Ετικέτες

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Σε Διαιτητικό Δικαστήριο Προσφεύγει το Κίεβο Ενάντια στην Μόσχα για την Τιμή του Αερίου


Προσφεύγει στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης η ουκρανική εταιρεία αερίου Naftogaz εναντίον της Ρωσίας. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική εταιρεία στόχος της προσφυγής είναι ο ορισμός δίκαιης τιμής για το φυσικό αέριο που προμηθεύεται από την Gazprom, αλλά και η ανάκτηση των 6 δισ. δολ. τα οποία, σύμφωνα με το Κίεβο, αποτελούν προπληρωμές για παραδόσεις αερίου τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Μετά από την αποτυχία της Μόσχας και του Κιέβου να λύσουν μια μακρόχρονη διαφωνία σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού αερίου στην Ουκρανία, η Gazprom δήλωσε ότι θα προμηθεύσει την Ουκρανία με αέριο μόνο εάν το Κίεβο πληρώσει προκαταβολικά τις επόμενες παραλαβές.

Ειδικότερα, η Naftogaz δήλωσε σε ανακοίνωσή της ότι έχει καταθέσει αίτηση στο δικαστήριο της Στοκχόλμης με το οποίο ζητά «μια δίκαιη τιμή της αγοράς» για το αέριο που μεταφέρει η Gazprom στην Ουκρανία. Το Κίεβο ζητούσε μια τιμή περί τα 268,5 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα, επίπεδο το οποίο συμφωνήθηκε στα τέλη του 2013 μεταξύ τουΡώσου προέδρου Vladimir Putin και του Ουκρανού εκδιωχθέντα ομολόγου του, Viktor Yanukovych.

Την Παρασκευή το Κίεβο δήλωσε πως είναι έτοιμο να συμφωνήσει μια προσωρινή τιμή για το αέριο στα 326 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, μια πρόταση για την οποία ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας δηλώνει πως δεν έχει ιδέα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Ενέργειας. Η Ρωσία προσφέρθηκε να πουλήσει αέριο στην Ουκρανία στα 385 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.

Η Naftogaz δήλωσε επίσης πως ζητά 6 δισ. δολάρια από την Ρωσία ισχυριζόμενη πως πρόκειται για προπληρωμές για το αέριο που η Gazprom έχει μεταφέρει στην Ουκρανία από το 2010. Η Gazprom δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι το Κίεβο χρωστάει 4,458 δισ. δολάρια για προηγούμενες παραδόσεις αερίου και ότι περαιτέρω παραδόσεις είναι δυνατές μόνο αφού καλυφθεί το χρέος.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Gazprom είχε δηλώσει πως το χρέος της Ουκρανίας ανερχόταν στα 1,95 δισ. δολάρια.

ΕΝΕΡΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου