Ετικέτες

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Διήμερη Επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι με «Φόντο» τον South Stream


Διήμερη επίσκεψη στη Σερβία πραγματοποιεί από σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ. Το ζήτημα του Κοσόβου, η κατάσταση στα Βαλκάνια, η ουκρανική κρίση αλλά κυρίως η κατασκευή του αγωγού "South Stream" είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες του Λαβρόφ με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Η ρωσική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και προσπαθεί να αποσπάσει τη διαβεβαίωση του Βελιγραδίου ότι δεν θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλγαρίας αναβάλλοντας την έναρξη των εργασιών.

Ο πρέσβης της Ρωσίας στη Σερβία Αλεξάνταρ Τσεπούριν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου, σχετικά με την επίσκεψη Λαβρόφ αναφέρει ότι "κάποιες αμήχανες δηλώσεις σερβικών φορέων για τον αγωγό δημιούργησαν εσφαλμένη εντύπωση στη ρωσική κοινή γνώμη ότι η Σερβία, σε αντίθεση με τα συμφέροντά της, επιθυμεί την αναβολή των εργασιών". Η επισήμανση αυτή του Ρώσου διπλωμάτη όχι μόνο αποκαλύπτει το βασικό θέμα των συνομιλιών που θα έχει ο Λαβρόφ με τη σερβική ηγεσία, αλλά διαμηνύει, με διπλωματικό τρόπο, προς τη σερβική πλευρά ότι "τη ρωσική κοινή γνώμη" θα απογοήτευε πιθανή υποχώρηση του Βελιγραδίου στο ζήτημα του αγωγού. 

Ο κ. Τσεπούριν αναφέρεται μάλιστα και στα οικονομικά οφέλη που θα είχε η Σερβία από τον αγωγό αφού, όπως λέει, θα απασχολήσει χιλιάδες εργαζόμενους, ενώ μελλοντικά θα αποτελούσε πηγή σημαντικών εσόδων για το κράτος. Η Ρωσία, εμμέσως, το θέμα του αγωγού το συνδέει και με την οικονομική βοήθεια που υποσχέθηκε στη Σερβία. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη δήλωση του εκπροσώπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάνταρ Λουκάσεβιτς, για την επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι, γίνεται αναφορά και στο δάνειο των 800 εκατομμυρίων ευρώ που θα δώσει η Ρωσία για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου στη Σερβία.

Παράλληλα, η Ρωσία, με την απαλλαγή δασμών για τα σερβικά προϊόντα, έχει καθιερωθεί ως βασικός εξαγωγικός προορισμός της σερβικής γεωργικής παραγωγής. Μόνο μέσα στο 2013 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 65% στην εξαγωγή των σερβικών γεωργικών προϊόντων προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, ενώ η Μόσχα πρόσφατα υποσχέθηκε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα διπλασιάσει τις εισαγωγές σερβικών γεωργικών προϊόντων.

Η σημερινή επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι αναμφισβήτητα ξεπερνά το εθιμοτυπικό πλαίσιο και ανάγεται, από τη ρωσική πλευρά, σε στρατηγικής σημασίας γεγονός. Το Βελιγράδι, επισημαίνουν αναλυτές, βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, ακροβατώντας μεταξύ Δύσης και Ανατολής κάτω από αντίξοες διεθνώς συνθήκες.

ΕΝΕΡΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου