Ετικέτες

Σάββατο 26 Μαΐου 2012

Επεισόδια σε εκδηλώσεις για την Αλ Νάκμπα

Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012

Επεισόδια σε εκδηλώσεις για την Αλ Νάκμπα

Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με ισραηλινές δυνάμεις

 A.P., Reuters

ΡΑΜΑΛΑ. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο της Αλ Νάκμπα (σε ελεύθερη μετάφραση, «ημέρα της καταστροφής», όπως αποκαλούν οι Αραβες την επέτειο της ίδρυσης του Ισραήλ), όταν ομάδα νεαρών Παλαιστινίων συγκρούστηκε με ισραηλινές δυνάμεις στο φυλάκιο ελέγχου της Καλάντια στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί προέβησαν σε εκτεταμένη χρήση χημικών όταν πάνω από 150 Παλαιστίνιοι τους επιτέθηκαν με πέτρες. Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν σε σημεία ελέγχου του ισραηλινού στρατού στη Ραμάλα, στη Χεβρώνα και στα περίχωρα της Βηθλεέμ. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο ισραηλινός στρατός είχε ανοίξει πυρ εναντίον Παλαιστίνιων προσφύγων που επιχείρησαν να διασχίσουν μαζικά τα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο και τη Συρία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Η επέτειος της Αλ Νάκμπα, πάντως, ανέδειξε για πολλοστή φορά τις διαφορετικές αντιλήψεις της μετριοπαθούς Παλαιστινιακής Αρχής και της ισλαμιστικής Χαμάς, η οποία διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας. Μιλώντας από τη Ραμάλα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι η παράνομη κατοχή των εδαφών που κατέλαβαν Ισραηλινοί στον πόλεμο του 1967 θα τερματιστεί αργά ή γρήγορα, δίχως ωστόσο να δώσει έμφαση στο περιβόητο δικαίωμα της επιστροφής των προσφύγων. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Ισμαήλ Χανίγια, ξεκαθάρισε ότι η οργάνωση «δεν πρόκειται να παραιτηθεί ποτέ από το δικαίωμα της επιστροφής».

Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 760.000 Παλαιστίνιοι διέφυγαν ή εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους κατά τη διάρκεια του πρώτου αραβοϊσραηλινού πολέμου το 1948. Οι περίπου 160.000 που έμειναν πίσω μετατράπηκαν στην «αραβική μειονότητα» του Ισραήλ, η οποία αριθμεί σήμερα περί το 1,3 εκατομμύριο μέλη και αναλογεί στο 20% του πληθυσμού της χώρας. Σημειώνεται, πάντως, ότι η ισραηλινή πλευρά θεωρεί ότι ενδεχόμενη επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων του 1948 θα αλλοιώσει σε βαθμό καθοριστικό την πληθυσμιακή ταυτότητα της χώρας, καταστρέφοντας επί της ουσίας «το όνειρο ενός εβραϊκού, δημοκρατικού κράτους».

Κατά τα άλλα, τα Ηνωμένα Εθνη εξέφρασαν χθες διά στόματος του ειδικού τους απεσταλμένου στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Σέρι, την απόλυτη ικανοποίησή τους για τον τερματισμό της μαζικής απεργίας πείνας των Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές. Ο κ. Σέρι, μάλιστα, εξήρε τον διαμεσολαβητικό ρόλο των αιγυπτιακών αρχών στη διευθέτηση του ζητήματος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Απελευθέρωση των Παλαιστινίων Κρατουμένων, Κιαντούρα Φάρες, αποκάλυψε στον ραδιοφωνικό σταθμό Φωνή της Παλαιστίνης ότι οι κρατούμενοι που αρνούνταν να τραφούν για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ήταν εκείνοι που συμφώνησαν τελευταίοι με τους Ισραηλινούς. Βάσει της συμφωνίας, το Ισραήλ θα απελευθερώσει άμεσα τουλάχιστον δύο φυλακισμένους, οι οποίοι εκρατούντο για μεγάλο χρονικό διάστημα δίχως να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και θα μεριμνήσει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου