Ετικέτες

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος εξωπλανήτης αερίων που έχει ίδια μάζα με τη Γη

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τον πρώτο εξωπλανήτη που έχει ίδια μάζα με τη Γη και περιστρέφεται γύρω από ένα κόκκινο νάνο που αποτελεί το μητρικό του άστρο. Παραδόξως, ο KOI - 314c αν και έχει ίδια μάζα με τη Γη , είναι 60% μεγαλύτερος σε διάμετρο, πράγμα που σημαίνει ότι αποτελείται από μία πυκνή μάζα αερίων.
Οπως εξηγεί ο Ντέιβιντ Κίπινγκ από το Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ Σμιθσόνιαν (CFA ), «Αυτός ο πλανήτης θα μπορούσε να έχει την ίδια μάζα με τη Γη , αλλά σίγουρα δεν είναι σαν τη Γη. Αυτό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ των βραχωδών πλανητών όπως η Γη και των 'αφράτων' υδάτινων πλανητών ή γιγάντων αερίων»
Οι ερευνητές μελέτησαν τα χαρακτηριστικά του πλανήτη , χρησιμοποιώντας δεδομένα από το διαστημικό σκάφος Kepler της NASA. Οπως παρατήρησαν, ο KOI - 314c περιφέρεται σε μικρή απόσταση γύρω από έναν κόκκινο νάνο που βρίσκεται περίπου 200 έτη φωτός μακριά.
Μάλιστα η απόσταση τους είναι τόσο μικρή που ο εξωπλανήτης πραγματοποιεί μία πλήρη περιστροφή γύρω από το αστέρι του κάθε 23 ημέρες και η ομάδα υπολογίζει τη θερμοκρασία του στους 220 βαθμούς Κελσίου, πάρα πολύ καυτός για τη ζωή όπως την ξέρουμε.
Ο KOI - 314c είναι μόλις 30% πυκνότερος από το νερό, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ο πλανήτης περιβάλλεται από μια σημαντική ατμόσφαιρα υδρογόνου και ηλίου τεράστιας πυκνότητας. Μάλιστα, όπως εξηγούν οι ερευνητές, είναι πιθανό να ξεκίνησε τη ζωή του ως μία μικρογραφία του δικού μας Ποσειδώνα και στην πορεία να έχασε μερικά από τα ατμοσφαιρικά αέρια του, τα οποία εξατμίστηκαν από τις τεράστιες θερμοκρασίες που επικρατούν εκεί.
Πηγή : prisma951.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου