Ετικέτες

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΛΗΜΜΑ: ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ ’Η ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ;


  



ΣΟΥΛΤΣ ’Η ΟΥΓΚΟ ΤΣΑΒΕΣ;
Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ
Μετά την εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και την νίκη της Αριστεράς στις 25 Μάη 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά προσπαθεί να αποφύγει όπως μπορεί τις βουλευτικές εκλογές. Με πιέσεις και «υποσχέσεις» προσπαθεί να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές, για να βγάλει Πρόεδρο της Δημοκρατίας αι να συνεχίσει τονεοφιλελεύθερο βασανιστήριο του ελληνικού λαού για ακόμα 1½ χρόνο. Η πρόσφατη δήλωση Κουβέλη ότι δεν θα γίνει το όργανο συνέχισης μιας συντηρητικής πολιτικής, έστρεψε τις ραδιουργίες των μνημονιακών προς τον χώρο της αντιμνημονιακής Δεξιάς, προς ανεύρεση (αρκετών) αποστατών…
Ο ΜΙΖΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ
Διακηρυγμένος στόχος των μνημονιακών (Κομισιόν – Τρόικα – Κυβέρνηση) είναι να υπάρξει μικρή αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας το 2014 (γύρω στο 0,7%) και μεγαλύτερη το 2015 (2,5 – 3%), ώστε τον Γενάρη του 2016 του ΑΕΠ της Ελλάδας να είναι συρρικνωμένο «μόνο» 20% σε σχέση με το Γενάρη του 2008.
Σύμφωνα με τα σχέδια των τροϊκανών, θα ακολουθήσει μια εξαετία συνεχούς ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ κατά 3,5 – 4% και τον Γενάρη του 2022 θα ξαναποκτηθεί το ΑΕΠ του 2007 – 2008. Δηλαδή 14 – 15 χρόνια χαμένα για την Ελλάδα.

Φυσικά, οι μισθοί – συντάξεις του 2022 θα είναι σαφώς μικρότεροι εκείνων του 2007, ενώ η ανεργία θα φτάνει το 15 – 17%, δηλαδή διπλάσια του 2007 – 2008. Επίσης, το συνολικό χρέος της Ελλάδας το 2021 – 2022 θα ξεπερνάει πιθανόν το 260% του ΑΕΠ (120% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος και 140% του ΑΕΠ το ιδιωτικό).
Να σημειωθεί ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας ήταν 60% του ΑΕΠ το 1980 (λίγο πριν εισαχθεί στην ΕΟΚ – ΕΕ) και 160 του ΑΕΠ το 2000 (ένα χρόνο πριν την είσοδο στην Ευρωζώνη).
Δηλαδή, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Σαμαρά και των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, η Ελλάδα θα βγει από το τούνελ μετά από 14-15 χρόνια βάσανα και θα είναι σοβαρά «σακαταμένη» (χαμηλοί μισθοί, μεγάλη ανεργία, υψηλά χρέη)!
Αυτό είναι το… success story της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, για το οποίο εκστασιάζονται κάθε μέρα τα καθεστωτικά ΜΜΕ.
Φυσικά, η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα κατηγορεί για τη μεγάλη αυτή συμφορά της Ελλάδας… τους μαρξιστές συνδικαλιστές, τις απεργίες και τις διεκδικήσεις των λαϊκών στρωμάτων αλλά και εκείνους τους αστούς πολιτικούς που δεν πίεζαν να γίνουν πιο γρήγορα οι αντιλαϊκές νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις».
Οι μνημονιακοί προπαγανδιστές σ’ αυτό το σημείο θυμίζουν το πρώτο διάστημα της κατοχής (1941 – 1942), όταν ο φασιστικός άξονας προέλαυνε και οι προδότες – συνεργάτες του κατακτητή προσπαθούσαν να σπάσουν το ηθικό του κόσμου, κατηγορώντας όχι μόνο τους ανθιστάμενους λαϊκούς αγωνιστές αλλά και εκείνους τους παράγοντες του καθεστώτος που για τους δικούς τους λόγους δεν υποτάχθηκαν στον Άξονα.
Χαρακτηριστικό το πομπώδες άρθρο του … βασιλόφρονος υπουργού του Τσολάκογλου, Σωτ.Γκοτζαμάνη, όπου κατηγορεί τον Βασιλιά Γεώργιο Β’ γιατί δεν είπε «ναι» σε Μουσολίνι και Χίτλερ και επομένως «ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός»! (άρθρο με τίτλο: «Σιώπα Γεώργιε!», εφ. «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», 25 Σεπτ. 1941)
Ο Σωτ. Γκοτζαμάνης είναι αυτός που «διαπραγματεύτηκε» στη Ρώμη το κατοχικό δάνειο που έδωσε η πεινασμένη Ελλάδα σε Γερμανία και Ιταλία! Μετά τον πόλεμο, αμνηστεύτηκε πλήρως το 1951 και είχε το θράσος να πολιτευτεί ξανά.
Το δάνειο, όμως, δεν έχει επιστραφεί ακόμα στην Ελλάδα! Αυτή είναι η αστική Ελλάδα με τις«βολεμένες» ραγιάδικες ελίτ.
2021 – 2022: ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΥΝΕΛ ΣΕ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ!
Ο σχεδιασμός του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, παρά το μίζερο στόχο του, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν του ένα σοβαρό παράγοντα: ότι το 2017 – 2018 ή έστω το 2019 θα ξεσπάσει η επόμενη παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, όπως συμβαίνει κάθε 9 – 11 χρόνια, από τον 19ο αιώνα αδιαλείπτως. Επομένως, είναι πολύ πιο δύσκολη η διατήρηση υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ συνεχώς ως το 2021.
Αλλά, ας δεχθούμε ότι με μεγαλύτερη αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού θα ξεπερασθεί αυτός ο σκόπελος και η Ελλάδα το 2021 – 2022 ξαναπιάνει το ΑΕΠ του 2007 και «βγαίνει από το τούνελ». Ο κόσμος που θα αντικρίσει, όμως, θα είναι πολύ διαφορετικός: 1η οικονομική δύναμη θα είναι η ΛΔ Κίνας με το πραγματικό ΑΕΠ σχεδόν 25 τρισ. δολάρια (περίπου το 22% του παγκόσμιου ΑΕΠ).
Επίσης, η Κίνα θα έχει το 38 – 40% της παγκόσμιας βιομηχανίας, δηλαδή 4-5 φορές την βιομηχανία των ΗΠΑ και 5 φορές τη βιομηχανία της ευρωζώνης.
Το ρωσικό μπλοκ (Ρωσία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Αρμενία κα) και οι ΛΔ της Ασίας θα έχουν το 50% της παγκόσμιας βιομηχανίας και το 60% των παγκόσμιων κατασκευών (σχολεία, νοσοκομεία, γέφυρες, λιμάνια, λοιπά τεχνικά έργα).
Η Κίνα πολύ πιθανόν θα έχει και τον ισχυρότερο πολεμικό στόλο (με εξαίρεση τα αεροπλανοφόρα). Αν και η Δύση θα εξακολουθεί να έχει ένα εκτεταμένο δίκτυο αεροναυτικών βάσεων, πράγμα που της δίνει την σχετική υπεροχή στη θάλασσα, ωστόσο είναι φανερό ότι η οικονομικοπολιτική ισχύς μετατοπίζεται ταχύτατα προς τη (μη μουσουλμανική) Ανατολή. Οι ισλαμιστές παραμένουν πάντα ο 3ος Παγκόσμιος Παίκτης, με κύριο όπλο τον ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό και τον μεγάλο φανατισμό των ακραίων ισλαμιστών που καλλιεργούν το μίσος κατά των «απίστων». Οι ισλαμιστές έχουν δεκάδες χιλιάδες μαχητές – τρομοκράτες, αλλά έχουν πολύ αδύναμη βιομηχανία. Και είναι γνωστό ότι οι «καμικάζι» δεν έδωσαν τη νίκη στην Ιαπωνία, παρά τον πρωτοφανή φανατισμό τους. Οι ΗΠΑ με την γιγάντια βιομηχανία τους (1944 – 1945) κονιορτοποιούσαν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς τις ιαπωνικές πόλεις, ενώ και ο σοβιετικός στρατός τον Αύγουστο του 1945 συνέτριψε στη Ματζουρία 50 ιαπωνικές μεραρχίες.
ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ ’Η ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ;
Από τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, στην Ελλάδα επικράτησε η «γραμμή του Μαυροκορδάτου». Εδώ και 190 χρόνια η επίσημη Ελλάδα ανήκει στην Δύση με επικεφαλής τους Αγγλοσάξωνες.
Η κυρίαρχη μεγαλοαστική τάξη της Ελλάδας και κυρίως οι οπαδοί της νεοφιλελεύθερης γραμμής θεωρούν μονόδρομο την ενσωμάτωση της Ελλάδας στη Δύση.
Συχνά προβάλλεται το επιχείρημα ότι «η Δύση έχει τα λεφτά και την ισχύ» (κυρίως τις προηγούμενες δεκαετίες).
Σήμερα (2014), όμως, η Κίνα έχει επταπλάσια παραγωγή χάλυβα από τις ΗΠΑ και είναι η χώρα με την μεγαλύτερη οικοδόμηση παγκοσμίως. Επίσης, η Ρωσία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου παγκοσμίως (αν και οι ΗΠΑ καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες με τα σχιστολιθικά πετρώματα).
Η ΛΔ Κίνας έχει τα μεγαλύτερα συναλλαγματικά αποθέματα παγκοσμίως (4 τρισ. δολάρια τη 31η Μαρτίου 2014 – εφ. «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ» 22/4/2014), ενώ οι ΗΠΑ έχουν το μεγαλύτερο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στον κόσμο. Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ προσεγγίζει τα 60 τρισ. δολάρια, δηλαδή το 70% της συσσωρευμένης περιουσίας των Αμερικανών.
Όμως, για μια αριστερή δύναμη υπάρχει κάτι σπουδαιότερο: Ρωσία και Κίνα αφορίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις, δεν καταγγέλλουν το μεγάλωμα του κρατικού τομέα, δεν ειρωνεύονται τις μεγάλες κρατικές δαπάνες. Ίσα-ίσα η ΛΔ Κίνας έχει ισχυρότατο κρατισμό και πετυχαίνει υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης.
Αλλά και στην Ρωσία του Πούτιν, το 2001 – 2007 έγιναν σημαντικές επανακρατικοποιήσεις και υπήρχε αρκετά υψηλός ρυθμός ανάπτυξης. Βέβαια η Ρωσία είναι μια αστική χώρα με άπληστους ολιγάρχες, όμως πολλοί βασικοί τομείς παραμένουν στα χέρια του κράτους και κάποιες φορές ο Πούτιν κατηγόρησε δημόσια ορισμένους ολιγάρχες ότι «έκαναν μεγάλη ζημιά στη χώρα».
Από την άλλη, στη Δύση μετά το 1979 – 1980 επικράτησε ο νεοφιλελεύθερος μονόδρομος. Η Δύση εχθρεύεται την Κίνα επειδή η ΛΔ και το ΚΚ Κίνας παίζει ακόμη πολύ σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση του κράτους. Επίσης η Δύση βλέπει με μίσος και αμηχανία μια πιθανή ανοιχτή στρατιωτικοπολιτική συμμαχία Ρωσίας – Κίνας.
Στη Δύση γνωρίζουν ότι, αν δεν είχε διαλυθεί το Σύμφωνο της Βαρσοβίας το 1989 – 1991, σήμερα η Δύση θα είχε ήδη ηττηθεί βαριά. Όμως, τότε, οι ΛΔ της Ασίας ήταν αδύναμες οικονομικά . Το 1990 στις ασιατικές ΛΔ αντιστοιχούσε μόλις το 5% της παγκόσμιας βιομηχανίας, ενώ σήμερα (2014 – 2015) αντιστοιχεί το 35%.
Οι καπιταλιστικές ηγεσίες στις δυτικές χώρες προσπαθούν να ενσωματώσουν και τμήματα της Αριστεράς στο «αντιρωσικό – αντικινεζικό κλπ μέτωπο» που διατηρούν πάντα, με πρόσχημα τον αγώνα της «φωτισμένης Δύσης» ενάντια στη «δεσποτική Ανατολή».
Σ’ αυτήν την φωτισμένη Δύση πρωτοστατούν η Μέρκελ, οι Γερμανοί μεγαλοαστοί με τις … δημοκρατικές παραδόσεις, αλλά και το «βαθύ κράτος» των ΗΠΑ, που ακόμα και τον Πρόεδρο Ομπάμα τον βλέπει με «μισό μάτι». Επίσης συμμετείχαν και οι μοναρχικοί κύκλοι της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων και άλλοι «αντιδεσποτικοί» αγωνιστές!
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΑΦΗΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ
Το τελευταίο διάστημα δυναμώνουν οι πιέσεις από κύκλους του αστικού καθεστώτος της Ελλάδας που ζητούν πλήρη ενσωμάτωση μιας μελλοντικής κυβέρνησης της Αριστεράς στην Ελλάδα στο σύνθημα: «Η Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν».
Ορισμένοι στην ηγεσία της Αριστεράς αντιμετωπίζουν με πολιτική αφέλεια το ζήτημα. Νομίζουν ότι, εάν πουν ότι «η Δύση είναι το πολιτισμένο τμήμα της Γης» ή «είναι τρέλα να φύγουμε από την ευρωζώνη» ή «θα μείνουμε πιστοί στο ΝΑΤΟ», τότε η Μέρκελ και ο Σόιμπλε θα ανοίξουν το γερμανικό θησαυροφυλάκιο και θα δώσουν πολλά δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό.
Αυτό είναι μια αυταπάτη. Μόλις δείξει υποχωρητικότητα μια κυβέρνηση της Αριστεράς και δηλώσει υποταγή στον αντιρωσικό – αντικινεζικό – αντιλατινοαμερικάνικο κλπ δρόμο του δυτικού ιμπεριαλισμού, μετά θα της ζητήσουν και «εσωτερικές παραχωρήσεις», δηλαδή νέες ιδιωτικοποιήσεις και αντιλαϊκά μέτρα.
Γιατί η ιμπεριαλιστική ηγεσία στις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης δεν είναι πολιτισμένη, αλλά βάρβαρη ως ιμπεριαλιστική.
Κάποτε η γερμανική μεγαλοαστική τάξη στήριξε το Χίτλερ και τους δολοφόνους ναζί. Έπαιξε και έχασε. Τώρα, η ίδια μεγαλοαστική τάξη στηρίζει τον ρηγκανοθατσερισμό. Αλλοίμονο αν ορισμένοι στην Αριστερά την καλοπιάνουν, νομίζοντας ότι θα την αποκοιμίσουν. Αντίθετα, οι ίδιοι κοιμούνται ύπνο βαθύ
Πηγή: http://iskra.gr

1 σχόλιο: