Ετικέτες

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Γουαχαμπιτικό δίκτυο στην Αλβανία


 binladen_mosque_kosovoτου Ιωάννη Μιχαλέτου

- Μουσουλμανικό φόρουμ της Αλβανίας (MFA)
Η ΜΚΟ δημιουργήθηκε το 2005 και τροφοδοτείται με κεφάλαια από τον Κόλπο με σκοπό να αντικαταστήσει σε βάθος χρόνου την επίσημη θρησκευτική ηγεσία των Αλβανών Μουσουλμάνων. Κατά καιρούς εκδηλώνει δημοσίως την υποστήριξη της για μια πλειάδα θεμάτων όπως το Συριακό, τους Ουιγούρους στη Κίνα, εναντίον Ορθοδόξων και Καθολικών στη χώρα και άλλα τινά. Είναι σε συνεχή επαφή με τις κοινότητες Σουνιτών Αράβων που διαμένουν στην Αλβανία. 
- Ένωση “ιμάμηδων” στην πόλη Kavaja. Συνεργάζονται με την MFA και με λοιπούς Γουαχαμπιστές Αλβανούς από το Κόσοβο, ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο. 
- Ένωση Ισλαμικής νεολαίας, μια ΜΚΟ που ιδρύθηκε το 2010 και συντονίζεται με τις δύο παραπάνω.
- Αλβανικό ινστιτούτο Ισλαμικής σκέψης και πολιτισμού που ιδρύθηκε το 1994. Για αρκετά έτη διατηρούσε χαμηλό δημόσιο προφίλ,με την έλευση των ακραίων Ισλαμιστικών στοιχείων απόρροια της Αραβικής Άνοιξης, δραστηριοποιείται ενεργότερα στην Αλβανία. Διατηρούσε συνεργασία με την οργάνωση της Λιβύης World Islamic Call Society που συνδέεται με τη Χαμάς. 
- Τέμενος Φακιρά Χαριμπέλ Ξαμίτζα στην πόλη Λίν πλησίον της λίμνης Οχρίδα. Συνεργάζονται με την οργάνωση Mainstream Islamic Relief και με “χορηγούς” από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οπαδοι του τεμένους που έχει αυτόκλητους Ιμάμηδες, αναπτύσσουν πυρήνες στην πόλη Πόγραδετς, όπως και στη Σκόδρα. 
- Κοσοβάρος Αλβανός ονόματι Souleiman Hafiz Boukari, στην πόλη του Οράχοβατς, με σπουδές στη Σαουδική Αραβία και το Σουδάν. Είναι ένας από τους ιδρυτές της ομάδος Abu Bekir Sadik και χρηματοδοτεί με εισαγόμενα κεφάλαια την αλλαγή ενδυμασίας για ντόπιους πληρώνοντας 300-500 Ευρώ ανά μήνα για την εφαρμογή “Ισλαμικής ενδυμασίας”. Δίνει και 600 Ευρώ “μπόνους” εφάπαξ. 
- Προ μερικών εβδομάδων η Αλβανική υπηρεσία πληροφοριών εξάρθρωσε διεθνές κύκλωμα Γουαχαμπιστών που έστελνε “Τζιχαντιστές” στη Συρία για να πολεμήσουν με την οργάνωση Αλ Νούσρα, τον επίσημο αντιπρόσωπο της Αλ Κάιντα στη χώρα. Οι Αλβανικές αρχές εκτιμούν ότι ορισμένοι από τους “εθελοντές” εισήλθαν στη Συρία μέσω Ελλάδος και έπειτα Τουρκίας. 
Οι βασικοί διοργανωτές είναι ο Genc Balla γνωστός και ως Abdurahman Bala. Έχει σπουδάσει στη Μεδίνα της Σαουδικής Αραβίας και διαπλέκεται και με Μπαγκλαντεσιανούς Ισλαμιστές. Άλλος είναι ο συγγενής του Edmond Bala και κεντρικό ρόλο έπαιζε ο Ιμάμης “Bujar Hysa” (γνωστός και ως Abu Osama) που είχε ως βάση το τέμενος Mzez στα περίχωρα των Τιράνων και αντλούσαν εθελοντές και από το τέμενος Unaza e Re.  Επιπλέον συμμετείχε και ο Verdi Morava, ιδιοκτήτης μεταφορικής εταιρείας στην Μπολόνια της Ιταλίας ονόματι Alb Trans, η οποία αναλαμβάνει και ανταποκρίσεις πούλμαν για Αλβανούς μετανάστες ανά την Ευρώπη και από την Ελλάδα. 

Άλλοι συμμετέχοντες είναι οι Fadil Myslymani, Zeqir Imeri και Astrit Tola.
Άτομα που στάλθηκαν στη Συρία και οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν έχουν γυρίσει πίσω είναι:
Από τα Τίρανα: Eduard Alinji, Shyqyri Kaca, Medi Manellari,  Mehmet Stafasani (γνωστός και ως Abu Sayyid- έχει ζήσει στο Μάντσεστερ της Αγγλίας για έξι έτη)
Από το Πόγραδετς: Almir Daci (αυτόκλητος Ιμάμης στην πόλη του, γνωστός και ως Abu Belkisa), Bledian Hamza (γνωστός και ως Abu Mohamed),Diamant Rasha, Krenar Shuli   
Από το Ελβασάν:Sherif Taushani
Από την πόλη Πεκίν:Gerti Pashja
Απο το χωριό Ντιμπρα:Shkelzen Dumani
Ακόμα οι:Almira Kastrati, Ervin Hasanaj (Abu Ahmed), Erjon Basha, Shyqyri Kaca (Shukri), Hasan Korvafajt,  Hamit Muslija, Diamant Rasha (Abu Amar), Hamit Muslia (Abu Anas) , Hasan Korvafaj (Abu Mohamed), 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου