονομία σε έναν πράγματι διογκωμένο Οργανισμό, που του έδωσαν τον τίτλο της εταιρείας, αλλά τον ήθελαν ΔΕΚΟ. Πάντα και όλες οι κυβερνήσεις... Όμως, δυστυχώς, δεν πρόκειται για νοικοκύρεμα και εξοικονόμηση πόρων φοβάμαι. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή κίνηση με την μικροκομματική λογική ότι ο πολίτης θα το εκτιμήσει, αφού δεν θα πληρώνει τα ευρουδάκια κάθε μήνα στον λογαριασμό του, ως τέλος της ΕΡΤ.

Πρόκειται για κίνηση που οδηγεί και την πολιτική σκηνή στα άκρα, αφού οι άλλοι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν φαίνεται να συμφωνούν. Αν κάποιοι θέλουν να μας οδηγήσουν σε εκλογές νομίζω ότι αυτό θα το πληρώσουν από τον ελληνικό λαό.

Κανείς από εμάς, ανεξάρτητα από συναισθηματικές φορτίσεις, δεν μπορεί να συμφωνεί με το λουκέτο που οδηγεί 2.600 εργαζόμενους στον δρόμο. Και έχουμε κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλουμε αν το νοικοκύρεμα, στη συνέχεια, δεν περάσει από τα κομματικά γραφεία της ΝΔ για τις επόμενες προσλήψεις. Αν με εννοείς!

ΥΓ: Αλήθεια οι αρχιτέκτονες του λουκέτου έχουν σκεφτεί τι θα γίνει με τις συμβάσεις της ΕΡΤ με τα κανάλια του εξωτερικού, τα δικαιώματα για τις μεταδόσεις αγώνων κ.λ.π. Και ποιος θα διοργανώσει τις επόμενες εκλογές; Γι αυτούς που τις επιδιώκουν τώρα, που βλέπουν τα νούμερα να ανεβαίνουν.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου