Στρατιωτικά γυμνάσια στη Βαλτική ξεκίνησε στις 10 Ιουνίου το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. Οι ασκήσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν ο στόλος της Βαλτικής, αερομεταφερόμενες δυνάμεις και η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας, διεξάγονται παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, Saber Strike-2014 και Baltops-2014, στην ίδια περιοχή.
Απάντηση στο ΝΑΤΟ
Όπως έχει ακουστεί, οι ρώσοι στρατιωτικοί θα εκπαιδευτούν σε σενάρια φύλαξης των συνόρων της χώρας, καθώς και προστασίας της θαλάσσιας επικοινωνίας. Θα αναζητούν υποβρύχια και πλοία του υποτιθέμενου εχθρού με στόχο την καταστροφή τους.
Στα γυμνάσια θα συμμετάσχουν τμήματα αντιαεροπορικής άμυνας, μαχητικά/βομβαρδιστικά Su-34, ελικόπτερα Mi-24 και ένα βομβαρδιστικό Tu-22M3. Οι δυνάμεις καταδρομών θα εξασκηθούν στην αντιμετώπιση αποβατικής ενέργειας του εχθρού στην περιοχή ευθύνης τους. Σύμφωνα με πληροφορίες της Διεύθυνσης Υπηρεσίας Τύπου και Πληροφόρησης του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, οι αριθμοί σε έμψυχο δυναμικό και μέσα που θα ενεργοποιηθούν στις ασκήσεις, θα είναι ανάλογοι με εκείνους που έχουν κινητοποιήσει οι χώρες του ΝΑΤΟ στις ασκήσεις που αυτό πραγματοποιεί κοντά στα ρωσικά σύνορα.
Αυτά δεν θα είναι τα τελευταία στρατιωτικά γυμνάσια των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μέσα στο φετινό έτος. Οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις σχεδόν όλο το καλοκαίρι και το μεγαλύτερο διάστημα του φθινοπώρου θα το περάσουν σε πολύγωνα στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Πυραυλικές δοκιμές
Ως το τέλος του 2014 οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις έχουν προγραμματίσει 12 βολές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων διαφόρων τύπων. Μεταξύ αυτών, όπως ανακοίνωσε η διοίκησή τους, θα υπάρξουν και δοκιμαστικές βολές στα πλαίσια των σχεδιαστικών και πειραματικών δραστηριοτήτων  για τη δημιουργία των μελλοντικών τύπων πυραυλικών συστημάτων (οι στρατιωτικοί δεν διευκρίνισαν ποια ακριβώς), καθώς και εκτοξεύσεις για τη δοκιμή του πολεμικού φορτίου των πυραυλικών συστημάτων και εκτοξεύσεις πυραύλων στα πλαίσια του προγράμματος καταστροφής τους, μεταφέροντας με την ευκαιρία δορυφόρους στο διάστημα.
Όσον αφορά τις εκτοξεύσεις πυραύλων βάσει του προγράμματος καταστροφής τους, έχει γνωστοποιηθεί ότι μεταξύ αυτών θα είναι και ο τροποποιημένος πύραυλος Dnepr, ο οποίος είναι μια παραλλαγή του πιο απειλητικού στρατηγικού πυραύλου Voevoda (Р-36М2 ή SS-18 Satan, όπως είναι γνωστός στη Δύση). Θα πετάξει στο διάστημα από το πεδίο εκτοξεύσεων «Γιάσνι» κοντά στο Οριενμπούργκ. Άλλες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, θα είναι αυτές του Topol-M (SS-27) και του Yars (PC-24), οι οποίες θα πραγματοποιηθούν ως συνήθως από το Πλεσέτσκ (περιφέρεια Αρχάνγκελσκ) και συγκεκριμένα από το πεδίο πυραυλικών δοκιμών «Κουρά» στη χερσόνησο Καμτσάτκα. Οι δοκιμές νέου πολεμικού φορτίου των πυραύλων, θα γίνουν από το πεδίο Καπούστιν Γιαρ στη Νότια Ρωσία, προς την πλευρά του Μπαϊκονούρ. Επίσης, σύμφωνα με τους στρατιωτικούς, το προσωπικό των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων θα πάρει μέρος σε 40 επιτελικές ασκήσεις, σε 20 επιτελικές και διοικήσεως, καθώς και σε 50 τακτικές. Όλες αυτές, όπως και οι ασκήσεις των άλλων στρατιωτικών σωμάτων, θα είναι ξαφνικές.
Θα ειδοποιηθεί το Πεντάγωνο
Το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν οι ασκήσεις, οι άντρες των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων το γνωρίζουν, όμως, το χρόνο και τον τόπο θα τον πληροφορηθούν λίγο πριν από την έναρξή τους. Βέβαια, για τις εκτοξεύσεις στρατηγικών πυραύλων ειδοποιείται εκ των προτέρων το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η σχετική απαίτηση, τόσο προς τη ρωσική, όσο και προς την αμερικανική πλευρά, έχει καθοριστεί στη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών. Η Ουάσιγκτον θα γνωρίζει νωρίτερα και για τις δυο προγραμματισμένες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις του ναυτικού στρατηγικού πυραύλου Bulava (SS-N-30) από το υποβρύχιοVladimir Monomah. Αυτό γίνεται προκειμένου κανείς από τους συμβαλλόμενους στη Συνθήκη START III να μην εκλάβει τη δοκιμαστική εκτόξευση στρατηγικού πυραύλου ως πολεμική.
100 χιλιάδες πτώσεις με αλεξίπτωτο
Το φετινό καλοκαίρι πρόκειται να διενεργηθούν και ασκήσεις των πλοίων και μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού. Στα μέσα Ιουνίου στα σημεία εκπαίδευσης κοντά στο Καλινινγκράντ θα ξεκινήσουν τα δεύτερα κατά σειρά στρατιωτικά γυμνάσια των παράκτιων δυνάμεων του στόλου της Βαλτικής. Σημαντικότερο γεγονός του έτους θα είναι για τους ναυτικούς τα κοινά γυμνάσια με την Ινδία, «Indra-2014». Δεν θα πρέπει επίσης να λησμονούνται και οι εκστρατείες των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο και στον κόλπο του Άντεν για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των σομαλών πειρατών.
Η ρωσική ΠΑ, όπως και το ναυτικό, θα συμμετάσχει στην άσκηση «Indra-2014», στα ρωσο-μογγολικά γυμνάσια «Selenga-2014», στις επιτελικές ασκήσεις με τις ειρηνευτικές δυνάμεις του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας «Αδιάσπαστη αδελφότητα-2014» οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Κιργιστάν, καθώς και σε πολλές άλλες. Οι αλεξιπτωτιστές, όπως ανέφερε μέσω της υπηρεσίας Τύπου του υπουργείου Άμυνας ο εκπρόσωπος των αερομεταφερόμενων δυνάμεων, αντισυνταγματάρχης Γεβγκένι Μεσκόφ, θα πραγματοποιήσουν πάνω από 100 χιλιάδες πτώσεις με αλεξίπτωτο ενώ μόνο τον Ιούνιο, 40 χιλιάδες. Εκτός από τους άντρες, θα ριφθούν και στρατιωτικά οχήματα.
Τελικό στάδιο των ασκήσεων για το φετινό έτος θα είναι τα στρατηγικά γυμνάσια «Vostok-2014» που έχουν προγραμματιστεί για το Σεπτέμβριο.
Σε αυτά θα συμμετάσχουν όλοι οι κλάδοι και τα σώματα των ΕΔ, καθώς και τμήματα και σχηματισμοί που αποτελούν μέρος του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας, ενώ θα κάνουν την εμφάνισή τους νέα οπλικά συστήματα και μέσα υποστήριξης μάχης.
«Δε θα μείνουμε αμέτοχοι»
Όλες αυτές οι στρατιωτικές ασκήσεις αποτελούν ταυτόχρονα και μια απάντηση στη δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η Βορειοατλαντική συμμαχία κοντά στα ρωσικά σύνορα. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Τιτόφ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Interfax, «μια τέτοια ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Συμμαχίας κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, δεν μπορούμε παρά να την εκλάβουμε σαν επίδειξη εχθρικών διαθέσεων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα δεν γίνεται να παραμείνει αμέτοχη στη στρατιωτικοποίηση των γειτονικών κρατών και θα υποχρεωθεί «να λάβει όλα τα αναγκαία πολιτικά και στρατιωτικοτεχνικά μέτρα προκειμένου σιγουρέψει με αξιόπιστο τρόπο την ασφάλεια στην περιοχή».
Πηγή: Η Ρωσία Τώρα