Ετικέτες

Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Αμερικανοί αξιωματούχοι, λομπίστες στο Κόσοβο


ΠΑΡΑΣΚΕΥΉ, 14 ΔΕΚΕΜΒΡΊΟΥ 2012


NATO Supreme Commander Wesley Clark is welcomed in Kosovo in 1999; will he find a lucrative business deal there today?
The New York Times
Είναι τόσο πολλοί οι Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι που έχουν επιστρέψει στο Κόσοβο για επιχειρηματικές δραστηριότητες, που δύσκολα αποτρέπει κανείς τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Η λίστα των Αμερικανών που ασχολούνται με δουλειές στις τηλεπικοινωνίες, τα ανθρακωρυχεία και άλλα καλοπληρωμένα κυβερνητικά συμβόλαια μοιάζει με το «Who is Who» της πρόσφατης αμερικανικής διπλωματικής ιστορίας στην περιοχή.

Ο κρατικός οργανισμός τηλεπικοινωνιών του Κοσόβου, η επικερδέστερη επιχείρηση της χώρας, πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί. Η μία προσφορά έχει γίνει από επενδυτικό fund που ίδρυσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ λομπίστας για τον αντίπαλο όμιλο ήταν ο Τζέιμς Πάρντιου, ο ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Μπιλ Κλίντον στα Βαλκάνια. Και οι δύο θεωρούνται ήρωες στη χώρα, λόγω του ρόλου τους στον πόλεμο του 1999 που απέσπασε το Κόσοβο από τη Σερβία δημιουργώντας ένα από τα νεότερα κράτη στον κόσμο.

Στη λίστα των πρώην αξιωματούχων που επέστρεψαν στο Κόσοβο για επιχειρηματικούς λόγους περιλαμβάνεται ο πρώην ανώτατος διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και επικεφαλής του βομβαρδισμού των 78 ημερών, ο Γουέσλι Κλαρκ. Επίσης, στη λίστα είναι ο Μαρκ Ταβλαρίδης, πρώην κοινοβουλευτικός διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας επί προεδρίας Κλίντον.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απαγορεύει στους πρώην διπλωμάτες να εργάζονται ως λομπίστες για λογαριασμό χωρών στις οποίες έχουν υπηρετήσει και να επιστρέφουν σε αυτές για κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Ισχύει ο κανόνας που ισχύει για όλους τους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που τους απαγορεύει να έρχονται σε επικοινωνία με τις υπηρεσίες στις οποίες παλιά εργάζονταν ή να παρέχουν συμβουλές στο ίδιο αντικείμενο.

Ειδικοί δηλώνουν ότι η πρακτική των αξιωματούχων που επιστρέφουν ως επιχειρηματίες είναι συχνότερη από όσο αναγνωρίζεται. Κατ’ ιδίαν, πρώην αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων, ακόμη και ενδεχόμενο να επηρεαστεί η άσκηση της αμερικανικής πολιτικής.

Πρώην αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η επάνοδός τους στη χώρα θα βοηθήσει τους Κοσοβάρους. «Θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, θα προσφέρουμε επαγγελματική εκπαίδευση, θα δημιουργήσουμε εξαγωγές και θα βοηθήσουμε την ανάπτυξη και τον εκδημοκρατισμό της χώρας», δήλωσε ο Γουέσλι Κλαρκ, που τώρα είναι πρόεδρος της καναδικής εταιρείας Envidity, η οποία επιδιώκει να ασχοληθεί με την εξόρυξη λιγνίτη και την παραγωγή συνθετικών καυσίμων. Παρά το γεγονός ότι το Κόσοβο είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, υπάρχουν ευκαιρίες πλουτισμού, καθώς η οικονομία τώρα διαμορφώνεται και σημαντικά κρατικά περιουσιακά στοιχεία ιδιωτικοποιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου