Ετικέτες

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Χριστόφιας: Οργανωμένη προσπάθεια δικαίωσης της προδοσίας του '74




Είναι εντελώς απαράδεκτο και φοβερά ζημιογόνο για την πατρίδα και το λαό μας, 38 σχεδόν χρόνια μετά, να υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας μας και δικαίωσης της προδοσίας του 1974, με την απόδοση τιμών στους πρωτεργάτες των φασιστικών ενεργειών που οδήγησαν την Κύπρο και το λαό μας στην καταστροφή, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την 67η επέτειο της αντιφασιστικής νίκης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «είναι μεγάλη η σημασία που αποδίδουμε στην προσπάθεια να κρατηθούν ζωντανά στη μνήμη του κόσμου τα δεινά που προκάλεσε στην ανθρωπότητα ο φασισμός και συνάμα η υπεράνθρωπη προσπάθεια και οι αμέτρητες θυσίες που απαιτήθηκαν για το τσάκισμα του».

«Η παρουσία μας καθώς και η προσφώνησή μας αποτελούν ελάχιστη ένδειξη της τιμής και της εκτίμησης του λαού μας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, για την προσφορά των Κυπρίων αγωνιστών βετεράνων μας κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, προς την πατρίδα μας και την ανθρωπότητα ολόκληρη», πρόσθεσε.

Σημείωσε «μια από τις παρενέργειες της πρωτοφανούς παγκοσμίας οικονομικής κρίσης είναι η ενίσχυση, δυστυχώς, ακόμα μια φορά της ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Αυτό το γεγονός δεν είναι πρωτόγνωρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Είναι τα αποτελέσματα της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 1929 μέχρι το 1933 που εκμεταλλεύτηκε ο Χίτλερ στη Γερμανία και το φασιστικό του κόμμα, για να προωθήσει τη μισάνθρωπη ιδεολογία του ναζισμού-φασισμού.»

Όπως είπε, «η απογοήτευση και η απόγνωση των απλών ανθρώπων αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την αποδοχή λαϊκίστικων και φασιστικών μηνυμάτων», επισημαίνοντας ότι «η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομική κρίση σήμερα προσφέρει δυστυχώς τέτοιες δυνατότητες στην ακροδεξιά, ιδιαίτερα εκεί όπου δεν υπάρχει επίγνωση της ιστορικής αλήθειας και ώριμη δημοκρατική συνειδητοποίηση».

«Η ιστορία επίσης διδάσκει ότι η οποιαδήποτε ανοχή απέναντι στο φασισμό είναι καταστροφική. Πολιτεία και πολίτες έχουμε υποχρέωση να υψώσουμε ένα αδιαπέραστο τοίχο μπροστά στα ιδεολογήματα του χιτλεροφασισμού και του νεοφασισμού, τα οποία έφεραν στην Ευρώπη και στον κόσμο τη μεγαλύτερη καταστροφή που γνώρισαν ποτέ», τόνισε.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «είναι με έκπληξη και δέος που είδαμε την περασμένη Κυριακή στην Ελλάδα, ένα κίνημα το οποίο προσδιορίζεται ως ναζιστικό-φασιστικό να καταγράφει ποσοστά της τάξης του 7% και να εισέρχεται στη Βουλή, έχοντας λάβει περίπου τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες ψήφους».

Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, «αποτελεί βιασμό της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αφού ο ναζισμός είναι υπεύθυνος για τη γενοκτονία που συντελέστηκε κατά του ελληνικού λαού τα χρόνια της φασιστικής κατοχής».

Ο ναζισμός-φασισμός, συνέχισε, «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη δημοκρατία, -το μεγαλύτερο απόκτημα του ανθρώπου- που γέννησε ο ίδιος ο ελληνικός πολιτισμός».

«Η άνοδος της φασιστικής ακροδεξιάς και σε άλλες χώρες της Ευρώπης κτυπά το καμπανάκι του κινδύνου. Η Ευρώπη χρειάζεται μια άλλη πορεία με έμφαση στην ανάπτυξη, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της κοινωνικής ισότητας και όχι την ασυδοσία της αγοράς και του άνομου κέρδους», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «ο φασισμός δεν είναι ξένος για την Κύπρο. Τριάντα χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές πολέμησαν το χιτλεροφασισμό. Η Κύπρος υποφέρει ακόμα από τα αποτελέσματα του φασιστικού προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης του Ιούλη που διενήργησαν τα φασιστικά στοιχεία της ΕΟΚΑ Β΄ και η Χούντα των Αθηνών και που άνοιξε τις κερκόπορτες στον Τούρκο εισβολέα και κατακτητή».

«Είναι εντελώς απαράδεκτο και φοβερά ζημιογόνο για την πατρίδα και το λαό μας, 38 σχεδόν χρόνια μετά, να υπάρχει οργανωμένη προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας μας και δικαίωσης της προδοσίας του 1974, με την απόδοση τιμών στους πρωτεργάτες των φασιστικών ενεργειών που οδήγησαν την Κύπρο και το λαό μας στην καταστροφή», τόνισε.

Απευθυνόμενος προς τους βετεράνους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ενώ νικήσατε το φασισμό τότε, η μικρή Κύπρος, η οποία δήλωσε παρούσα στο κάλεσμα του αγώνα και προσέβλεπε μέσα από την επικράτηση των πανανθρώπινων αξιών της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας στη απελευθέρωση της, παραμένει, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και σωρείας ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό κατοχή από την Τουρκία».

«Ενώ η μεγάλη μάχη κατά του φασισμού και του σκοταδισμού κερδήθηκε τότε, σχεδόν επτά δεκαετίες μετά ο λαός μας ακόμα αγωνίζεται για την εφαρμογή αυτών των αρχών στον τόπο μας», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι «η νίκη κατά του χιτλεροφασισμού θα πρέπει να αποτελεί φάρο και έμπνευση για ασταμάτητη πάλη, γνωρίζοντας ότι με επιμονή και υπομονή, σκληρή δουλειά και θυσίες το δίκαιο μπορεί να πρυτανεύσει. Ας εντείνουμε τις προσπάθειες μας για επανένωση του τόπου μας. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας δώσουμε ηχηρό μήνυμα πως τούτη η γη ανήκει στο λαό μας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και κανείς δεν μπορεί να μας την πάρει», είπε.

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη την Επιτροπή Καταρτισμού και Τήρησης Μητρώου Κυπρίων Εθελοντών για την υλοποίηση της υπόσχεσής της που αφορά την ετοιμασία του Μητρώου «και να σας πω ότι θα εξωθήσω το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να γίνει η έκδοσή του το συντομότερο δυνατόν. Αν είναι δυνατόν και αύριο».
www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου