Ετικέτες

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Πούτιν: «Μη φιλική πράξη» από τις ΗΠΑ η υιοθέτηση της «λίστας Μαγκνίτσκι»




Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε σήμερα «μη φιλική πράξη» την υιοθέτηση από την Ουάσινγκτον της «λίστας Μαγκνίτσκι», που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εναντίον Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι μια μη φιλική, εντελώς πολιτική πράξη», στην οποία πρέπει «να αντιδράσουμε με τον κατάλληλο τρόπο», δήλωσε ο Πούτιν αναφερόμενος στην υιοθέτηση από το αμερικανικό Κογκρέσο κυρώσεων εναντίον των Ρώσων αξιωματούχων που ευθύνονται για τον θάνατο στη φυλακή το 2009 του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι.

«Η έρευνα (για την υπόθεση Μαγκνίτσκι) δεν έχει ολοκληρωθεί. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος είναι ένοχος, ποιος έχει δίκιο», πρόσθεσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.


Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ρώσος πρόεδρος αντιδρά στην υιοθέτηση από τις ΗΠΑ στις 6 Δεκεμβρίου της «λίστας Μαγκνίτσκι».

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν το καταλαβαίνω. Πρόκειται μάλλον για έναν εσωτερικό, πολιτικό ελιγμό», σημείωσε ο Πούτιν.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου (Δούμα) θα εξετάσει αύριο Παρασκευή τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις αμερικανικές κυρώσεις.

Εξάλλου την Τρίτη εννέα δυτικές χώρες είχαν ανακοινώσει από την Οτάβα ότι θα συμμετάσχουν στην ομάδα με την ονομασία «Δικαιοσύνη για τον Σεργκέι Μαγκνίτσι», σε μια προσπάθεια να τιμωρηθούν οι ρώσοι αξιωματούχοι που φέρονται να εμπλέκονται στον θάνατο του δικηγόρου.

Ο Σεργκέι Μαγκνίτσκι ο οποίος παρείχε νομικές συμβουλές στο επενδυτικό ταμείο Hermitage Capital, υπέκυψε στις 16 Νοεμβρίου 2009 σε ηλικία 37 ετών, αφού έμεινε προφυλακισμένος επί 11 μήνες.

Ο δικηγόρος είχε συλληφθεί το 2008 για φοροδιαφυγή αφού είχε καταγγείλει μια εκτεταμένη οικονομική απάτη ύψους 5,4 δισεκ. ρουβλιών (130 εκατ. ευρώ) που είχαν εξυφάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, υπεύθυνοι της αστυνομίας και της εφορίας σε βάρος του ρωσικού κράτους και του εργοδότη του.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Posted in Ετικέτες  |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου