H Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας προς απόσχιση από τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη
Τις τελευταίες ημέρες, στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (συνιστώσα δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης), όλο και πιο συχνά γίνονται συγκρίσεις με την κατάσταση στην Κριμαία.
Το δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην αυτόνομη περιοχή αυτή της Ουκρανίας παρουσιάζεται, από μερίδα του σερβικού τύπου, ως προοπτική για το σερβικό πληθυσμό στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Οι εκτιμήσεις φτάνουν στο σημείο να θεωρούν πολύ πιθανή, στο άμεσο μέλλον, τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας από το ομοσπονδιακό κράτος, με τη λογική ότι οι εξελίξεις στην Κριμαία και ίσως σε κάποιες άλλες περιοχές της Ευρώπης θα δημιουργήσουν «προηγούμενο».
Ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη Πάντι Ασντάουν, την προηγούμενη εβδομάδα, μιλώντας στη βρετανική Βουλή των Λόρδων, κατήγγειλε ότι «η Μόσχα αναπτύσσει έντονη διπλωματική δραστηριότητα στη Βοσνία, ενισχύοντας τις αποσχιστικές τάσεις των Σέρβων».
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Σαράγεβο, προκειμένου να προλάβει δυσάρεστες εξελίξεις εξέδωσε, την Τετάρτη, ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «οι ρητορικές εικασίες για απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας δεν είναι χρήσιμες και κάθε δραστηριότητα προς αυτήν την κατεύθυνση θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης του Ντέιτον.
Το Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν δίδει το δικαίωμα σε καμία οντότητα να αποσχιστεί, ενώ η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της χώρας κατοχυρώνονται από την ειρηνευτική συμφωνία που υπεγράφη στο Ντέιτον».
Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ δήλωσε ότι «σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ και άλλα διεθνή έγγραφα, όλοι οι λαοί έχουν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση μέχρι και την απόσχιση». Επικαλέστηκε δε και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο δικαίωσε τους Αλβανούς του Κοσόβου.
Ο κ. Ντόντικ απέρριψε τις καταγγελίες για ανάμειξη της Ρωσίας στη βοσνιακή πραγματικότητα, τονίζοντας ότι «η Σερβική Δημοκρατία δεν έχει αποσχιστικά σχέδια παρά αγωνίζεται να διατηρήσει την αυτονομία της, όπως προβλέπεται από τη συνθήκη του Ντέιτον».
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «εάν στο μέλλον αποφασιστεί η απόσχιση της Σερβικής Δημοκρατίας, αυτό θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και τη βούληση του σερβικού λαού».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίλοραντ Ντόντικ ανοιχτά υποστηρίζει ότι «η παραμονή της Σερβικής Δημοκρατίας στη σύνθεση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δεν είναι προς το συμφέρον του σερβικού λαού».