Ετικέτες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Συζήτηση με μειονοτικούς για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας



ΔΕΥΤΈΡΑ, 14 ΝΟΕΜΒΡΊΟΥ 2011

Συζήτηση με μειονοτικούς για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας

Πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της τουρκικής Βουλής 
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΒΙΚΕΤΟΣ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗμε τον πρόεδρο της Τουρκικής Βουλής κ. Τσιτσέκ με θέμα το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας, που προωθεί η κυβέρνηση Ερντογάν, είχαν σε πρόγευμα εργασίας στο ανάκτορο του Ντολμάμπαχτσε της Πόλης οι εκπρόσωποι των μειονοτικών εφημερίδων «Απογευματινή»( Ελληνική), «Αgos»( Αρμενική) και «Salom» (Εβραϊκή). Ο κ. Τσιτσέκ περιορίστηκε να ακούσει και να σημειώσει τις απόψεις, που διατυπώθηκαν.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο εκδότης της «Απογευματινής» Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος είπε ότι για πρώτη φορά τον καλεί το τουρκικό κράτος για να ζητήσει τη γνώμη μου για ένα θέμα σημαντικό, που αφορά όλους τους πολίτες της χώρας.
 
«Όσο πάντως ενοχλητικό ήταν το ότι δεν καλούμουν, επειδή ανήκω στη μειονότητα, άλλο τόσο ενοχλητικό βρίσκω να καλούμαι, επειδή ακριβώς ανήκω στη μειονότητα. Εκφράζοντας λοιπόν τις απόψεις μου για το θέμα του Συντάγματος, θέλω να το πράξω όχι μόνο ως ένας Ρωμιός πολίτης, ένας Ρωμιός δημοσιογράφος, αλλά και ως πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε.
 
Υποστήριξε ότι ως μέλος μειονότητας δεν προσμένει και πολλά από το νέο Σύνταγμα. «Και δεν χρειάζεται να προσμένω, καθότι τα σχετικά με τα μειονοτικά δικαιώματα συζητήθηκαν στη Λωζάνη και συμπεριλήφθηκαν στην ομώνυμη Συνθήκη. Τα παράπονά μας δεν προέρχονται από το περιεχόμενο της Συνθήκης, αλλά από την πλημμελή εφαρμογή της. Το Σύνταγμα δεν μπορεί να προσθέσει (ή να αφαιρέσει) τίποτε. Αρκεί τα όσα συμφωνήθηκαν στη Λωζάνη να είχαν εφαρμοστεί ακριβώς», τόνισε.
Θέλω να πω, τόνισε ο κ. Βασιλειάδης , ότι το νέο Σύνταγμα «θα πρέπει να κατοχυρώνει πλήρως την ελευθερία του λόγου και της σκέψης». Εάν -όπως κάνει συχνά και ο Πρωθυπουργός- δώσουμε, υπέδειξε, παράδειγμα από το ποδόσφαιρο, ο αγώνας θα πρέπει να γίνεται επί «ίσοις όροις».

ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο ο Ρομπέρ Κοπτάς, εκπροσωπώντας την «Αgos», ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Στο ξεκίνημα της προσπάθειας δενπρέπει να υπάρξουν κόκκινες γραμμές και περιορισμοί. Και ο χρόνος πρέπει να είναι ανοιχτός. (...) Ένα από τα προβλήματα της Τουρκίας είναι το ότι κάποιοι πολίτες θεωρούνται β' κατηγορίας. Είτε λόγω της εθνικής τους ρίζας, είτε της θρησκείας τους, είτε του τρόπου ζωής τους λόγω των πεποιθήσεών τους, απωθούνται. Αυτό που περιμένει η κοινωνία από το Σύνταγμα είναι το να εξαλειφθούν αυτοί οι διαχωρισμοί».
 
Ο Ιvo Μolinasτης «Salom», ανέφερε ένα πολύ καίριο σημείο, ότι δηλαδή, με το νέο Σύνταγμα, να γίνεται σαφές ότι, δεν υπάρχει ο λαός προς όφελος του Κράτους, αλλά το Κράτος προς όφελος του λαού. 
http://www.philenews.com/digital/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου