Ετικέτες

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Μας ζητούν εξοπλισμούς 13,5 δισ. ευρώ!


Μας ζητούν εξοπλισμούς 13,5 δισ. ευρώ!

undefined
Οι σχετικές προτάσεις προωθήθηκαν προς έγκριση στο Συμβούλιο Αμυνας, όμως πιο πριν είχαν διαρρεύσει στο διαδίκτυο από μεσιτικά γραφεία. Συνολικά για την επόμενη τριετία οι εξοπλιστικές ανάγκες υπολογίζονται σε 20 δισ. ευρώ. Παραγγελίες όπλων ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη τριετία σχεδιάζει το υπουργείο Αμυνας έχοντας καταρτίσει εν κρυπτώ διακλαδική λίστα προτεραιοτήτων με 28 μείζονα εξοπλιστικά προγράμματα!

Η «κρυφή λίστα» προωθήθηκε προς έγκριση στο Συμβούλιο Αμυνας, ενώ προηγουμένως είχε διαρρεύσει στο Διαδίκτυο μέσω μεσιτικών γραφείων προκαλώντας αμηχανία στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία καθώς και αλγεινή εντύπωση στα μόνιμα στελέχη των αρμόδιων Επιτροπών και θεσμικών οργάνων που είχαν πλήρη άγνοια της διαδικασίας καθορισμού των προτεραιοτήτων για τις επόμενες μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων.
Φυσικά οι όποιες προτάσεις του υπουργείου Αμυνας για νέες εξοπλιστικές δαπάνες μέσα στην τριετία δεν σημαίνει ότι θα εγκριθούν ως έχουν από το υπουργείο Οικονομικών και το ΚΥΣΕΑ. Διότι στα 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ του τριετούς Μεσοπρόθεσμου Εξοπλιστικού Προγράμματος θα πρέπει να προστεθούν:
Τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ των ανειλημμένων υποχρεώσεων που έχει το υπουργείο Αμυνας την επόμενη τριετία για προηγούμενες εξοπλιστικές αγορές.
Τα εξοπλιστικά προγράμματα που έχουν ήδη εγκριθεί και έχουν υπογραφεί διακρατικές συμφωνίες χωρίς ωστόσο να έχει ξεκινήσει η υλοποίησή τους.
Τα προγράμματα που προωθούν αυτόνομα τα Επιτελεία (π.χ. υπόστεγα της Πολεμικής Αεροπορίας ύψους 3 δισ., με χρηματοδότηση από το ΝΑΤΟ αλλά και εθνικούς πόρους).
undefined
Συνολικά βάσει του προγραμματισμού του υπουργείου Αμυνας καθώς και των αυτόνομων ενεργειών των Γενικών Επιτελείων και των ανειλημμένων υποχρεώσεων οι εξοπλιστικές ανάγκες της τριετίας αγγίζουν το αστρονομικό ποσό των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προκαλεί ίλιγγο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στους ελεγκτές της τρόικας και φυσικά στον ελληνικό λαό!!
Ωστόσο το πιο εξοργιστικό είναι ότι η λίστα των 28 εξοπλιστικών προγραμμάτων συγκροτήθηκε κεκλεισμένων των θυρών στην κορυφή της πολιτικής και στρατιωτικής πυραμίδας, χωρίς διαφανείς διαδικασίες αλλά με έντονο παρασκήνιο και ανορθόδοξες κινήσεις που παραπέμπουν στην αμαρτωλή περίοδο των περασμένων δεκαετιών με τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ Πενταγώνου και μεσιτικών γραφείων.
Οι παραδοσιακοί εγχώριοι μεσάζοντες εγκαίρως είχαν αποκτήσει πλήρη εικόνα της «καυτής λίστας» των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων πριν καν λάβουν γνώση οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Αμυνας και πολύ πριν εγκριθεί από το ΣΑΜ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου