Ετικέτες

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Το ΝΑΤΟ και ο νέος ρόλος του (συνεντεύξεις από Jamie Sea & Jaap De Hoop Sceffer) -- αποκλειστικό




17.6.2014

Σε αποκλειστικότητα το IISCA, για το Ελληνικό κοινό , κατάφερε να έχει μια παρουσία κατά την διάρκεια της συνέντευξης τριών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ , σε αντιπροσώπους του πανεπιστημίου του Leiden, κατά την διάρκεια του εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τον κόσμο που αλλάζει σε σχέση με τον ρόλο του ΝΑΤΟ, και σας παρουσιάσει σημεία κλειδιά που αναφέρθησαν.

Οι αξιωματούχοι ήταν ο Jamie Shea , o Jaap de Hoop Sceffer (νύν και πρώην αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ αντίστοιχα) όπου το αντικείμενο της συνέντευξης είχε να κάνει με τον ρόλο της Ατλαντικής Συμμαχίας για το παρόν αλλά και το προσεχές μέλλον με φόντο τα όσα γίνονται.

Συνοπτικά σας αναφέρουμε πώς επισημάνθηκε ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ, θα αλλάξει περισσότερο από μια συμμαχία συλλογικής άμυνας απέναντι σε απειλές, σε ένα πιο γενικό ρόλο παράγοντα που θα καθορίζει την ασφάλεια των χωρών μελών σε συνεργασία και με τρίτες χώρες (contact/global members).

Αναφέρθηκε επίσης το θέμα που φαίνεται να δημιούργησε εντάσεις μεταξύ του γ.γ. των Η.Ε. Kofi Annan και της Κίνας, όταν ζητήθηκε να εγκριθεί η συμμετοχή της Ινδίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και οι Κινέζοι αντιπρόσωποι αρνήθηκαν προβάλλοντας αμφιβολίες.

Κύριο θέμα επίσης που παρουσιάστηκε από τον Rasmussen σε σχέση με όλα αυτά , ήταν το οικονομικό πρόβλημα που έχει φρενάρει τις δυνατότητες του ΝΑΤΟ καθώς και την εντεινόμενη διαφορά απόψεων για την χρησιμότητα της συμμαχίας με βάση τις γνώμες από ΗΠΑ και Ε.Ε. , όπου ενώ από Ε.Ε. θεωρείται αναγκαίο… από ΗΠΑ θεωρούν πως είναι κάτι που κοστίζει πολύ σε αυτούς για να απολαμβάνει ασφάλεια η Ε.Ε. που δεν πληρώνει σχεδόν τίποτα από όσα πρέπει βάση καταστατικού. (Ιανουάριος του 2014)

Κρατάμε μια φράση (διφορούμενη για εμάς) από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Τζ. Σι όπου εστιάζει στο πώς η συμμαχία έχει καθυστερήσεις σε εκτελέσεις πράξεων αφού οι δημοκρατίες έτσι είναι και είναι αναγκαίο (κακό; ) το να πρέπει να συζητούν την κάθε πράξη πριν γίνει πραγματικότητα.

Κρατάμε επίσης την τελευταία δήλωση από την παρουσίαση του A.Rasmussen , που μετέφερε την εικόνα των αναγκαίων επενδύσεων σε τομείς της άμυνας που αποδίδουν μόνο στην Ολλανδία (εκεί που έγινε η παρουσίαση) περίπου 3.5 δις ευρώ ( !!!! ) λόγω θέσεων εργασίας και επενδύσεις σε καινοτόμα τεχνολογία (σ.σ. αλήθεια στο ΥΠΕΘΑ το ακούνε;.. στην κυβέρνηση;

Γενικότερα οι συνεντεύξεις δείχνουν μια εικόνα από έναν οργανισμό που κινείται προς μια εσωτερική αλλαγή και διαμόρφωση για να διατηρήσει την χρησιμότητα του, κρατώντας όμως κάποιες πτυχές του, «φωτογραφίζοντας» ειδικότερα την Ρωσία. 


Συνέντευξη του Jamie Sea - Assistant Deputy Secretary General of NATO(copyrights reserved for Leiden University) Συνέντευξη του Jaap de Hoop Sceffer - former Deputy Secretary General of NATO (copyrights reserved for Leiden University)


===================================================================
Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2014.

Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου