Ετικέτες

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Κόντρα Κασουλίδη με τον Βρετανό Ευρωβουλευτή Graham Watson,«Η Βρετανια φέρει μέρος της ευθύνης για το ότι η Κύπρος είναι χωρισμένη στα δύο»--Graham Watson, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και Εμπάργκοτ!


Κόντρα Κασουλίδη με Βρετανό Ευρωβουλευτή «Η Βρετανια φέρει μέρος της ευθύνης για το ότι η Κύπρος είναι χωρισμένη στα δύο»


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Κασουλίδης ζήτησε και έλαβε το λόγο μετά την παρέμβαση του Βρετανού Φιλελεύθερου Ευρωβουλευτή κ. Graham Watson o οποίος εν μέσω κατηγοριών περί διαφθοράς σε τομείς της Κυπριακής Οικονομίας, επέρριψε ευθύνες στη Λευκωσία για τη μη επίλυση του Κυπριακού κάνοντας μάλιστα διασύνδεση και με την πρόσφατη εύρεση φυσικών πόρων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας, ο κ. Κασουλίδης έψεξε τον Βρετανό Ευρωβουλευτή, τονίζοντας ότι ``δεν είναι αντικειμενικό και δίκαιο να αποδίδονται τέτοιες κατηγορίες στην Προεδρεύουσα χώρα η οποία μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της και μάλιστα από έναν Ευρωβουλευτή αποικιοκρατικής χώρας η οποία στη βάση του ``διαίρει και βασίλευε`` φέρει μέρος της ευθύνης για το ότι η Κύπρος είναι χωρισμένη στα δύο``.
Ανάλογη απάντηση, υπενθυμίζοντας μάλιστα και την συνεχιζόμενη παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, έδωσε ο κ. Κασουλίδης και στη Βρετανίδα μη εγγεγραμένη Ευρωβουλευτή κα Nicole Sinclaire η οποία διαμαρτυρήθηκε για την ``επίθεση`` στη χώρα της.
http://www.kathimerini.com.cy/

Graham Watson, Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και Εμπάργκοτ!


Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Γκράχαμ Γουάτσον (Graham Watson)  επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, ανήκει στην ομάδα των Βρετανώνφιλότουρκων και δεν ήταν τυχαίες οι επιθέσεις στις οποίες προέβη εναντίον του προεδρεύοντος της ΕΕ προέδρου Χριστόφια και της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις οποίες κυκλοφόρησε κιόλας με ανακοίνωσή του ημερ. 4 Ιουλίου 2012 (ανάρτηση και στην ιστοσελίδα του).
Εδώ είχαμε μια σειρά από βρετανικές μεθοδευμένες κινήσεις  υπέρ των Τουρκοκυπρίων, ενόψει της ανάληψης της προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στις 27 Μαίου 2012 ο Βρετανός βουλευτής  και αντιπρόεδρος του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία, Σάιμον Χιούς (Simon Hughes)  πήγε ως ο πρώτος Βρετανός πολιτικός από το 1974, στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίουΤύμπου. «Για να εκφράσει την αλληλεγγύη του προς τους Τουρκοκύπριους»όπως προβάλει η οργάνωση Εμπάργκοτ στην ιστοσελίδα της.  Βέβαια αυτό ήταν μια  επιτυχία της τουρκοκυπριακής οργάνωσης Εμπάργκοτ. Υποσχέθηκε ο ΣάιμονΧιούς, ότι θα μετέφερνε στην κυβέρνησή του τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι και θα πρόβαλε την ανάγκη τερματισμού της λεγόμενης απομόνωσής τους.
Στις 21 Ιουνίου 2012 ο σερ Γκράχαμ Γουάτσον ευρωβουλευτής και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην ΕΕ,  ηγήθηκε μιας αντιπροσωπείας 8 ευρωβουλευτών που μετέβησαν στα κατεχόμενα για να συναντήσουν τον κ. Ντερβίς Έρογλου, ηγέτες των τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων και ηγέτες επιχειρήσεων και μη-κυβερνητικών οργανώσεων  όπως αναφέρει η ιστοσελίδα των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων Δημοκρατών.
Καθώς ήταν στα κατεχόμενα ο σερ Γκράχαμ Γουάτσον είπε:  « Οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατίας λυπούνται βαθιά που, καθώς η Κύπρος ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, η νήσος παραμένει μοιρασμένη και οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν ακόμα τα δικαιώματα και τα οφέλη των ευρωπαίων πολιτών. Ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε την ευκαιρία της προεδρίας να προβάλουμε δημόσια το πρόβλημα των Τουρκοκυπρίων και να πείσουμε τους Ελληνοκύπριους να δείξουν φιλία και αλληλεγγύη να τερματιστεί η απομόνωσή τους».
Την ίδια μέρα, ενημερώνει η ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία προχώρησε στο ταξίδι της και συναντήθηκε με υπουργούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Λευκωσία, σε σχέση με μια έκθεση της Διεθνούς Αμνησίας που κατηγορεί την Δημοκρατία για θέματα προσφύγων και αιτητώνασύλου και ζήτησαν εξηγήσεις από την  υπουργό Εσωτερικών.  Στην συνάντηση  ο σερ ΚράχαμΓουάτσον ζήτησε από την υπουργό να συμμετέχουν και οι Τουρκοκύπριοι στις επόμενες ευρωεκλογές. ΄Ομως από τα γραφόμενα στην ανακοίνωση,   φαίνεται  η στάση της υπουργού στο θέμα αυτό δεν άρεσε στον Βρετανό ευρωβουλευτή.
Το βράδυ της 21ης ο σερ Κράχαμ μαζί με τον συνάδελφό του πρόεδρο της Διεθνούς των Φιλελευθέρων Ολλανδό ευρωβουλευτή Χάνς βαν Μπάλεν (Hans van Baalen) συνόδευσαν τους υπόλοιπους της αντιπροσωπείας σε συνάντηση με το κόμμα των EνωμένωνΔημοκρατών που θεωρείται το αδελφό τους κόμμα στην Κύπρο. Και την επομένη, 22 Ιουνίου, θα επισκέπτονταν την Βουλή και τον πρόεδρο της Κ.Δ κ. Χριστόφια.
Σε δεύτερη ανακοίνωση που βρίσκεται αναρτημένη στην ίδια ιστοσελίδα μετά την συνάντηση με τους Eνωμένους Δημοκράτες και Τουρκοκυπρίους ηγέτες, το πρωί της 22ηςΙουνίου συναντήθηκαν και με την  υπ. Εξωτερικών και τον πρόεδρο της Κύπρου. Ο σερ Κράχαμ Γουάτσον δήλωσε «Κοινότητες που είναι μοιρασμένες μεσυρματόμπλεγμα δεν έχουν θέση στην Ευρωπαική Ένωση. ΄Ολοι οι πολιτικοί στη νήσο γνωρίζουν πια τι χρειάζεται να ενωθεί ο λαός. Εκείνο που δεν υπάρχει είναι η πολιτική βούληση και ο πρόεδρος Χριστόφιας πρέπει να χρησιμοποιήσει την ΕΕ να οδηγήσει τη νήσο σε μια λύση που υποστηρίζει και ΕΕ».
Η δε Πραξούλα Αντωνιάδου, ηγέτης των Ενωμένων Δημοκρατών, κάλεσε γράφει η ανακοίνωση, «όπως χρησιμοποιηθεί η προεδρία για μια λύση παρά για μια προεκλογική για τη μισή νήσο. Αν βρεθεί λύση μέχρι τους 6 μήνες, τότε θα μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος για μια ενωμένη νήσο».
Στις 27 Ιουνίου 2012 ακολούθησε η διαμαρτυρία Τουρκοκυπρίων στις Βρυξέλλες ντυμένοι σαν φαντάσματα και επικαλούμενοι ρατσισμό εις βάρος τους και γιατί η ΕΕ δεν τερμάτισε την λεγόμενη απομόνωσή τους. 
Στις  δε 30 Ιουνίου 2012, εμφανίστηκε μια επιστολή στην βρετανική εφημερίδα Ντέιλι Τέλεκραφπου καλούσε για τερματισμό των διακρίσεων εναντίον των Τουρκοκυπρίων και της πατρίδας των της Βορείου Κύπρου, και υπενθύμιζε ότι την Δημοκρατία (Κυπριακή Δημοκρατία) την διοικούν μόνο Ελληνοκύπριοι γιατί ο συνεταιρισμός κατέρρευσε το 1963.Οι υπογράφοντες καλούσαν συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο ως εγγυήτρια δύναμη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να έχουν και οι Τουρκοκύπριοι ίσα δικαιώματα. Και οι υπογράφοντες:
Βαρώνη  Σάρα Λάτφορτ, Βρετανίδα ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών
Σερ Κράχαμ Γουάτσον Βρετανός ευρωβουλευτής
Κρίς Ντέιβις  Βρετανός Ευρωβουλευτής
Air Chief Marshal Sir Michael Graydon (στο πλευρό της Εμπάργκοτ από το 2006) 
Βαρώνη Χουσείν Έις  (τουρκοσουδανικής καταγωγής)
Λόρδος Μαγκίνες (Γνωστός φιλότουρκος βορειοιρλανδός)
Μπίλυ Χέις (Γενικός Γραμματέας, της Συντεχνίας Επικοινωνιών
Και ορισμένοι άλλοι καθώς επίσης και η Εμέλ  Τζεβτέτ (πρόεδρος της οργάνωσης Εμπάργκοτ).
Σημ 1 : Ο Sir  Michael Graydon υπηρέτησε ως Flight Commander of56thSquadron στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου από το 1967 και είναι πρώην Chief of the Air Staff. Προτού αφυπηρετήσει υπηρέτησε και στον πόλεμο του Κόλπου ως Commander in Chief of RAF. Σύμφωνα με συνέντευξή του στην αγγλόφωνη τουρκοκυπριακή CyprusToday (έκδοση Ιούνιος-Ιούλιος 2005) ο Sir  MichaelGraydon «αγόρασε» και σπίτι στο κατεχόμενο χωριό Κάρμι.
Σημείωση 2: Ο Graham Watson τιμήθηκε από την Βασίλισσα Ελισάβετ με τον τίτλο  του Sir τον Ιούνιο του  2011  για τις υπηρεσίες του προς το δημόσιο και τις πολιτικές του υπηρεσίες. (public and political services).
Φανούλα Αργυρού
Ερευνήτρια - συγγραφέας - Λονδίνο 6.7.2012
(Μετεδόθηκε και από το πρωινό πρόγραμμα Λάζαρου Μαύρου (Ράδιο Πρώτο) Λευκωσία 6.7.2012).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου