Ετικέτες

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Η υποψηφιότητα της Χίλαρι για το 2016 και ο... Μπους


Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Washington Post και του ABC, υπάρχει ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού ακροατηρίου των Δημοκρατικών που αποδοκιμάζει την πολιτική Ομπάμα, αλλά υποστηρίζουν ταυτόχρονα τη Χίλαρι Κλίντον.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ολοι δουλεύουν για την υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον για την αμερικανική προεδρία το 2016. Η κόρη της Τσέλσι Κλίντον είναι έγκυος και θα την κάνει σύντομα γιαγιά. Η θρυλική ερωμένη του συζύγου της, Μόνικα Λουίνσκι, αποφάσισε να σπάσει τώρα τη σιωπή της για το μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο λίγο έλειψε να οδηγήσει στην αποπομπή του Μπιλ Κλίντον από τον Λευκό Οίκο. Και όλες οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ και τέως ΥΠΕΞ της χώρας να επικρατεί άνετα όλων των εν δυνάμει αντιπάλων της.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές είναι πιθανό άλλωστε να αποτελέσουν αποθέωση του νεποτισμού. Οι οικογένειες Κλίντον-Μπους, που κυριαρχούσαν επί 32 χρόνια στην αμερικανική πολιτική σκηνή, είτε ως ένοικοι του Λευκού Οίκου, είτε ως μέλη της κυβέρνησης, ενδέχεται να βρεθούν πάλι αντιμέτωπες και να διεκδικήσουν εκ νέου το ανώτατο αξίωμα. Σε περίπτωση που ο Τζεμπ Μπους, γιος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και πρώην κυβερνήτης της Φλόριντα ο ίδιος, κληθεί να αναμετρηθεί με τη Χίλαρι Κλίντον, η δεύτερη θα κερδίσει άνετα με 53% έναντι 41% του πρώτου.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του ABC. Σύμφωνα με αυτήν τη δημοσκόπηση υπάρχει ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού ακροατηρίου των Δημοκρατικών που αποδοκιμάζουν την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά υποστηρίζουν ταυτόχρονα τη Χίλαρι Κλίντον. Αυτοί οι ψηφοφόροι είναι στην πλειοψηφία τους λευκοί, που ανήκουν σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, χωρίς πανεπιστημιακό δίπλωμα και αυτοπροσδιορίζονται μάλλον «κεντρώοι» παρά «αριστεροί».

Αυτή η διείσδυση της Κλίντον σε πιο συντηρητικές πληθυσμιακές ομάδες, που δεν ανήκουν στην αμερικανική ελίτ, είναι ο βασικός παράγοντας που μπορεί να της εξασφαλίσει τη νίκη σε δύο χρόνια.

Η συνέντευξη της Μόνικα Λουίνσκι στο περιοδικό Vanity Fair θα δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα και πολλοί υποστηρίζουν ότι η οικογένεια Κλίντον την πίεσε να τη δώσει τώρα, ώστε να μην το κάνει εγγύτερα στις προεδρικές εκλογές του 2016 και καταστρέψει την εκστρατεία της πρώην πρώτης Κυρίας. «Θα τολμούσε το Vanity Fair να φιλοξενήσει οτιδήποτε της Μόνικα Λουίνσκι, το οποίο δεν θα ήθελε η Χίλαρι Κλίντον;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η σύζυγος του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, Λιν. Παρόμοια γνώμη διατύπωσαν και έγκυροι αρθρογράφοι που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η Μόνικα έκανε χάρη στη Χίλαρι».

Εξίσου θετική εξέλιξη είναι και η εγκυμοσύνη της Τσέλσι. Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση της Χίλαρι Κλίντον, που έγραψε στο τουίτερ τη μέρα που ανακοινώθηκε το ευτυχές γεγονός: «Ο πιο συναρπαστικός τίτλος μέχρι σήμερα: μέλλουσα γιαγιά!». Οπως αποκάλυψε η ίδια η κόρη της, η Χίλαρι της ζητούσε μωρό κάθε μέρα που περνούσε από όταν παντρεύτηκε τον αγαπημένο της, Μαρκ Μεζίβνκσκι, τον Αύγουστο του 2010.

Πάντως, μια υποψηφιότητα δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ούτε καν για την έμπειρη Χίλαρι Κλίντον. Σε πρόσφατο αφιέρωμά της η ιστοσελίδα Politico υπενθύμισε την αλγεινή σχέση της με τους δημοσιογράφους. «Κοιτάξτε, σας μισεί. Τελεία. Αυτό δεν αλλάζει», εξήγησε βετεράνος βοηθός της σε θέματα επικοινωνίας, όταν ρωτήθηκε γιατί η προϊστάμενή του δεν προσπάθησε να βελτιώσει τις σχέσεις της με τον Τύπο.

Φαίνεται ότι η ανησυχία της για ανάδυση όλων των παλιών σκανδάλων (Whitewater, Travelgate, αλλά και οι εξωσυζυγικές περιπέτειες του Μπιλ με την Πόλα Τζόουνς και την Τζένιφερ Φλάουερς) δηλητηριάζει την επιθυμία της να εκτεθεί στη λαϊκή ψήφο.

Πάντως, ούτε η θητεία της στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπήρξε λαμπρή. Η προσπάθειά της για επανέναρξη των αμερικανορωσικών σχέσεων χαρακτηρίστηκε αποτυχημένη, ενώ αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το φιάσκο της επίθεσης ισλαμιστών εναντίον του αμερικανικού προξενείου στη Βεγγάζη πριν από δύο χρόνια, οπότε τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν κι άλλοι 11 τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένου του πρέσβη Κρις Στίβενς. Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι η ασφάλεια στο προξενείο ήταν ανεπαρκής και οι ευθύνες του αρμόδιου υπουργείου εξετάζονται μέχρι σήμερα από ειδική επιτροπή του Κογκρέσου.
Η υπό προϋποθέσεις περίπτωση Μπάιντεν
Aν αποφασίσει τελικά να μη διεκδικήσει το χρίσμα των Δημοκρατικών η Χίλαρι Κλίντον, υπάρχει άλλη μία συνάδελφός της στη Γερουσία του κόμματος που θα μπορούσε να επιδιώξει να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ: η Ελίζαμπεθ Ουόρεν είναι το αγαπημένο παιδί της Αριστεράς αρκετά χρόνια πριν από το 2012, όταν κέρδισε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Σκοτ Μπράουν στη Μασαχουσέτη. Φυσικά οι ΗΠΑ δεν είναι Μασαχουσέτη και δεν αποκλείεται να απορριφθεί η υποψηφιότητά της ως υπερβολικά αριστερή. Ο σημερινός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, φημολογείται ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει τον θώκο, σε περίπτωση που τα τελευταία χρόνια της θητείας Ομπάμα κυλήσουν ομαλά με μία αξιοπρεπή οικονομία, ένα αποτελεσματικό σύστημα υγείας και χωρίς μεγάλα προβλήματα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις ο Μπάιντεν θα μπορούσε να επιδιώξει μία «τρίτη θητεία Ομπάμα». Αν και θεωρείται αρκετά μεγάλος, ο ίδιος δεν έχει αποκλείσει την κάθοδό του το 2016. Ο 71χρονος πολιτικός είχε ερωτηθεί στις εκλογές του 2012 κι ενώ περίμενε στην ουρά για να ψηφίσει αν είναι η τελευταία φορά που θα ψηφίσει τον εαυτό του. «Μπα, δεν νομίζω», είχε απαντήσει αινιγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου