Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2012
Η δολοφονία του υπαρχηγού της αλ-Κάιντα δημιουργεί περαιτέρω ελπίδες
Ο Αμπού Γιαχία αλ-Λίμπι, Λιβυκής καταγωγής, ανώτερος αρχηγός της αλ-Κάιντα, σκοτώθηκε στο Πακιστάν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. [Reuters] |
"Δεν είναι μόνο ένα σημαντικό πλήγμα στην ίδια την αλ-Κάιντα, αλλά επίσης σαφές μήνυμα προς όλους τους τρομοκράτες στην περιοχή, ειδικά στους ηγέτες τους ότι, ανεξάρτητα από το πόσο καλά προετοιμασμένοι και επικίνδυνοι είναι, δεν υπάρχει πλέον ατιμωρησία και δεν μπορούν να σκοτώνουν αθώους πολίτες και να κρύβονται, ή να διαφεύγουν σε αυτό τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο", δήλωσε στους SETimes ο Καμέρ Κασίμ, αναλυτής για την αλ-Κάιντα στη Διεθνή Οργάνωση Στρατηγικών Ερευνών που εδρεύει στην Άγκυρα.
Ο αλ-Λίμπι, 49 ετών, Λιβυκής καταγωγής, ήταν υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις της αλ-Κάιντα στα ανώτερα επίπεδα και βασικός στρατιώτης της οργάνωσης για διατήρηση διασυνδέσεων με μαχητές συνεργάτες ανά τον κόσμο.
Αν και ο αλ-Λίμπι ήταν αξιοσέβαστος στους κύκλους της τζιχάντ, αναδείχθηκε ιδιαιτέρως όταν δραπέτευσε από κέντρο κράτησης του ΝΑΤΟ στην Αεροπορική Βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν το 2005.
"Ο θάνατος αυτός αποτελεί την πιο σημαντική οπισθοδρόμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης από τη δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν το προηγούμενο έτος, ίσως και πιο σημαντική μέχρι κάποιο σημείο", δήλωσε ο Σερχάτ Ερκμέν, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ahi Evran, ο οποίος διενεργεί έρευνα για την αλ-Κάιντα από το 1999.
Ο Ιγκόρ Ταμπάκ, αναλυτής εθνικής ασφάλειας στην Κροατία και πρώην ειδικός της Αμυντικής Επιτροπής του κοινοβουλίου, ανέφερε πως ο θάνατος του αλ-Λίμπι υποβαθμίζει την οργάνωση γενικά, καθώς "με τη εξάλειψη έμπειρων και ισχυρών ηγετών, χάνουν μέρος των δυνατοτήτων τους για επιθέσεις, αλλά επίσης αναγκάζονται να στρατολογήσουν και να εμπιστευτούν νέους και αδοκίμαστους ανθρώπους".
"Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες αποτυχίας, καθώς επίσης την επιτυχημένη διείσδυση διαφόρων αντιτρομοκρατικών Αρχών", δήλωσε.
Ο Ερκμέν ανέφερε πως αν και ο μπιν Λάντεν παρέμεινε ιδρυτής και ιδεολογικός ηγέτης της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο αλ-Λίμπι κάθισε στο διοικητικό συμβούλιο και ηγήθηκε πρακτικές επιχειρήσεις διαδραματίζοντας "σημαντικό ηθικό ρόλο, όπως ένα δημόσιο πρόσωπο τρόμου, ενώ υπήρξε επίσης ο εγκέφαλος νέων επιθέσεων εναντίον των Δυτικών χωρών".
Η τελευταία αποστολή του αλ-Λίμπι είχε να κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, με την καθιέρωση της παρουσίας μαχητών της Ισλαμιστικής οργάνωσης στη Λιβύη.
"Εάν αμφιβάλει κανείς πως οι θάνατοι των ηγετών της αλ-Κάιντα αποδυναμώνουν τους τρομοκράτες και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα της οργάνωσης να διενεργεί επιθέσεις, η προσέγγιση αυτή είναι τελείως αφελής", δήλωσε ο Ερκμέν στους SETimes. "Φυσικά, οι τρομοκράτες μπορούν πάντα να δημιουργούν νέους ηγέτες, ωστόσο πλέον δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί, έστω και στο ελάχιστο, να αντικαταστήσει την προσωπικότητα που μόλις έχασε η αλ-Κάιντα".
Ο Κενάν Ερτούρκ, επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Τρομοκρατίας του Ινστιτούτου Τουρκίας 21ου Αιώνα, δυναμικό εμπειρογνωμόνων που εδρεύει στην Ιστανμπούλ, ανέφερε πως πέραν των ΗΠΑ και των συμμάχων της, η Τουρκία έχει αποτελέσει στόχο της αλ-Κάιντα λόγω της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.
Η αλ-Κάιντα βρίσκεται πίσω από πολλές επιθέσεις εναντίον υψηλόβαθμων στελεχών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης στο κτίριο της HSBC, δυο συναγωγών και μία επίθεση στο Βρετανικό Προξενείο στην Ιστανμπούλ το 2003, με αποτέλεσμα το θάνατο 57 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.
Εν τω μεταξύ, ανέφερε ο Ερτούρκ, η απειλή στην περιοχή εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς οι τρομοκράτες μπορούν ακόμα να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις "από τη Συρία προς την Ευρώπη".
"Δυστυχώς, οι σύμμαχοί μας, από τη Δύση προς την Ανατολή, απέτυχαν να δημιουργήσουν μια γενική διεθνή πλατφόρμα εναντίον όλων των τρομοκρατικών όπλων", δήλωσε στους SETimes, προσθέτοντας πως οι πρόσφατες διαφωνίες σχετικά με τη Συρία "όπου η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ωφέλιμη για τους τρομοκράτες", αποτελεί παράδειγμα.
Για τον Ρούχι Ατσικγκόζ, βουλευτή του ΑΚΡ και μέλος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας του Τουρκικού κοινοβουλίου, ο θάνατος του υπαρχηγού της αλ-Κάιντα "είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει σημαντική ανακούφιση σε όλο τον κόσμο ενώ σηματοδοτεί επίσης μία ακόμη πρόκληση ώστε να σκεφτούν πως μπορούν να σταθούν μαζί".
Η πρόσφατη επιχείρηση ακολουθεί προσεκτικά τις κοινές πρωτοβουλίες ΗΠΑ, Ευρώπης και Τουρκίας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε στους SETimes.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου