Ετικέτες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Βαίνουμε προς ένα «Ασιατικό ΝΑΤΟ»;


Βαίνουμε προς ένα «Ασιατικό ΝΑΤΟ»;

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ
Η κατάσταση στην ΑΣΙΑ είναι ανησυχητική, ειδικά στο μέτωπο της ΚΟΡΕΑΤΙΚΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ, αλλά και στη ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.(ΝΚΘ). Επειδή μου αρέσει να μιλώ και γράφω με στοιχεία, παραθέτω πολλά που δεν είναι γνωστά. ΓΙΑΤΙ οι ΗΠΑ και αρκετές χώρες της περιοχής ΑΣΙΑΣ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ έχουν αρχίσει να σκέφτονται προς άλλες κατευθύνσεις…

*Στην κοινή άσκηση ΗΠΑ-ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ INVINCIBLE SPIRIT εξετάσθηκαν πολλά κοινά σενάρια αντιμετώπισης απειλών στην ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ-ΝΟΤΙΑ ΚΙΤΡΙΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ κλπ. Για πρώτη φορά αναπτύχθηκαν «αόρατα» αεροσκάφη F-22/RAPTOR στην Αεροπορική βάση της ΟΣΑΝ. Οι Κινέζοι έδειξαν να ανησυχούν…
*Έχουν αυξηθεί σε πάρα πολλά στρατηγικά-στρατιωτικά θέματα οι συνεργασίες των ΗΠΑ με ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ-ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ-ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ-ΤΑΪΛΑΝΔΗ-ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ-BIETNAM. OI ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΙΛΑΡΙ ΣΕ ΝΟΤΙΑ ΑΣΙΑ-ΝΗΣΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ-ΙΝΔΙΑ , ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝ ΕΞΕΛΙΞΕΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ.
*Στο προσκήνιο επανέρχεται μετά από 4 χρόνια η εκ νέου πραγματοποίηση των κοινών ασκήσεων MALABAR των ΗΠΑ-ΙΝΔΙΑΣ, με σκοπό να διευρυνθούν με τη συμμετοχή των ΙΑΠΩΝΙΑΣ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ-ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗΣ.
*Η ΜΑΛΑΙΣΙΑ έγινε η 47η χώρα που συνδράμει με στρατιωτική δύναμη στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ(ISAF/NATO). ΕΊΝΑΙ η 4η Ασιατική μετά την ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ-Ν.ΚΟΡΕΑ-ΜΟΓΓΟΛΙΑ. Επίσης ΑΥΣΤΡΑΛΟΙ και ΝΕΟΖΗΛΑΝΔΟΙ εξετάζουν την σύμπηξη κοινής δύναμης υπό το ANZAC ΜΈΧΡΙ ΤΟ 2014.
*Η ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ καλύπτει όλα τα έξοδα των 275 ανδρών από την νήσο ΤΟΝΓΚΑ/ΝΟΤ. ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ στο ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ.
*Πραγματοποιήθηκε στη ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ το κορυφαίο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ /PACIFIC RIM AIR FORCES SYMPOSIUM. Συμμετείχαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί από ΗΠΑ- ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΜΠΡΟΥΝΕΙ-ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ-ΚΑΜΠΟΤΖΗ-ΚΑΝΑΔΑΣ-ΧΙΛΗ-ΙΝΔΙΑ-ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ-ΜΑΛΑΙΣΙΑ-ΛΑΟΣ-ΜΑΛΔΙΒΕΣ-ΜΟΓΓΟΛΙΑ-ΝΕΠΑΛ-ΝΕΑ ΚΑΛΗΔΟΝΙΑ-ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ-ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ-ΤΑΪΛΑΝΔΗ-ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ- ΒΙΕΤΝΑΜ-ΤΟΝΓΚΑ-ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ-ΠΑΠΟΥΑ ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ. Την ίδια στιγμή πολλαπλασιάζονται-όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω-τα διεθνή συμπόσια που διοργανώνει η Διοίκηση ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ των ΗΠΑ στην ΧΑΒΑΗ.
*Τον περασμένο ΑΥΓΟΥΣΤΟ πραγματοποιήθηκε η άσκηση RIM OF THE PACIFIC στη ΧΑΒΑΗ με την συμμετοχή 36 πλοίων-5 υποβρυχίων-20.000 ανδρών-170 Α/Φ και συμμετοχή από ΗΠΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΚΑΝΑΔΑΣ-ΧΙΛΗ-ΓΑΛΛΙΑ-ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ-ΜΑΛΑΙΣΙΑ-ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ-ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ-ΤΑΪΛΑΝΔΗ-ΟΛΛΑΝΔΙΑ-ΠΕΡΟΥ-ΝΕΑ ΖΗΑΛΑΝΔΙΑ-ΙΝΔΙΑ. Ήταν μου έλεγαν ιστορικά η μεγαλύτερη RIMPAC. Συμμετείχε για πρώτη φορά η ΓΑΛΛΙΑ, ενώ στο τέλος δήλωσε παρουσία και η ΚΟΛΟΜΒΙΑ.
*Τον περασμένο ΙΟΥΛΙΟ αεροσκάφη από την ΙΝΔΙΑ συμμετείχαν σε ασκήσεις μεSIMULATORS με τις ΗΠΑ στην Αεροπορική βάση ΚΙΡΚΛΑΝΤ στο ΝΕΟ ΜΕΞΙΚΟ. Τα Ινδικά αεροσκάφη συμμετείχαν στην άσκηση VIRTUAL FLAG.
*Στις πρόσφατες ασκήσεις ΗΠΑ-ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ το ΤΟΚΙΟ έστειλε παρατηρητές, ενώ εντάσσεται ακόμα πιο πολύ στις υποδομές αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ στην ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ.
*Τον περασμένο Ιούλιο πραγματοποιήθηκε η άσκηση δυο εβδομάδων ANGKOR SENTINEL στη ΚΑΜΠΟΤΖΗ με σενάρια ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΟ-ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ και συμμετοχή από ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ-Μ.ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΙΤΑΛΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ-ΙΑΠΩΝΙΑ-ΙΝΔΙΑ-ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ-ΜΟΓΓΟΛΙΑ-ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ.
*Όπως ήδη έχω γράψει διεξήχθη η κοινή ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΜΟΓΓΟΛΙΚΗ άσκηση KHAN QUEST και για πρώτη φορά συμμετέχουν μονάδες από τη ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ.
*Τον περασμένο ΑΥΓΟΥΣΤΟ έφθασαν στην ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ/ΝΕΠΑΛ 8 Αμερικανοί αξιωματικοί για μια άσκηση ανορθόδοξου πολέμου διάρκειας δέκα ημερών.
*Στην ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ έγινε η πολυεθνική άσκηση PITCH BLACK διάρκειας 3 εβδομάδων στην αεροπορική βάση DARWIN/Β. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ με συμμετοχή ΗΠΑ-ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ-ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ-ΤΑΪΛΑΝΔΗ και του χρόνου θα συμμετέχει και η ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ. Οι ΗΠΑ στο εξής θα διατηρούν μόνιμη παρουσία πεζοναυτών στην ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ.
*Αρχές ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ οι ΗΠΑ αποφάσισαν να δώσουν 2 Φ/Γ του τύπου PERRY στην ΤΑΙΒΑΝ. Επίσης αποφάσισαν να δώσουν στις ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ υλικό αξίας 18.4 εκατ δολ (πύραυλοι που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά θέσεων εξτρεμιστών).
*Σε διαδοχικές επισκέψεις της στο ΑΝΟΙ με τα όσα είπε η ΧΙΛΑΡΙ φαίνεται ότι στα θέματα της ΝΚΘ οι ΗΠΑ πήρανε θέση υπέρ ΒΙΕΤΝΑΜ-ΜΑΛΑΙΣΙΑΣ-ΜΠΡΟΥΝΕΙ-ΦΙΛΙΠΠΙΝΩΝ. Συν τα κοινά γυμνάσια ΗΠΑ-ΒΙΕΤΝΑΜ ( για τα οποία που έχω ήδη γράψει).
*Σε κοινή μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Αμερικανικό Πεντάγωνο (του πρωην Υπ. Άμυνας ΟΥΙΛΙΑΜ ΠΕΡΙ και του πρωην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Ρ ΧΑΝΤΛΕΙ) υποστηρίζεται η θέση να ενισχυθεί σημαντικά η ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στην ΑΣΙΑ-ΕΙΡΗΝΙΚΟ, και να αυξηθεί η δύναμη του στόλου των ΗΠΑ από 282 σε 346 πλοία, εξ αιτίας την αυξανόμενης Κινεζικής κινητικότητας.
Τα ανωτέρω και πολλά άλλα που δεν ανέφερα για προφανείς λόγους έχουν ωθήσει πολλούς κύκλους στις ΗΠΑ και σε περίπου 10 κράτη της περιοχής ΑΣΙΑΣ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ να βλέπουν ΔΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ να διαμορφώνεται σταδιακά στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου