Ετικέτες

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Απάντηση στο Πυραυλικό Σύστημα του ΝΑΤΟ

Παρασκευή, 25 Μαΐου 2012

Ρωσική δοκιμή εκτόξευσης νέου ICBM

Απάντηση στο Πυραυλικό Σύστημα του ΝΑΤΟ
Του Δρ. Ιωάννη Παρίση, υποστρατήγου ε.α.
Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν με επιτυχία έναν άκρως απόρρητο προηγμένης τεχνολογίας διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, η οποία έχει αναπτυχθεί τελευταία σε διάφορες περιοχές. Το νέο όπλο είναι μια εξελιγμένη έκδοση των πυραύλων Topol-M και Υars, που έχουν ήδη αναπτυχθεί από τις Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις της Ρωσίας.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε από την βάση εκτόξευσης Plesetsk στην περιοχή Αρχάγγελος στη βορειοδυτική Ρωσία την Τετάρτη 23 Μαΐου 2012. Ο στόχος της πυραυλικής δοκιμής ήταν η περιοχή Kura στην χερσόνησο Καμτσάτκα στην Άπω Ανατολή.
Η επιτυχής δοκιμή έρχεται μετά από μια αποτυχημένη εκτόξευση του πρωτοτύπου στις 27 Σεπτεμβρίου 2011. Τότε, μια βλάβη στον κινητήρα του πυραύλου, είχε ως αποτέλεσμα την πτώση του περίπου 10 χιλιόμετρα από την εξέδρα εκτόξευσης.
Ο μεσαίου- βάρος πύραυλος ICBM είναι “ένα από τα στρατιωτικά-τεχνικά μέτρα, τα οποία η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της Ρωσίας λαμβάνει, ως απάντηση στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από τους Αμερικανούς», λέει ο απόστρατος Στρατηγός Victor Yesin.
Ο νέος πύραυλος μπορεί να είναι έτοιμος για να μπει σε υπηρεσία σύντομα, ενισχύοντας την πυρηνική αποτροπή της Ρωσίας «σε μια περίοδο αβεβαιότητας», δήλωσε ο πρώην Επιτελάρχης των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, η αναβαθμισμένη σχεδίαση του νέου όπλου επικεντρώθηκε στον τύπο του καυσίμου του. Η προώθηση στερεού καυσίμου έχει βελτιωθεί και δίνει τη δυνατότητα για ταχύτερη ώθηση, μειώνοντας την αρχική φάση της πτήσης, κάτι που καθιστά τον πύραυλο λιγότερο ευάλωτο στα αντιπυραυλικά συστήματα.
Λίγες λεπτομέρειες έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με το νέο σύστημα ICBM. Ανεπίσημα έχει βαπτιστεί Avangard, αναμένεται να έχει κεφαλές MIRV (multiple independently targetable re-entry vehicle) με βελτιωμένες δυνατότητες ελιγμών και στόχευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου