Ετικέτες

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

"Η διαίρεση του Κοσόβου, η μόνη ρεαλιστική λύση"

Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς, τάσσεται υπέρ της διαίρεσης του Κοσόβου, με συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ζέρι" της Πρίστινας.


Ο κ. Ντάτσιτς εκτίμησε ότι "η μόνη ρεαλιστική λύση στο ζήτημα του Κοσόβου είναι να παραμείνει στη σύνθεση της Σερβίας το τμήμα, όπου κατοικούν οι Σέρβοι και το υπόλοιπο, όπου οι Αλβανοί είναι πλειοψηφία, να αποσχιστεί". 
Συμπλήρωσε, επίσης, ότι "μόνο μ' αυτόν τον τρόπο μπορεί να βρεθεί σύντομα, βιώσιμη λύση και η αναζήτηση άλλων λύσεων είναι χάσιμο χρόνου". 

Ο Ίβιτσα Ντάτσιτς διευκρίνισε ότι εκφράζει προσωπική άποψη και όχι την επίσημη θέση της σερβικής κυβέρνησης κι ανέφερε ότι οι απόψεις του για το θέμα δεν αρέσουν ούτε στο Βελιγράδι, αλλά ούτε και στην Πρίστινα.

"Παρ' όλα αυτά, θεωρώ αναγκαία την εξέλιξη αυτή διότι είμαι ρεαλιστής πολιτικός και δεν βλέπω άλλη λύση", πρόσθεσε.

'Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης επισήμανε ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν έχει κλείσει παρότι στην Πρίστινα πιστεύουν το αντίθετο. "Πολλές χώρες δεν αναγνώρισαν το Κόσοβο, ενώ αργότερα, όταν θα επιδιώξει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρειαστεί και τη συγκατάθεση της Σερβίας, αλλά, όπως ξεκινήσαμε, και τα επόμενα είκοσι χρόνια δεν θα έχει βρεθεί συμβιβαστική λύση", υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που άρχισε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημείωσε ότι πρόκειται για θετική προσπάθεια, εκφράζοντας, ωστόσο, επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα, αφού όπως λέει: "είναι δύσκολο να βρεθούν λύσεις, για τα θέματα που συζητούνται, οι οποίες να ικανοποιούν και τους Σέρβους και του Αλβανούς".


real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου