Ετικέτες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Πρελούδιο τουρκικής επίθεσης; Προς «ζώνη» εντός Συρίας


Πρελούδιο τουρκικής επίθεσης; Προς «ζώνη» εντός Συρίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα αραβικής εφημερίδας η Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσεις συζητήσεις για την επιβολή ζώνης ασφαλείας στο εσωτερικό της Συρίας, δίπλα στα τουρκο-συριακά σύνορα! Η εφημερίδα είναι η Al-Sharq al-Awsat η οποία παραπέμπει στο σχετικό ρεπορτάζ τον Ερσάτ Χουρμουζλού, σύμβουλο του Τούρκου προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο προεδρικός σύμβουλος φέρεται να έχει αναφέρει ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι είναι υπέρ της ιδέας της ζώνης, υπό την προϋπόθεση διεθνούς κάλυψης και επιδοκιμασίας της πρωτοβουλίας. Ο σύμβουλος αναφέρει ότι μια τέτοια ζώνη και χωρίς διεθνή υποστήριξη θα ήταν δυνατό να δημιουργηθεί, αλλά η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου για την αναστολή της ιδιότητας του μέλους για τη Συρία κατ’ ουσίαν ισοδυναμεί με κάλυψη αυτής της πρωτοβουλίας, αφού γίνεται αναφορά στην προστασία των πολιτών!
Η διαφωνία που φέρεται να υφίσταται είναι ανάμεσα στην Τουρκία που επιθυμεί ζώνη πέντε χιλιομέτρων και στη συριακή αντιπολίτευση, η οποία, παρεμπιπτόντως, ανακοίνωσε το άνοιγμα γραφείων στην Τουρκία, η οποία ζητά ζώνη 30 χιλιομέτρων!
Μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης όπως διαμορφώνεται δίνει την αίσθηση ότι η Τουρκία επιχειρεί να διαμορφώσει τις συνθήκες κατά τέτοιον τρόπο ώστε να δικαιολογηθεί στρατιωτική επέμβαση, στην οποία θα εμπλακεί σχεδόν νομοτελειακά και το ΝΑΤΟ.
Ενδεχομένως, η απειλή χρήσης βίας να χρησιμοποιείται για τη μεγιστοποίηση της πίεσης προς το καθεστώς Άσαντ στη Συρία ώστε να υποκύψει, μαζί με το τελεσίγραφο του Αραβικού Συνδέσμου το οποίο εκπνέει την ερχόμενη Τετάρτη… Αυτό δεν σημαίνει ότι την Τουρκία θα την… στενοχωρούσε η μη επίτευξη συμφωνίας και η πρόκριση της «στρατιωτικής επιλογής» για τη διευθέτηση της κατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου