Ετικέτες

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Υποπτος Θάνατος Τούρκου πράκτορα της ΜΙΤ


Υποπτος Θάνατος Τούρκου πράκτορα της ΜΙΤ

O πράκτορας της ΜΙΤ Κασίφ Κοζίνογκλου ο οποίος είχε συλληφθεί ως ύποπτος για τη υπόθεση «Εργκενεγκόν» και επρόκειτο να δικαστεί στις 22 Νοεμβρίου, βρήκε τον θάνατο στο κελί του στη φυλακή Silivri(κελί τύπου F) στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης στις 12 Νοεμβρίου.O θάνατος του αποδίδεται σε καρδιακή προσβολή εξαιτίας βαριάς σωματικής άσκησης και παρά την άμεση επέμβαση των γιατρών δεν στάθηκε δυνατόν να κρατηθεί στην ζωή.Το σώμα του δεν φέρει εξωτερικά σημάδια κακώσεων σύμφωνα με τους γιατρούς του σωφρονιστικού ιδρύματος όμως η σωρός του θα σταλεί στο Ιατροδικαστικό Συμβούλιο (ΑΤΚ) για νεκροψία.



Ο Κασίφ Κοζίνογκλου ήταν επιφορτισμένος με την κατάρτιση ειδικών ομάδων της αστυνομίας το 1986, όταν ήταν μέλος του Ειδικού Τμήματος Πολέμου. Το 1987 συνέβαλε στην ίδρυση του πρώτου υποκαταστήματος της MIT στο εξωτερικό.Αργότερα αποσύρθηκε από το Ειδικό Τμήμα Πολέμου και άρχισε να εργάζεται επίσημα για την MIT και ανέπτυξε ιδιαίτερη δράση στο Αφγανιστάν και ασχολήθηκε επίσης με την δραστηριότητα ριζοσπαστικών ισλαμιστικών οργανώσεων στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Επιπλέον ο Κοζίνογκλου φέρεται να έχει σχέσεις με τον Alaattin Τσακιτζί (υποκλαπείσες συνομιλίες) και φέρεται να προσπάθησε να τον βοηθήσει να διαφύγει απο την Τουρκία.

Συνελήφθη ως ύποπτος για τη υπόθεση «Εργκενεγκόν» καθώς φέρεται να διακίνησε μέσω του ιστότοπου Odatv πληροφορίες στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και προσωπικές πληροφορίες για τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν

Σεο κατηγορητήριο για τον ιστότοπο Odatv περιλαμβάνονται αποκαλύψεις για τον Τούρκο πράκτορα καθώς ο ιδιοκτήτης του Soner Yalcin αναφέρονταν σε αυτόν ως βασική πηγή του και παράλληλα στην κατάθεση του ο Yalcin είχε άμεση γραμμή επικοινωνίας με τον τότε επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου και σήμερα απόστρατο συνταξιούχο στρατηγό Doğan Güreş. Επίσης ο Kozinoğlu αναφέρεται και στα έγγραφα που κατασχέθηκαν στα χέρια των δύο Απόστρατων Τούρκων στρατηγών Veli Küçük και Σενέρ Ερουϊγκούρ οι οποίοι είναι επί του παρόντος βασικοί ύποπτοι στην κύρια δίκη της υπόθεσης Εργκένεκον.

Μια σημαντική παράμετρος της υπόθεσης είναι η άποψη που εξέφρασε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) ότι οι φυλακές έχουν μεταβληθεί πλέον σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για τους πολιτικούς αντιπάλους του Ερντογάν.

Αυτή την στιγμή οι ύποπτοι για την υπόθεση Εργκένεκον  είναι φυλακισμένοι επί τρία χρόνια χωρίς να έχει εκδοθεί ούτε μια δικαστική απόφαση, υπάρχουν επίσης οι συλληφθέντες για την υπόθεση του σχεδίου «Balyoz» ή Βαριοπούλα και οι συλληφθέντες της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK ) για σχέσεις με το PKK.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου