Ετικέτες

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Παράνομη από σήμερα η μπούρκα στη Γαλλία – Πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε όσες γυναίκες παραβιάσουν τη νομοθεσία.


Παράνομη από σήμερα η μπούρκα στη Γαλλία – Πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε όσες γυναίκες παραβιάσουν τη νομοθεσία.

Απαγορεύεται από σήμερα σε όλους τους δημόσιους χώρους της Γαλλίας η ισλαμική ενδυμασία που κρύβει τα χαρακτηριστικά του προσώπου των γυναικών. Τη Δευτέρα, μάλιστα, πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου, δύο γυναίκες κρατήθηκαν από τις Αρχές, επειδή φορούσαν νικάμπ. Η αστυνομία ανέφερε ότι ο λόγος της σύλληψής τους ήταν η συμμετοχή τους σε παράνομη εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της επίμαχης απόφασης και όχι το γεγονός ότι φορούσαν την απαγορευμένη ενδυμασία.

Ο νόμος απαγορεύει ρητώς την (ολόσωμη) μπούρκα και το νικάμπ (κάλυμμα κεφαλής που αφήνει μόνο μία λωρίδα για τα μάτια) ενώ επισύρει πρόστιμο ύψους 150 ευρώ σε όσες γυναίκες παραβιάσουν τη νομοθεσία. Πολύ πιο αυστηρός θα είναι ο νόμος για όσους άνδρες αναγκάζουν τις συγγενείς τους να τα φορούν: θα πληρώνουν πρόστιμο ως 30.000 ευρώ αντιμετωπίζοντας και ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Η μπούρκα και το νικάμπ θεωρούνται απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα του γαλλικού κράτους. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η σχετική εκστρατεία του προέδρου Νικολά Σαρκοζί χαίρει ευρείας υποστήριξης μεταξύ των γάλλων πολιτών. Ωστόσο επικριτές του νόμου υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση Σαρκοζί θέλει με αυτόν τον τρόπο να προσελκύσει ψηφοφόρους από τον χώρο της Ακροδεξιάς, τονίζοντας ότι μόνο μια μικρή μειονότητα μουσουλμάνων στη Γαλλία φορά την ισλαμική μαντίλα.
Πόσες είναι οι γυναίκες που φοράνε μπούρκα στη Γαλλία; Άλλοι λένε όχι περισσότερες από 500 κι άλλοι κάνουν λόγο για 2.000.
Οι βουλευτές και οι φεμινίστριες στη Γαλλία έχουν υποστηρίξει ότι η μπούρκα είναι ένα σύμβολο της ανδρικής καταπίεσης και ότι οι γυναίκες πέφτουν θύματα εκφοβισμού από τους συζύγους τους, που τις υποχρεώνουν να τις φοράνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου