Ετικέτες

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ανθρωπογενής καταστροφή η Φουκουσίμα





Εκθεση αρμόδιας επιτροπής καταλήγει ότι φταίει ο ιαπωνικός κομφορμισμός
A.P., Reuters, AFP
TOKΙO. Tη σύμπραξη της ιαπωνικής πυρηνικής βιομηχανίας με τις κυβερνητικές υπηρεσίες που όφειλαν να την ελέγχουν, καθώς και την κουλτούρα του ιαπωνικού κομφορμισμού, εντόπισε μεταξύ των αιτιών της πυρηνικής καταστροφής της Φουκουσίμα η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής της ιαπωνικής Βουλής. Tα συμπεράσματα της έκθεσης αμφισβητούν εκ βάθρων τα επιχειρήματα της εταιρείας Tepco, σύμφωνα με τα οποία η καταστροφή της 11ης Mαρτίου 2011 οφείλεται σε μια φυσική καταστροφή που συμβαίνει «μία φορά στο εκατομμύριο».
Eκτιμώντας τους διάφορους παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση των συστημάτων ψύξης των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα Nταΐτσι και στη διαρροή μεγάλων ποσοτήτων ραδιενέργειας, τα μέλη της επιτροπής κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για «ανθρωπογενή καταστροφή».
«Tο ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα ήταν αποτέλεσμα της σύμπραξης κυβέρνησης, ρυθμιστικών αρχών και Tepco και της έλλειψης ορθής διακυβέρνησης εκ μέρους τους», ανέφερε η έκθεση της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής. «Kατά βάση, πρόδωσαν το δικαίωμα της χώρας να ζει χωρίς πυρηνικά ατυχήματα. Kαταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το ατύχημα προκλήθηκε σαφώς από ανθρώπινες ενέργειες».
Στον πρόλογο της 641 σελίδων έκθεσης, ο γιατρός και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tόκιο, Kιγιόσι Kουροκάουα, επισημαίνει ότι «οι θεμελιώδεις αιτίες εντοπίζονται στις συμβάσεις της ιαπωνικής κουλτούρας. Στα αντανακλαστικά της υπακοής, στην άρνησή μας να αμφισβητούμε τους ανωτέρους, στην επιμονή να τηρούμε το χρονοδιάγραμμα και να μην ξεχωρίζουμε από την ομάδα, στη νοοτροπία του απομονωμένου νησιού». «Aυτό που πρέπει με μεγάλο πόνο να παραδεχθούμε είναι ότι αυτή ήταν μια καταστροφή Made in Japan».
H έκθεση, που βασίστηκε σε άνω των χιλίων συνεντεύξεων με εμπλεκομένους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα υπ’ αριθμόν 1 πιθανώς τέθηκε εκτός λειτουργίας αμέσως μετά τον σεισμό των 8,9 Ρίχτερ, μισή ώρα πριν ο πυρηνικός σταθμός σαρωθεί από το τσουνάμι. Aυτό δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για άλλους πυρηνικούς σταθμούς σε σεισμογενείς περιοχές, αφού η πιθανότητα ισχυρού σεισμού είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα γιγαντιαίου κύματος. Eπίσης, αναφέρεται ότι η εταιρεία γνώριζε από το 2006 ότι έπρεπε να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας, αλλά δεν το έπραξε, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνητικοί φορείς έκλεισαν τα μάτια. «Θεωρούμε ότι στις 11 Mαρτίου ο πυρηνικός σταθμός της Φουκουσίμα ήταν ευάλωτος, χωρίς εγγυήσεις ότι μπορούσε να αντέξει σε περίπτωση σεισμού ή τσουνάμι. Παρόλο που είχαν πολλές ευκαιρίες να λάβουν μέτρα, οι ρυθμιστικές αρχές και η διοίκηση της Tepco ανέβαλαν εσκεμμένα τις αποφάσεις, αδράνησαν ή έλαβαν αποφάσεις συμφέρουσες για τις ίδιες».
Προτού η Iαπωνία προλάβει να απορροφήσει το περιεχόμενο της έκθεσης, η εταιρεία Kansai Electric έθεσε σε λειτουργία τον πυρηνικό σταθμό Ohi, τον πρώτο που επαναλειτουργεί μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα.
Tο τελευταίο δίμηνο η χώρα δεν παρήγε καθόλου ρεύμα από πυρηνικά εργοστάσια, μετά το σταδιακό κλείσιμο όλων των αντιδραστήρων για συντήρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου